Enten smager det godt eller også er det sundt. En misforstået fordom, som hænger godt ved.
Når jeg laver min lille sommerevent med min nevøs drenge, så er der ikke tvivl i deres sind om, at de skal have burger, pølser eller pizza OG fritter OG is forstås. De har absolut sundhedsbevidste og ansvarlige forældre, så der ligger jo noget underbevidst i det.
Kulturelt selvfølgelig og så er vi mennesker allerede tidligt modtagelige for den måde, man markedsfører og styler fast food til at se lokkende og tilforladeligt sund ud selv om det ikke er tilfældet. Hvis vi ser os omkring, så er der nok betydelig flere stylede burgere og lignende i det ‘offentlige rum’ end der er æbler.
Her kommer overskriften ind, for det er titlen på et studie udført af forskere fra University of Southern California, som er offentliggjort i Journal of Marketing. I sin helhed er titlen “Pretty Healthy Food: How and When Aesthetics Enhance Perceived Healthiness”.
Fabrikanter/annoncører gør, hvad de kan for at skrue på det dekorative element, det er der ikke noget overraskende i. Det interessante er, at når det er pænt, så opfattes det rent faktisk som sundere end når det ikke er pænt i klassisk forstand. Skønhed taler til vores hjernes belønningscenter.
Men inderst inde ved de fleste jo udmærket, at den her lakse-tallerken….
er et bedre valg end pizzaen, selv om man har bestræbt sig for at pynte den delikat
Ligesom det formentlig står klart i baghovedet på de fleste, at den her rulle med laks, agurk og brøndkarse….
er sundere end de her selv om de ser sprøde og lokkende ud
Men hvad med smag, for det er en anden sag. Mange mennesker har nemlig har den intuitive holdning, at mad enten smager godt eller er sund – ikke begge dele. Viser Pretty Healthy Food studiet.
Den tid, vi befinder os i lige nu, øger vores trang til comfort food, trøstemad, og gør mange af os – selv de pænt sunde som mig – modtagelige for udsving. Den unode, jeg tillagde mig med rodfrugtchips, den praktiserer jeg stadig hver eftermiddag, og jeg spiser kage til både formiddags-og eftermiddagskaffe. For jeg trænger og jeg har jo fortjent det (; MEN trods alt holder jeg retningen til måltiderne, så jeg har fået æblet, guleroden, nødderne, tomaterne osv. Og det HER hjælper mig til at holde sporet.
Studiet viser også, at der er en tendens til at opfatte pæn mad som mindre kalorierig end grim mad. Man testede for eksempel velarrangeret smuk avocadotoast mod en knapt så vellykket udgave, og testpersonerne opfattede både den pæne som sundere og med færre kalorier.
Et andet forsøg antydede, at folk gerne betaler mere for en velformet peberfrugt, fordi man opfatter den som sundere. Studiet Pretty Healthy Food omtales HER i en kortere udgave end ovenstående link.
Og når vi nu er ved ‘jeg trænger og har fortjent det’, så husk lige den HER, hvor man kan være heldig at vinde sig lige lukt ind i dybt velvære. Det kræver bare en ønskekommentar ♥
Foto: [Comfort Zone]
Karin winther skriver
Ha ha jeg er så glad for at jeg ikke har en sød tand, for hvordan man end vender og drejer det, så er sukker noget skidt ! Men altså mad er sådan en skøn ting, og hjemmelavede pommes fritter er da vildt lækkert og får også mit mundvand frem! Det er så helt ovre i det salte fede….. 🤷🏻♀️😇 🔜?🔛?🔚 😅
Uanset hvad, så skal vi endelig huske at nyde det til fulde, når vi nu engang imellem beslutter os for at synde ! Alt andet er så spild af følelser ! Og der gemmer sig et hav af følelser i snakke om mad, så man skal træde varsomt og være meget forsigtig ! Især med at synes noget om andres madvaner 😁😇
Skønne billeder du lægger på! Jeg er inspireret og vil nu lave den vildeste Dhal efter en opskrift jeg lige fandt hos Camilla Plum ! Med mottoet Go all crazy with the hot and tasty spices !! 🍁🍂🤎💛🧡💚
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Jer er helle ikke slemt belastet på det punkt, gider for eksempel slet ikke ‘børneslik’, og gode kager hører da ikke til sød-tand-misbrug ((; Som jeg svarede Pernille, så har jeg noget med der pommes, når de er gode, men uanset kartoflen er en sund rod, så bliver fritterne det jo ikke rigtig. Men nydelse skal vi unde os, det har du ret i. Også i, at man skal træde varsomt i forhold til andre. Men bare folk ser mig magre pind og ved, hvad jeg skriver om, så er de allerede forudindtaget i forhold til min mening om mad.
Bon appetid med det hot og spicy, hun kan godt det der med gryder fru Plum <3
Karin Winther skriver
😁🙏🏼
Pernille S skriver
Bliver lækkersulten af disse fotos. Vi skal helt klart spise mere fisk💙
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Shhh, hvis ikke du siger det til nogen, så sad jeg og tænkte vellystigt på at dyppe lækre pomme fritter i remoulade, jeg tænkte mig helt nøjagtig ind til Saint Jacques på Sankt Jakobs Plads på Østerbro….Det er deres Letz laks på tallerkenen <3