Touren kommer vidt omkring, faktisk helt ned til fødderne
I går var jeg på tour de Fyn med min gode kollega Helle Forum, hende med den HER kæphest. Vi besøgte Steen Jorsal, som er ‘Master of Pharmaceutical Medicine’ og manden bag de meget nytænkende formler i serien AiiA. Jeg blev meget klogere på hudbarriere og fedtsyrepræferencer i går, og det vender jeg tilbage til, for der er også nyheder under udvikling. I i øvrigt har denne tredobbelt-certificerede serie også en emballagestrategi med tanke på miljøet.
Men man kan jo ikke være sammen med Helle Forum ret længe (og vi var sammen en hel dag!) uden at samtalen kommer ind på kæphesten, mikrobiomet, og meget gerne det på huden. Det fik mig så til at erindre dels Oluf Borbye Pedersen’s bog Magtfulde Mikrober, hvorfra jeg har tyvlånt overskriften, og en artikel om livet, der leves på vores fødder og i visse tilfælde takket være ofte fugtige opgivelser kan føre til lugt.
Det var godt nok Helle, der betjente rat og pedaler i går, men jeg smed nu ikke stængerne ud som her – og i øvrigt var de også noget varmere indpakket
På thesecretlifeofskin.com skriver de, at hudens mikrobiom i sammenligning med køkkensvampe og vores fordøjelseskanal er som at sammenligne en ørken med en regnskov. Men, skriver de, der er oaser, hvor svedkirtler får mikrolivet til at blomstre. Og her giver hænder og fødder andre oaser baghjul med 600 ekkrine svedkirtler per kvadratcentimeter. Disse svedkirtler kan i øvrigt som dem under armene, træde i aktion ved stresspåvirkning. Og evolutionen har tænkt det sådan, for at forbedre gribe/stå fast-evnen, hvis der er brug for hurtig handling. Genialt faktisk.
Normalt er det de apokrine svedkirtler, der genererer kropslugt, men dem har vi ikke på fødderne, så her er årsagen de fugtige og varme omgivelser og mikrobernes samliv med/nedbrydning af døde hudceller og protein. Og fødderne er ikke mindst et eldorado for svampe, skriver Oluf Borbye Pedersen. Men også Staphylococcus, Corynebacterium og Acinetobacter hygger sig.
Og det er især staphylococci, der er ansvarlige for at producere den isovaleric acid, der giver fodsved den særlig osteagtige odeur. Men, beroliger artiklen, selv om staphylococci er udbredt også andre steder, så er det kun fødderne, der har det fugtvarme miljø, der udløser lige bestemt den lugt. Vil du mere i detaljer, så læs HER
Da vi nu er i fodhøjde og barfodssæsonen nærmer sig, så skal jeg ikke undlade at præsentere et lille udvalg af fodforbedringsmuligheder. Cosborg, der har rigtig mange fod/benprodukter, har også en FodFrisk spray, som tager sig af lugt og har egentlig antiperspirant virkning.
Pudderdåserne siger lige ud på emballagen, at de afhjælper ‘sure tæer’ men i øvrigt også revner og hård hud, og det samme gælder SalvequickMED Foot Rescue. Er du på skrubholdet, så har Ecooking netop lanceret Bodyscrub 03 med dejlig duft af grape og appelsinblomst og en anbefaling om også at bruge til hænder og fødder. Bagefter kan man jo passende iføre fødderne egen natcreme. Og oh K! har en peelende fodmaske med ilagte plastsokker.
Og så tænkte jeg, at sprayen fra PobioCare, der ifølge emballagetekst er tiltænkt vore omgivelser, kunne flytte lidt rundt på mikrolivet på fødderne. De fortæller, at bakteriestammerne er udvalgt efter deres evne til at producere enzymer, der nedbryder lugte og urenheder. Og da de også har de sat sprayen i ‘kategori kropspleje’ HER tænkte jeg, at det kunne være et hudnaturligt forsøg på at skabe balance.
Er du en af dem, der som mig, kan se frem til vabler, når sandalsæsonen starter, så kig over HER.
Skriv et svar