Forklaring følger. Og det er også noget med hud!
Udtrykket ‘overbornholmeren’ stammer fra en, der ved, hvad han taler om, nemlig Klaus Martiny, Psykiatrisk Center København, der forsker i døgnrytmer/depression og også er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.
Og overbornholmeren er, som du kan læse HER, hjemsted for klokkegener, og den styrer det hele, så vi holder os sådan nogenlunde synkroniseret med en 24-timers rytme. Og det urværk reguleres af ydre signaler med lys som det vigtigste. Alt det med melatonin osv. som vi har været inde på.
Men hvis du læser lidt længere ned i artiklen, så står der noget, som jeg ikke anede noget om. Nemlig, at den anden-vigtigste tidsgiver er at mødes med nogen i løbet af dagen. Det siger Klaus Martiny. Man kan ligefrem kompensere for manglen på lys ved hjælp af social kontakt, som det antydes i et forsøg. Og endelig har måltider og motion betydning som 3. og 4. vigtigste.
Foto: Jeg synes, at man taler alt for lidt om farvers betydning….
Konklusionen og rådet fra Klaus Martiny lyder: Sørg for at få tilstrækkeligt lys, tal med andre mennesker, husk at motionere, så du får pulsen op, og spis dine måltider på faste tidspunkter.
Det lyder jo som vældig gængse råd, men HER taler Klaus Martiny så om kronobiologi i den forstand, at vi hver især har en indre døgnrytme, der er genetisk bestemt. Størstedelen af os skulle være B-mennesker af natur. Og rigtig mange er ikke skabt til at møde tidligt på job og slet ikke i skole. Enhver skoleelev har med oplysningen om, at kronobiologien ændrer sig med alderen, fået alle tiders undskyldning for at gå sent i seng og sove længe.
Det lyder vanvittig biologisk upraktisk, hvis det, som jeg har læst, nok er noget nedarvet genetisk fra vore forgængere. Nogle har skullet være vågne og passe på dem, der sov i hulerne, og det har så sat sig i generne. I givet fald må det jo være et eksempel på epigenetik, men jeg er jo ikke videnskabsklog.
Og man kan altså med disciplin indrette sig, lyder det. Og her kommer så de fire tidgivere ovenfor ind. Det er måske nok nemmere at køre arbejdspladser, skoler og institutioner, hvis vi er der sådan nogenlunde samtidig.
Men lige nu knokler jeg på med det der kronobiologi, som jo ikke, som jeg har set det nævnt, er ny forskning. Det har endog været oppe i forhold til et Jeanne Piaubert produkt engang, husker jeg. Og det var ikke så tosset, det, de havde fat i, viser det sig.
Foto: Giv ikke mindst huden hjælp til natarbejdet, og husk, at det er ingredienser, der tæller og ikke, hvad der står på etiketten
For huden er vores udvendige hjerne, og man arbejder således f.eks. af immunologiske årsager i forbindelse med hudsygdomme og allergi med teorier om, hvornår det er hensigtsmæssigt at levere både medicin og kosmetik gennem den. Det sidste er noget, som Shiseido har arbejdet med allerede i 10 år. Har du lyst til at nørde, så er der læsning HER.
Og dig, der ikke har tid og lyst til slig longlæsning, får konklusionen her….
Conclusion
In this review, circadian regulation in the skin is shown from different points of view. Associations of thecircadian system and the skin cells and the immune cells have been revealed in many ways, however, specificroles of the peripheral clocks in the immune cells as well as epithelial cells and mesenchymal cells remainunknown. Especially, how the peripheral clocks are dysregulated in disease status in cellular or tissue level assessments are required to clarify the complicated network web of these systems. Harmonizing the advanced studies from both immunology and chronobiology viewpoints, namely in chrono-immunology, may positively influence our future health, diagnosis, therapies, and prevention. Medically or cosmetically, we may apply topical treatment to reset local clocks, which may lead to keeping our skin healthy and promote a better and a sooner recovery in near future (Figure 2).
Kilde: Kanami Orihara, School of Life Science and Technology, Tokyo Institute of Technology, 4259 Nagatsuta-cho, Midoriku, Yokohama, Kanagawa 226-8501, Japan
Og som Københavnerfødt, der stadig elsker vores smukke by, deler jeg foto, jeg en dag tog på en af mine dejlige ture. En af fordelene ved nu at være med de offentlige, det er gåture til og fra Hovedbanegården og gerne rundt i de små gader ♥
Kis skriver
Endnu et fantastisk indslag – og hvor er det bare spændende og indlysende hvad det gør ved os at vi taler med et menneske i løbet af dagen. Jeg har i perioder af mit liv været meget alene – og undret mig over hvordan et lille ærinde i byen kunne live op. Den gang tænkte jeg, om det var stimuleringen af købergenet der løftede.
Jeg er blevet klogere, og ser med bekymring på hvordan næsten alt i dag kan klares digitalt uden kontakt med et levende menneske – ensommer sjæle kan blive endnu mere ensomme. Jeg er lidt bagud i læsningen men vil besem nørde videre i aften. Knus fra Odense
Lise Grosmann skriver
Kis: Tusind tak – og tak for at skrive det <3
Og sikke kloge ord. De nævner det jo i alle sammenhænge - longevity-eksperterne - at kost og motion ikke gør det. Vi skal have kontakt og selvfølgelig helst nære relationer. Jeg gruer for et samfund, hvor f.eks. 'kassedamen' i supermarkedet bliver en robot eller vi selv skal tjekke ind og ud digitalt. Det vil gør ensomme mere ensomme og det vil give angst hos de mange, der ikke har deres begavelse i app's og en uendelig række koder for at få adgang til eget liv.
Stort knus sendt fra Odsherred til Odense
Karin winther skriver
Der er virkelig mulighed for at nørde igennem her, 😅 hvor er det dejligt at du lader mig/os hoppe direkte til konklusion !
Overbornholmerens 2 første tidsgivere er allerede geniale. Lys og samvær ❤️❤️ . Dem ordner jeg om lidt, for denne dags optimale, sammen med motion.
Det med måltider må jeg indrømme bliver indtaget som vinden blæser. Jeg spiser for det meste når jeg er sulten, og helst ikke senere end 19. I Danmark ! 😉
Jeg skal bestemt ind og nørde lidt videre selv i aften !
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Og jeg er sen i svaret, så måske har du allerede nørdet. Jeg har ikke selv været det hele igennem og skal jo også læse noget mere, men det har jo ofte været nævnt, at huden er et endogent organ – i hvert fald er huden aktiv i forbindelse med flere hormoner. Og laver D-vitamin, som man jo ikke betragter som vitamin men mere som hormon.
Jeg er vist lidt ironisk i min small talk, men jeg synes lidt, at hver gang jeg går i gang med en artikel med en lokkende overskrift, så sidder jeg og tænker….jamen, hvad nyt var der i det.
Jeg har en mand, der er meget kronoagtig mens jeg selv – bort set fra sengetid – godt kan være mere ‘som vinden blæser’, som du skriver. Men spiser i øvrigt heller ikke for sent, men om sommeren kan den godt blive 19.
God aften, hvis du kigger ind og ellers god dag <3
Karin winther skriver
Jeg slapper på vej hjem fra byen. Film i eget selskab og barnebarn nærvær 😍
Jeg har nørdet lidt mere, og er spændt på dagens tekst 😍 fra Lise.
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Lyder som en dejlig dag, der nu mørkner og måske giver regn. Og dagens tekst fra min hånd er leveret med særlig glæde, fordi den omhandler en kær kollega og ven. God aften/dag <3
Karin winther skriver
☺️❤️