Lad os få styr på forskellene, for din hud har brug for det
Jeg husker en episode for nogle få år siden, hvor jeg sammen med min meget savnede kollega Helle Forum, gik lidt hårdt til indehaveren af en hudplejeserie, hvor vi mente, at hun uberettiget anvendte betegnelsen ‘probiotisk’ mens hun omvendt hævdede, at det var produkterne, altså probiotiske. Serien har nu ændret navn.
Næppe pga. af Helle og mig, men fordi der med tilstrømningen af produkter, der har fokus på hudens mikrobiom, også er kommet vagthunde, der påtaler, når nogen ‘kommer til’ at rykke deres produkter op i en teknologisk elite, hvor kun få på verdensplan befinder sig. At udvikle bakterierstammer og få dem til at overleve i et produkt er ikke nogen nem øvelse.
Læs om produkterne HER
Så foreløbig vil det, du med et par undtagelser som Bak Skincare og Esse Skincare (sidstnævnte kun hos professionelle) finder på hylderne være præ/pre-biotiske og post-biotiske produkter. Og der er rigtig mange. Lad mig lige for en ordens skyld nævne, at det ikke er spor skidt at være postbiotisk, som f.eks. fermenter er det, men det er bare ikke levende probiotiske bakterier, som kan kolonisere huden med ‘de gode’ som har betydning for immunforsvar, for fugt, næring og meget mere.
Læs lige Pernille’s kommentar HER, for det er faktisk nøjagtig det samme, der gælder for hud. Den har brug for en uforstyrret overflade for at cellerne kan arbejde beskyttet nede i huden med sund celledeling.
Læs om produkterne HER
Lad os få styr på det præ/pre, pro og post….
Præbiotika – er for huden, hvad seks af de sunde fiberrige er for tarmen. Præbiotika er næring for ’de gode’ og styrker deres vækst og overlevelse. Ofte planteekstrakter og olier men man tilsætter også ingredienser som for eksempel inulin, en slags fiber i visse planter, og fruktosemolekyler/alfa-glykan-oligosakkarider for at gøre livet lettere for den hjælpsomme mikroflora. Huden spiser sig til bedre balance i sit økosystem. Ingredienserne er ofte i hudplejen i dag.
Postbiotika – man kan godt være hjælpsom selv om man ikke er en levende bakterie men hedder noget med ferment eller lysate på ingredienslisten og er en probiotisk fraktion eller et ekstrakt, hvor bakterierne er in-aktiverede. De kan blandt andet hjælpe med at spærre for patogene mikrober, danne antioxidanter og styrke cellesammenhold. Og lige om snart bliver det svært at finde produkter, der ikke indeholder disse hjælpsomme ingredienser. Se det på en forklarende video HER Bemærk, at man kan anvende konservering i disse produkter, da der ikke er levende bakterier, der bliver slået ihjel.
Probiotika – her er tale om levende bakterier, der er i stand til at kolonisere og udbrede mængden af hudens egne gode bakterier så udefrakommende patogene bakterier får sværere ved at etablere sig. Og kun produkter med levende bakterier kan kaldes probiotika. Hudpleje med levende bakterier kan ikke indeholde vand, for produktet vil ikke kunne holde sig uden konservering, som ville dræbe de gode bakterier i produktet. Derfor er probiotiske produkter baseret på olier.
Vores hud er som resten af os genial til at modstå, hvad den møder. Også vores pleje-dumheder. Mikrobiomet vil forsøge at gendanne sig, men det siger sig selv, at hvis udfordringerne bliver for hyppige og for mange, så vil man på et tidspunkt stå med hudproblemer og inflammaging. Altså en hud, der iler mod at ælde sig før tid.
Inflammation er roden til meget skidt også i huden. Og da der er en hjerne/hud/tarm-forbindelse, så skal der både anti-stress-strategier på programmet og mad af den kulørte slags. Madens farver signalerer, at de har udviklet forsvarsstoffer – det vi kalder antioxidanter – som bekæmper ravage-radikalerne. Det gør de også udefra, du kan bare sjældent se farverne i dit serum. Og i øvrigt er hverken vores hud eller krop overladt til ravage uden egenbeskyttelse – Superoxide Dismutase/SOD, et antioxidant-enzym, for eksempel er noget af en power-installering.
I morgen har I longlæsningsfri fra mig ♥ ♥
Pernille S skriver
Hold op – du er god til at forklare dig. Flot stykke arbejde Lise👏🏼👏🏼👏🏼
Føler mig mega beæret over at du synes mit haveeksempel kan sammenlignes med huden. 😊
Ønsker dig en lang og god weekend. Kh Pernille S🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ups, den her søde rosekommentar fik jeg da aldrig skrevet TAK for. Men ja, det var jo en perfekt sammenligning og naturen er jo en stor genbruger af sine gode ideer (; Tak igen kære og god dag <3