G’et i overskriften antyder, at det her er en ‘genudsendelse’, men da pigment er det, vi har haft fokus på, tænkte jeg, at det kunne være relevant.
…….Og med acnear kom vi så frem til den betydning, pigment har for at beskytte hud, der skal hele. I har sikkert set det mange gange, at efter et sår, så er huden pigmenteret en tid. Pigment reagerer på inflammation som følge af UV-skade eller andet traume. I forbindelse med UV-stråling absorberer melanin sollyset og omdanner det til varme og er derved med til at beskytte huden mod fri radikaler og skader forvoldt af sollys.
Dr. Murad skriver, at mekanismen i forbindelse med hyperpigmentering ofte misforstås. De pigmentpletter, vi får, skyldes faktisk, at der bliver mindre melanin at gøre godt med. Antallet af aktive melanocytter mindskes med 10-20 procent for hvert tiår, og når dem, der er tilbage, skal kompensere for dem, der mangler, så får man overproduktion af pigment i et område og mangel i et andet, skriver dr. Murad. Derfor bliver huden plettet.
Melanin er som bekendt det, der giver hud, hår og øjne farve, og vi er faktisk alle født med samme koncentration af melanin i hudens basalcellelag, men i den mørke hud er der mere melanin i cellerne. En anden interessant oplysning er, at melaninproduktionen faktisk begynder i hjernen. Når huden udsættes for UV eller et trauma vil den inflammation, det medfører, sende signal til hypofysen om at sætte gang i det melanocyt-stimulerende hormon, for der er brug for assistance.
Efter en længere proces, der involverer mange faktorer, hormoner og kommunikation – som man faktisk ikke helt forstår (dopamin er også i spil) – når beskeden frem og melanocyterne sender melanin ud for at beskytte cellerne mod skade. Dr. Murad understreger, at der stadig er mange ubekendte og at det netop derfor kan være svært at behandle hyperpigmentering. Men det er altså den teori, han hylder, og alle vil formentlig være enige om betydningen af solbeskyttelse.
Inflammationsdæmpere i både kost og hudpleje såsom antioxidanter og essentielle fedtsyrer men – ellers ville det jo ikke være dr. Murad – også intercellulært vand. Det vil sige, at man ikke kan nøjes med at drikke, man skal spise sit vand. Frugt og grønt i alle kulører vil sørge for både antioxidanter og at vandet kommer ind i og bliver i cellen. Tilføj mad rig på essentielle fedtsyrer og svovlrig mad som hvidløg, løg samt kål, zink og Q10. Og alt i alt vil det gøre huden mindre udsat for misfarvning.
Men når den nu er kommet, hyperpigmenteringen, hvad så? Hydroquinon er nok det mest yndede middel men ikke tilladt i Danmark. Det sætter sig på melanocytterne og blokerer receptoren for tyrosinase, som indgår i førnævnte komplicerede proces. Sammen med AHA bliver det ekstra effektivt, fordi der fjernes et cellelag, som giver hydroquinonen mulighed for at komme længere ned. I Dr. Murad Rapid Age Spot and Pigment Lightening Serum er der 2% hydroquinone samt AHA og også den pH-værdi, der får det til at arbejde. Det fås ikke herhjemme. Men hudlægen må selvfølgelig behandle og kombinerer ofte med Retin-A. Andre pigmentudjævnende ingredienser er bl.a. lakridsrod, melbærris, kojic acid, arbutin (opfører sig som hydroquinone), niacinamid (B3) og selvfølgelig A-vitamin og C-vitamin.
Eva skriver
Anneka: ja, det vil jeg mene. Du vil have et forhøjet aftale hvide blodlegemer og forskellige infektionsparametre. Så på sygehuse vil man snuppe blodprøver med det samme, hvis folk bliver trætte, uoplagte og måske på enkelte dage kan have en let feber. Men hos den praktiserende læge vil man ikke have blodprøver som førstevalg pga træthed. Det kan være så meget andet; stress, nylig forkølelse osv. Og så kan man gå længe med det.
Selv på sygehuse ligger sammenhængen ikke ofte ligefor. Der er masser af “alm.” infektioner. Går men iøvrigt til prak. læge flere gange, vil han nok tage blodprøver, men han skal være en ret ferm mediciner for at stille diagnosen. Og så skal man blive virkelig syg – der kan gå et år – før sammenhængen blotlægges(?) & en ældre/svagelig eller måske “bare”stressramt kan det måske blive fatalt. Nu ved i det, så vær insisterende ved lægen mht udredning. Bed om en henv. til en immunolog eller en medicinsk specialist, hvis i har en mistanke. Iøvrigt skal man generelt være meget fremme i skoen for en hurtig og rimelig udredning. Det var jeg da min halvanden årige datter fik leddegigt, så hun blev diagnosticeret på en måned og blev dermed smertefri, men mange gigtramte børn i Jylland – med de sindige jyder – havde gået i årevis før endelig diagnose, dvs med daglige smerter og let forhøjede infektionstal…og det er jo næsten ikke til at bære, børn med smerter. Jeg insisterede kraftigt på at få hende indlagt efter 14 dage med uspecifikke symp. og åbenbare smerter. Egen læge og vagtlægen mente, det var en alm. reaktion efter en forkølelse.
Anneka skriver
Tusind tak for svaret Eva!
Jeg anede faktisk ikke man kunne blive henvist til medicinsk specialist eller immunolog.
Uh ha! Godt du var så insisterende med din datter! Ja det er ikke til at bære når det er børn.
Ka ski godt være det jyske har lidt at sige. “Ah hva! Ska vi no ikk li slå kold vand i blo’et og se ti’en lidt an?”
Jeg blev selv først diagnostiseret med Myastenia Gravis efter at have ‘banket i bordet’ ..”Har du undersøgt mig for dét og dét…?” Men der havde jeg også gået med det i flere år, hvor det blev fejet af som det ene og det andet.
Trist hvis det kun er de resourcestærke som får en ordenlig behandling.
Knus
Eva skriver
???
Carina C skriver
– Mange tak for hjælpen! Det går faktisk godt, men jer er meget forsigtig med kontrollerede skader på hud, der allerede har beskadigede og “ubekendte” celler. God weekend! ?
Lise Grosmann skriver
Carina C: Klog kvinde, men det er ikke en lov, at microneedling laver koks i pigmentet, man skal bare have det i tankerne og ikke lægge så meget energi i det. Ikke rulle for hårdt og for dybt og ikke for ofte.
Anneka skriver
Det har så godtnok ikke noget med dagens skriv at gøre Lise, men jeg faldt lige over en spændende artikel, om ny viden omkring bihulebetændelse:
http://www.touchpoint.dk/news.asp?ID=18501
Jeg går hos en rigtig dygtig zoneterapeut pt og det er utroligt alle de sammenhænge der viser sig.
Det hjælper også på mine bihuler.
Rigtig god aften 🙂
Lise Grosmann skriver
Anneka: Den står og printer nu og så læser jeg, det ser interessant ud. TUSIND tak kære, så sødt af dig. Jeg har tænkt på zoneterapi og har fået kraniosakral, som selvfølgelig ikke kunne hjælpe på få behandlinger. Jeg læser….tak igen <3
Anneka skriver
♡ Det var ihvertfald nyt for mig at det egentlig er en inflammation og ikke infektion. Ogå at det kan give smerter og symptomer i nakken feks.
Rigtig god weekend 🙂
Jeg skal ind og høre foredrag med Søren Flytlie i dag. Glæder mig. Spændt på om jeg lærer noget nyt 😉
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jo, når noget ikke blive bekæmpet men slår immunforsvaret ud af normal balance, så raser det videre uden at kende de gode fra de onde længere. Mit næste forsøg på at pege det i den rigtige og før så gode retning bliver zoneterapi, for en sådan rutineret en af slagsen har vi her i min udkant.
Søren Flytlie….søn af Knut Flytlie? Han nævner det ikke på sit site, og det har man jo heller ikke pligt til (; men hans far var jo en pionér med sin bog Vitaminrevolutionen i 98. Håber, det var/bliver spændende, og har du lyst og tid, så fortæl endelig….
Anneka skriver
Ja han må siges at have fået medvind fra sin far 😉 men ham nævnte han også.
Han havde en kort liste over de vigtigste punkter for godt helbred.
Punkt 1. Bekæmp betændelse.
Der fokuserer han især på skjult betændelse i tænderne. ‘Død tand’ og tandrodsbehandlinger. Nerven er jo død så man kan oftest ikke mærke betændelsen.
Kroppen vil (over)arbejde konstant på at bekæmpe betændelsen.
Det kan give autoimmune sygdomme, kræft m.m alt efter hvilke bakterier der er i overtal.
Sygdomme eller symptomer vil typisk vise sig i den side af kroppen, hvor den dårlige tand er.
Det synes jeg er vildt!
Jeg har selv fået meget dårligere helbred efter en død tand efter et kraftig slag.
Dem jeg kender med dårligt helbred har alle uden undtagelse, en eller flere tandrodsbehandlinger og alle har fået dårligt helbred EFTER de har fået den foretaget.
Det er der også flere undersøgelser der viser.
Nå men derudover var der også om de forskellige blodtyper. Heldigvis holdt meget enkelt. KUN liste med fire ting Type B feks ikke må spise; kylling, skaldyr, rugbrød og tomat.
Men jeg linker lige til plancherne.
http://www.flytlie.com/wp-content/uploads/Foredrag-Randers.pdf
God søndag 🙂
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg tyvlåner din kommentar til en blogpost, skynd dig at gøre vrøvl, hvis det ikke er i orden (har også sendt dig en mail).
HeLene skriver
Tak Anneka for at dele en spændende artikel! God weekend!
Anneka skriver
🙂 Også god weekend til dig Helene
Her er PIV koldt
Eva B skriver
Apropos inflammation pga en indgangsport for bakterier pga tandstatus og -behandlinger, så har jeg set de vildeste infektioner helt andre steder i kroppen; fx hjertehindebetændelse og ved hofteproteser – begge dele er farligt for helbredet her og nu og på sigt – i min tid som nurse, og pga en simpel tandkødsinflammation. Så ja, både holistisk og gammeldags medicinsk er det hammervigtigt at passe godt på tænderne sine.
Anneka skriver
Eva hvis du læser det hér, vil en betændelse altid vise sig i en blodprøve? Hvis den nu er i en rodbehandlet tand feks?
Nå der kommer håndværkere nu..?
Carina C skriver
Da jeg købte min dermaroller, stod der, “rulleriet” var godt mod pigmentpletter, men når jeg læser, at når hud udsættes for et trauma vil den inflammation, det medfører, sende signal til hypofysen om at sætte gang i produktionen samt alle de ubekendte faktorer, bliver jeg i tvivl om, jeg skal holde rullen til rynkerne, der jo primært sidder i midten af ansigtet og få den væk fra kinderne med de stædige pletter? ?
Lise Grosmann skriver
Carina C: Jeg synes bare, at man skal være opmærksom på, at alt for heftig skade på huden indbærer den risiko. Men du har jo rullet længe og ikke set forværring, så du gør det nok fornuftigt.