Hvis man skulle vælge en ‘one and only’ dronningen af anti-age ingrediens, så måtte det nok blive vitamin A (retinol). Altså hvis vi ikke regner selvfølgerne fugt, fedt og SPF med. Så jeg har døbt det power A. Hvis man vender A’et om, så får man (næsten) et V. V for vækst. Faktisk er vitamin A fundamentalt for vækst og udvikling og vedligeholdelse. Det gælder selvfølgelig hele kroppen, men vitamin A er i høj grad født til at være hudvitamin. Mangler man vitaminet, så bliver huden tør og skællende, slimhinderne tørre og sarte og infektionerne melder sig. Og hvis overfladen ikke har det godt, så kan det som bekendt få konsekvenser for det, den beskytter indeni. Vitamin A har faktisk også stor betydning for immunforsvaret.
I sin syreudgave var vitamin A en anti-age firstmover. I 60’erne anvendte man således A-vitaminsyre, tretionin, til behandling af svær acne, og nogle kvikke hudlæger bemærkede en forbedring af huden generelt. I midt 80’erne begyndte man at behandle solskadet og ældet hud med A-vitaminsyre. Det er effektive sager, men også hidsige og vældig hudirriterende sager og jo altså ikke på tag-selv-bordet. Men det er retinol samt kusinen retinyl palmitate, som er det, der anvendes i de effektive anti-age sera og cremer. Rigtig gerne i forbindelse med AHA for at få optimal hudforyngende effekt.
TIP: Vælg helst pumpeflakoner, tuber og pipetteflakoner frem for krukker – med mindre de har airless emballage. Det gælder faktisk for alle produkter med ‘bullits’ i anti-age/anti-oxidant genren, så overlever ingredienserne bedst.
Vitamin A er altså født med erfaring i at holde gang i cellefornyelsen. Men vitaminet er også en antioxidant. Og som man næsten kan udlede, en cellekommunikations-ingrediens. Vitamin A gør huden bedre til det, den engang var bedst til. Der bliver bestilt bedre kollagen, mere ‘madras’ og bedre overflade-sammenhængskraft og jævnere kulør.
Lige hvad huden mangler, når rynkerne har markeret sig, slapheden meldt sig og pletterne bredt sig. Flere brands har step-up, så man begynder i den irritationsfri ende og øger. Man skal være klar over, at effekten ikke holder resten af livet, fordi man har været på en A-kur, det er for al fremtid, for det, der ælder huden, stopper jo ikke – og heller ikke aldersurets tikken.
Produkterne er eksempler og mit råd lyder at vælge fra professionelle serier, hvor der har været en kyndig hånd bag formuleringen, så ‘leveringssystem’ og stabilitet er i orden. Og at der er nok power A i til at vise effekt. I ser nogle gamle kendinge, herunder dygtige danske Beauté Pacifique, som har været en pioneer på vitamin A og har vitaminet i tre typer i Super 3 Booster. Elizabeth Arden PRO er konstrueret af en absolut ekspert på området, Joe Lewis, for hvem AHA og vitaminpower A altid følges ad. Og han har skruet dem sammen med et antioxidant-kompleks.
Environ AVST i step-up fra 1 til 5 er skabt af ‘The-A-Man’ dr. Fernandez, som har bedre styr på vitaminet end de fleste. SkinCeuticals Retinol 1.0 er slutproduktet, for denne serie har også step-up. Formlen er kombineret med bisabolol (anti-irritant) og beskyttet i særlig teknologi, som giver max levering til cellerne. Dr. Dennis Gross, celebrity Manhatten dermatolog, kombinerer retinol og retinyl palmitate med AHA, vitamin C samt et væld af antioxidanter, linolsyre og squalane. Jeg kan ikke hjælpe med dansk forhandler, men serien fås på sephora.com Akademiklinikken Pure Repair Night kombinerer høj koncentration af retinol med energiboost fra ADT (adenosintrifosfat) samt anti-irritanter som lakridsrod og hyaluronfugt. iS Clinical Poly-Vitamin™ Serum har hyaluron øverst på ingredienslisten og kombinerer retinolet med frugtsyre samt vitamin B3, B5 og vitamin E. En kraftfuld og reparerende formel.
Og så har jeres vågne øjne sikkert bemærket, at der er to mere – nye lovende elever i A-klassen. Verso og Vita A. De får selvfølgelig en særlig omtale, som følger – for det er vist rigeligt langt i denne omgang. Følger gør også lidt snak om hybenkerneolie, som det måske var en god idé at kombinere med. Jeg vender tilbage med fornyet power A!
Christina Hansen skriver
🙂 🙂 🙂
Skøre Bambi!
Nej, selvfølgelig et gigantisk A.
Lise Grosmann skriver
Christina: Oh yes yes…power A. En broderet Stampe ville nu ellers være sød (;
Christina Hansen skriver
Haha!!
Jo, men lærerinden har foreslået, at vi rokerer og finder nye siddepladser!
Og så er jeg én af de der sleske typer, der gerne vil være ven med ALLE, der starter med A.
My homeboy’s, you know. Og har de tænkt sig at lave en bande, har jeg ide om rygmærket! 🙂
Lise skriver
Christina: Stampe?
Anneka skriver
Kære Lise.
Jeg er lidt usikker på om retinol o.lign gør huden tynd? Synes jeg har hørt det et par gange. ..også om det overhovedet er godt hvis man har sart hud eller tendens til rosacea.
Apropos hybenkerne. Jeg bruger PAI rosehip oil et par gange om ugen. Den forfiner helt klart huden, mindre porer, blødere og mere glow. ..Skjønt! Også at den er så naturlig. Det er jeg jo så vild med.
Ydermere ved du så om huden optager A vitaminet så det kommer i blodet/kroppen? Har set par steder hvor de er begyndt at sælge vitaminer på spray!? Som skulle blive optaget gennem huden. Fagre nye verden. God weekend.
Kh Anneka pt i en forblæst kystby
Lise skriver
Kære Anneka, det er lige omvendt, retinol gør huden tykkere. Det er altid en god idé at starte forsigtigt, fordi vitamin A – når der er meget af det i en formel – godt kan tage fat, så huden reagerer. Det er derfor at f.eks. Environ har deres stepup. Umiddelbart vil jeg ikke mene, der er noget i vejen for, at du kan starte på noget A-boost (men med alle forbehold, som det nødvendigvis må være). Sædvanligvis vil man foreslå at teste produktet på armen, men det nytter jo ikke meget, hvis det er kinderne, der er sarte.
Med hybenkerneolie får du planteversionen af vitamin A, karoten, som er en rigtigt fin hudfornýer, som du altså også har oplevet. Og hvis du ser så fine resultater kan du bare fortsætte ad den vej.
De, der fremstiller kosmetik, har ikke intentioner om at det skal optages i kroppen, for det er meningen, at det skal virke i huden. Men det er jo det evige spørgsmål, hvor der kastes rundt med procenter og benægtelser i et virvar. I givet fald vil det nedbrydes i huden, retinol er jo vitamin A. Der er kripsfremmede stoffer, der kunne være langt mere bekymrende, hvis de fandt vej til blodbanen. Det er en af årsagerne til, at det er en god idé at købe produkter fra firmaer, der har styr på/erfaring i cremeformlerne. Jeg índsætter link nederst, hvis du har mod på den lange version.
Bortset fra det, er der sjældent grund til at tage ekstra vitamin A – hverken i kosttilskud eller gennem huden – hvis det ellers skulle være muligt. Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, som lagerdeponeres i lever og fedtvæv, og mangler ses hovedsagelig hos hardcore vegetarer, alkoholikere, sukkersyge og mave-tarmsygdomme.
God solskinssøndag….med blæst også her. Kh Lise
http://www.cir-safety.org/sites/default/files/rp_buff_092012.pdf
Anneka skriver
Tusind tak Lise. Så blev jeg meget klogere.
Fik også meget mere respekt for A-vitamin efter at have læst et par cases i det link (hvis det er sådan nogle undersøgelser du læser kan jeg godt forstå du er så klog!) – den rapport, du sendte på nogle som havde overdoseret sig selv. Med bla. leverskader til følge.
Ja jeg fortsætter helt sikkert med hybenkerne olien uanset. Og så vil jeg prøve stærkere A-produkter på feks strækmærker først.
Kan tydeligt huske det A-vitamin creme man kunne købe på apoteket for ca 30 år siden (:/ gisp så lyder jeg tusse gammel) Jeg brugte det på næsen og den blev først rød og skallede. Så kom den fineste lyserøde baby hud frem! Den blev receptpligtig. Irriterende for den var effektiv og billig.
Jeg har så købt en på apo i Frankrig. Avibon. Får se om den er god!
Smuk solskinsdag!
Kh Anmine
Lise Grosmann skriver
Jeg forsikrer dig Anneka, at jeg også kan huske 30 år tilbage (; Med hensyn til sådan noget som vitamin A, så lad være med at eksperimentere. Det kunne lyde som om, du har fået fat i noget A-vitaminsyre, og det er en behandling, der bør overvåges af en læge.
Vitamin A har godt nok fået ry for at kunne mindske ar og dermed strækmærker, men nok alt efter, hvor gamle mærkerne er. Du kunne jo også, som jeg skriver i teksten, begynde med 1 x ugl. i ansigtet og så øge, hvis du vil have mere power på hudfornyelsen end hybenkerneolie leverer.
PS: Joe, jeg har ædt nogle ‘undersøgelser’ af den tunge slags i tidens løb (; men det, man mest får ud af det, er, at jo klogere eksperterne er, des mindre siger de sådan konkret. Historien taget i betragtning (alt det, man har måttet trække i sig), er det nok klogt.
Anneka skriver
Ja det var den der for 30 år siden ihvertfald. Ja må lige tjekke ordentligt.
Hi ja jeg husker bla dengang alle vitaminprodukter der indeholdt beta-caroten i Matas (bla) blev taget af hylderne fordi en undersøgelse havde vist at Beta – caroten var farligt for rygere! :^
selvom mange flere undersøgelser talte/taler imod det (og produkterne kom hurtigt på hylderne igen) så tror flere stadig på det. Snakket med en ryger som ikke spiser gulerødder pga det. Nogle “sandheder” er sejlivede.
Kh
Anneka
Lise Grosmann skriver
Anneka, jeg var lige ved at nævne den undersøgelse, da jeg skrev teksten. Disse finske mænd fik megamængder kosttilskud. Det er virkelig en af de sejlivede ): Det er forfærdeligt, hvis folk ikke vil spise madvarer med carotener – det er jo andet end gulerødder. Man kan ikke spise sig til for meget af et stof gennem naturlig alsidig kost. Kh Lise
Christina Hansen skriver
Jeg byder de to nye elever i A-klassen hjertelig velkommen. Skal vi sidde sammen? 🙂
Smit mig gerne med lidt power A, så lover jeg at lave jeres lektier!
Lise skriver
Sidder du ikke sammen med BP ((;
Helle Rick skriver
Som ALTID meget nyttig viden.
En opsummering i ny og næ, så køre det igen ;-D
SÅ tak for det og god weekend
Lise skriver
Åh ja, Helle….der gik blogblad i den igen. God weekend også til dig og andre, der læser med ((;
Hanne skriver
Jeg håber ikke det blev til et lettere skørt og hysset indlæg. Jeg ved godt jeg også gerne må bruge min egen almindelige sunde fornuft, og det prøver jeg også på, men så er det som om man engang imellem får alt for mange informationer fra forskellige steder, om hvad der er vigtist for ens hud i den daglige pleje, og så bliver man pludselig i vildrede. Så tak for at hjælpe mig med at sortere. V.h.
Lise skriver
Nej da, Hanne….absolut ikke hysset men fuldt forståeligt. For det er jo rigtigt, at som læser – og det gælder ikke mindst på kostområdet – bliver man kastet rundt. Så er en ting godt og pludselig er den skidt.
Med hensyn til hud, så kan en mist og en creme med rette fordeling af fugt og fedt alt efter hudbehov (årstid f.eks.) være fuldt tilstrækkeligt. Og så rensning selvfølgelig.
Lise skriver
Kære Hanne….Jeg forstår dig faktisk godt. Men i virkeligheden kan man jo skære sit hudplejeritual ned til fugt (gerne hyaluron og glycerin) og fedt (creme eller faceoil) samt SPF, hvis man har i sinde at opholde sig i sol.
Men HVIS man vil forbedre, hvad man ser i spejlet, så kommer vitamin A (eller andre aktive ingredienser) ind. Heldigvis findes der jo formler, som både har AHA, peptider og alt det andet med.
Det vil sige, at vi nu er nede på fugt, serum, fedt. Tre lag. OM du bruger primer før foundation er jo igen et spørgsmål om du går efter ‘så perfekt som muligt’ eller bare at give huden en pænere og måske mere ensartet overflade.
Hanne skriver
Altå, kære Lise! Engang imellem bliver jeg totalt forvirret! Så HJÆLP! Vi skal give huden fugt(hyaluronsyre) først, så serum med A vitamin( og andre godter), og dernæst fedt(god olie). Der skal også gerne ander vitaminer på, peptider osv..Hvis vi så bruger lidt foundation skal man først komme primer på, hold da op! Hvor mange lag kan/skal jeg bruge om dagen, og hvor mange lag daglig pleje er godt for min hud?