Hybenkerneolie er en af mine personlige favoritter. Healeren hyben har jeg kaldt denne vitamin- og antioxidantrige olie de gange, jeg har skrevet om den. Og nu, vi er ved A-power må den nødvendigvis med. For der er både rigtig A-power i hybenkerneolie i form af en særlig type vitamin A, tretinoin, som kendes fra A-vitaminsyrecreme plus planteforstadiet til vitamin A karotin/karoten/caroten i. Men mest kendt er hyben jo nok for sit høje indhold af vitamin C, og det betyder dobbelt op på hudeffekten.
Carotenoider er en stor gruppe pigmentstoffer*, som findes i de gule, røde og orange frugter og grøntsager, vi bør spise meget af. I øvrigt er det også carotenoider, der farver bladene om efteråret. Caroten – med beta-caroten som det mest powerfulde – er en stærk antioxidant og dermed cellebeskyttende. Nogle af carotenerne kan helt eller delvist omdannes til vitamin A i kroppen og dække vores behov for vitamin A uden anden risiko end at farve huden orange.
Jeg ved, at mange af jer – lige som mig – allerede er hybenkerneolie-fans og har oplevet hudforbedring. Carotenet, som altså bliver til vitamin A, og tretinoinet, udgør sammen med de øvrige vitaminer (som også omfatter B1-, B2-og B3 samt vitamin K og selvfølgelig vitamin E, som naturligt konserverer olier) samt de umættede fedtsyrer et meget hudregenererende mix. Rynker og pigmentering nyder godt af hudhealingen, men i kraft af den anti-inflammatoriske virkning, er hybenkerneolie også en healer ved acne og er ligeledes værd at prøve ved tør, skællende hud som eksem og psoriasis.
TIP: Er du ikke flink til at spise frugt og grønt, så kom hybenpulver i din smoothie, hvis det er sådan, du foretrækker at få det. Det giver ikke bare din hud men hele kroppen et måske tiltrængt vitamin- og antioxidantboost.
Jeg er helt sikker på, at I kender Pai, Trilogy og Organic Pharmacy, begge økologiske, og ved, at der er flere, f.eks. dr. Scheller og Ole Henriksen, men jeg har også taget danske Zinobel Organic Boost Intense Repair Oil med, fordi den foruden hybenkerneolie også indeholder carotenrig gulerodsolie samt en lang række andre hudkærlige olier som bl.a. granatæble-, avocado-, tidsel-, og macadamianøddeolie (alle økologiske). En rigtig fin olie, som jeg er bange for, at alt for få kender.
*bl.a alfa-og betacaroten, lykopen, zeaxantin og lutein.
Tove B skriver
Hej Lise
Først tak for dit indlæg. Det er noget af et gedemarked, at skulle købe hudpleje i dag. Er dog begyndt at få øjnene op for de mere naturlige produkter, så som hybenkerneolie. Den fik jeg øjnene op for i et indlæg på castorolie.dk, men mit spørgsmål går på om det ikke vil være fornuftigt, at variere sine olie vaner? Ud over hyben har jeg også læst godt om ricinusolie samt hindbærkerneolie. Kan du anbefale nogen af disse olier, og ser du fornuft i at variere mellem forskellige produkter?
Vh
Tove
Lise Grosmann skriver
Tove B: Jeg giver dig helt ret, for lovprisningerne vil ingen ende tage lige meget, hvor man vender blikket (; Jeg tror, at du rammer en generel tvivl med dit spørgsmål om olier, så jeg tager emnet op på bloggen i dag. Men kort: Flerumættede olier og gerne med mange omega-fedtsyrer er letoptagelige og af den slags der – lige som ceramider – tætner godt mellem cellerne. Men de mættede – som oliven og abrikos – mere har funktion som vores talg, de bliver mere på overfladen som barriere der. Hybenkerneolie har bonus, fordi den leverer A-vitamin, og den er altid et godt valg til at sætte skub i cellefornyelsen med noget, huden selv kender. <3 Lise
Sen skriver
Hej Lise- er en økologisk ganske alm. hybenolie købt hos helsebutikken ikke er lige så god til ansigtet, som de dyre mærker?
Lise Grosmann skriver
Sen: Det er jo ikke til at lave en direkte sammenligning, fordi flere af ‘de dyre mærker’, som du kalder det, har andre ingredienser i til at styrke effekten. Men Naturdrogeriet har en økologisk koldpresset, og dem har jeg tillid til, jeg køber selv deres lavendelolie.
Anneka skriver
Jeg har også prøvet PAI og Trilogy + (med bla lycopene og noget fra acai) Og de er suuuper gode begge to.
Ligesom olivenolie ikke bare er olivenolie så er der også stor forskel på hybenkerneolie både i duft, konsistens og virkning ikke mindst.
Vil prøve den der Zinobel næste gang! Lyder spændende!
Lise Grosmann skriver
Anneka: Zinobel er en rigtig fin serie i det hele taget, og jeg har forsømt at fortælle det!
Anneka skriver
Ps. Jeg så lige at PAI indeholder 99% hybenkerneolie og 1% hybenfrugt ekstrakt + e vitamin og rosmarin ekstrakt. Må være den 1% der giver det ekstra boost i forhold til almindelig hybenkerneolie, ligesom med Trilogy Rosehip + antioxidant
Lise Grosmann skriver
Anneka: Hudboostere alle 100%! Vitamin E er naturligt i olien, men de kan jo godt også have tilsat. Og C er formentlig med i ekstraktet. Rosmarin øger blodcirkulationen (anvendes ved skaldethed).
Carina C skriver
– Skønt vi både får A og C- vitaminer fra hybenherneolien! 😀 Lige siden dit indlæg om VERSO og VITA-A, har jeg tænkt på, om der er den, jeg skal ønske mig til min fødselsdag.
Jeg har dog svært ved at bedømme, om det skal være “VERSO”, der jo indeholder et retinol, der er otte gange så effektivt som traditionelt retinol, eller Verso A” hvor navnet jo leder tankerne hen på retinol, som det jo også inderholder hele 2% af, men er denne retinol også 8 gange stærkere?
Jeg kunne også godt tænke mig at spørge, om teknologien med de bittesmå crememolekyler med en lipidstruktur, der ligner hudens egen, så produktet kan snige sig ind, uden man behøver bane vejen kemisk, også findes i VITA -A, eller om det er pepitider el.lign., der her sørger for, ingredienserne havner på deres rette plads, og hvilken slags du vil anbefale, hvis det gælder retinol? Jeg glæder mig til at høre mere om disse cosmeceuticals!
Lise Grosmann skriver
Carina: Som jeg skrev til Christina, så frister jeg kun (; I må selv vælge om det skal være Vita eller Verso! Men jeg tror, at du i begge tilfælde kan regne med at få fin effekt. Crememolekyler er ikke nyt, man bliver bare bedre og bedre til at lave dem. Et produkts pHværdi kan også have betydning for, hvor effektivt, det optages. Hornhuden er jo temmelig modstandsdygtig – heldigvis. Det er derfor, jeg så ofte skriver, at man skal sørge for, at huden er forfugtet, fordi den så er en bittesmule porøs og modtagelig overfladen. God aften!
Carina C skriver
Mange tak for de gode svar! Det var dejligt at få de begreber på rette plads 🙂
Helle Rick skriver
Jeg kender både Pai og Trilogy rosehip Oil, de er virkelig skønne begge 2. De gør noget helt vidunderligt ved huden. Trilogy rosehip Oil sover jeg med om natten. Vi hygger os 😉
Lise skriver
Oh yes, det er de Helle….best sleepingpartner til din kind (;
Carina C skriver
Jeg er vild med hyben-kerneolie, – det giver den flotteste glød og en god barriere.
Der er kommet så mange slags skønne olier på markedet ( hår, bad, rens, hud osv.), – men hvad betyder mom “tørolie”? Er det de olier, der ikke bliver “opløst”, når de kommer i berøring med vand?
Jeg har aldrig helt forstået forskellen på antioxidanter og “hud-vitaminer”, – det vil jeg gerne vide, hvis det ikke er for omfattende. Tak for nogle gode og lærerige indlæg! 🙂
Lise Grosmann skriver
Carina, man kalder de lette olier med mange umættede fedtsyrer for ‘tørolier’. Hvis hybenkerneolie ikke er blandet med andre olier – og sådan er det jo ofte – så har den mange umættede fedtsyrer.
Antioxidanter er ikke vitaminer, det er som carotener nogle pigmentstoffer, der beskytter planten – og altså os, når vi spiser dem eller smører dem på huden. Hudvitaminer er f.eks. dem, vi er i gang med i dette tema….vitamin A, B3, C og E. Vitaminer kan ud over at være co-enzymer også være antioxidanter. Sådan kort fortalt (;
Sidsel SA skriver
Kære Lise. Jeg er meget interesseret i Trilogy rosehip Oil, men ser nu, at der findes en variant, der ikke har betegnelsen Antioxidant+. Hvilken af de to typer anbefaler du? På forhånd tak.
Lise Grosmann skriver
Sidsel: Uden lige at have produkterne ved hånden, så betyder Antioxidant+ formentlig, at der er tilsat flere antioxidanter end der er naturligt i hybenkerneolie. Jeg vil da klart vælge ekstra antioxidanter, hvis det ikke betyder, at hybenkerneolie er rykket længere ned på ingredienslisten.
Karin V Sørensen skriver
Kære Lise 🙂
Jeg bruger hybenkerneolie hver aften under natcreme, men skal den olie også bruges om morgenen?
Knus
Karin
Lise Grosmann skriver
Karin: Jeg ser ikke grund til, at du ikke skulle kune bruge den også om morgenen, hvis du har lyst og din hud har brug for et godt boost. Men om aftenen er jo også fint.