Overskriftens ordlyd er lånt, forklaring følger….
Foto: Jurlique
Jeg fortalte i går, at jeg ville skrive lidt om det biodynamiske. Inspireret af Jurlique men også af, at Pernille S fortalte, at hun havde købt Marie Thuns såkalender. Nå, men det rigtige sted at søge viden er jo på biodynamisk forenings side.
Og hvad så mit øje? Ikke nok med, at Noma og andre stjernekokke har meldt sig som aftagere af biodynamisk og at Årstiderne har en biodynamisk kasse, Kiselkassen, Renée Toft Simonsen bekender sig til det biodynamiske. Og hende er det, der i teksten HER kalder det for økologiens Ferrari. Jeg plejer at kalde det økologi XL men Ferrari har godt nok noget særligt over sig.
*Certificeret biodynamisk af National Association for Sustainable Agriculture.
FAQ Historien om Jurlique begyndte som så meget godt her i livet med en drøm. Dr. Jürgen Klein, biokemiker og naturopat, og hans kone Ulrike, botaniker og ekspert i hortikultur (noget af et team, de to!) drømte i biodynamiske baner og fandt efter søgen stedet med de rette betingelser i Adelaide Hills i det sydlige Australien, det der i dag er kendt som Jurlique farmen. Det er nu lidt mere end 30 år siden.
PS: Navnet Jurlique er en fonetisk kombination af navnene Jürgen og Ulrike. Har du tid, så hør Ulrike Klein fortælle om the healing energy of nature, jeg er så enig med hende.
Pernille S skriver
Kors hvor er jeg imponeret Lise! Du går grundigt til værks. Stor respekt! Spændende læsning!
Biodynamisk drift er tidskrævende og ja, måske nærmest en religion, vil nogle mene. Når det så er sagt, behøver man som almindelig haveejer ikke at følge alle dessinner blindt. Det er fuldt ud tilladt at plukke det ud som giver mening for den enkelte. Det kan være at så sine sommerblomster på ‘blomsterdage’. Så rodfrugter på ‘roddage’. Så persille på ‘bladdage’. Så bønner på ‘frugtdage’ osv.. Alt beskrevet i Marie Thuns Såkalender. Ting lykkes bare bedre. Det er min erfaring. Jeg kan anbefale indledningsvis at læse Maria Thuns Havebog – så, plant og høst på de rigtige tidspunkter – biodynamisk forlag. Måske den kan lånes på biblioteket…
I en anden boldgade, med et herligt humoristisk glimt i øjet, finder man ‘Et år i min have’ af Karel Capek. Udkom på Gyldendals forlag i start 70’erne. Er oversat fra tjekkisk i 1929. Den er sjov!
Det er mere end nogensinde vigtigt at passe på vores natur. Derfor er jeg fuld af beundring over Jurliques produktionsmetoder. De kommer bestemt ikke sovende til deres succes. Set i lyset af det kæmpe arbejde det er at anvende biodynamiske principper, så er prisen slet ikke for høj!
Tak for et anderledes grønt indslag 🙂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Kors hvor er jeg stadig glad for din kommentar, for kan man ønske noget højere end respekt for det, man laver, og at et mennesker, der er endnu mere inde i sagerne bruger ord som ‘imponeret’ og ‘spændende’. Tusind tak for at tage dig tid til det kære Pernille.
Eftersom det ikke er mig, der er den egentlig havekyndige her og min mand jo altså holder sig til de økologiske principper, så praktiseres det ikke i haven her. Men jeg får for første gang overdraget et stykke af køkkenhaven i år, hvor jeg kan lægge Dahlia-og andre knolde og så sommerblomster, og her kan jeg jo afprøve såning på ‘blomsterdage’. Jeg skal alligevel på biblioteket og kigger efter MTs havebog. Tusind tak for at inspirere mig. For mig, der snakker ‘med’ træerne i skoven, må det være helt rigtigt. God weekend og kærlig hilsen, Lise
Pernille S skriver
Du behøver ikke svare kære Lise. Nyd din dag/aften off-line ?. Kh Pernille S