For meget af det gode kan som bekendt ende skidt
Hvis I også følger Fødevarestyrelsen, så har I nok set deres myte/fakta-opslag på Instagram. I går handlede det om at skulle drikke 6 liter vand hver dag, og det er selvfølgelig en myte. Endda med risiko for at skade ens helbred. Som de skriver, så er 1 til 1.5 liter under normale aktivitets- og temperaturforhold tilstrækkeligt for de fleste.
Selv om de ikke nævner det, så husk også lige dr. Murads påmindelse om, at det vand, der skal gavne cellerne – cellebundet vand, som han kalder det – det skal optages langsomt. Og det er en specialopgave for bær, frugt og saftigt grønt. Saft isprængt fibre, som ud over at sikre optagelse i rette tempo – altså så det ikke løber igennem, som det, du drikker – også snupper uønskede stoffer med til kassering. Bonus er masser af næringsstoffer og antioxidanter og guf for tarmens gode bakterier.
Men myter af den slags rammer også hudplejen. Af en eller anden grund bliver meget blank hud med betegnelser som glass skin og dolphin skin ved med at være indbegrebet af ung hud, ligefrem barnehud. I lørdags var jeg sammen med børn fra 2 til 12 år, og jeg nød at se også deres hud, der ikke på nogen måde skinner. Deres glatte hud har dette helt vidunderlige matte skær.
PS: Talgkirtlerne bliver aktive, når pubertetens hormoner går i gang med at ændre på alt i kroppen.
Det var så bare myten om barnehud, men selvfølgelig skal alle have blank hud, hvis det føles attraktivt, så det er ikke så meget målet, jeg er efter, det er metoden.
Hud er en livsvigtig barriere. Den holder det ude, der ikke skal ind og det inde, der ikke skal slippe ud. I alt, hvad vi gør ved den skal vi holde os det for øje. Også selv om det føles som om, at man tager godt hånd om sin hud med flere lag og måske lidt rigeligt i hvert af dem. Huden bliver nærmest i bogstaveligste forstand kvalt og sat ud af funktion, så man trods de gode intentioner får hudproblemer. Ironisk nok måske tør hud.
Men det, der er værre, det er, at hud, som er konstant opblødt i overfladen, den beskytter ikke effektivt.
Hud er dækket af et af de stærkeste materialer, man kender, keratin, som er næsten 100% vandtæt, og det er det jo, fordi naturen ser det som afgørende. Den rette mængde vand i overfladen er af samme natur sat til 12-14 %, som cellerne selv henter i fugtpoolen i læderhuden og fra fugt i omgivelserne. Cellerne i hornlaget er tæt bundet til hinanden og rummet mellem dem er udfyldt af fedtstoffer, såkaldt hydrofobe lipider.
Vi prøver at omgå afvisningen fra hornlaget ved at opbløde det, fordi fugtig hud optager bedre og signalerer bedre. Huden skal drikke før den kan spise, og der skal være vand i poolen for at cellesnakken kan køre. Men med ovenstående in mente, så er det vigtigt, at vi gør det med omtanke.
Huden skal ikke kvæles i hverken ti lag fugt eller spærres inde i fedt, den skal bare have et bidrag og mens den så er en lillebitte smule opblødt i overfladen, så er der mulighed for at sluse hjælp ind. Antioxidanter og ingredienser, der på anden vis bidrager til ro på hudfronten og bedre cellefornyelse.
Til slut kan vi forsegle det med fedtstoffer efter behov af den slags huden arbejder godt med. Og så skal vi ellers lade huden løse sin livsvigtige opgave med at beskytte resten af os indeni.
Karin Winther skriver
Et lille klap Glow på kinderne, og man ser dugfrisk ud. Uden 6 liter vand 😳🙈
Dejligt skriv om sund fornuft. Jeg kan huske hvordan jeg kæmpede i gamle dage, for at drikke alle de der liter noget😅 SÅ tørstig var jeg bare aldrig. Hep hep på dr. Murad også fra mig! 🤗❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Et lille klap på kinderne <3 Jeg forstår slet ikke, hvordan det overlever, det med de seks liter vand. Folk går rundt med vandflasker som om, de drattede omkuld uden slurke hvert femte minut. Hvordan klarede man sig dengang, hvor man drak efter tørst (; Den skal man så til gengæld efterkomme. Hep på gamle Murad, klog er han <3
Karin Winther skriver
Jep ❤️
Lise Grosmann skriver
Anneka: Kære Anneka, jeg må indrømme, at jeg ikke er klog nok til at analysere/vurdere det her, jeg nævnte de C’er, fordi Steen Jorsal gjorde. Når man klikke på C8 kommer denne frem https://en.wikipedia.org/wiki/Caprylic_acid
Hvad kokosolie angår, så rustjer den fra allerbedst til allerdårligst, synes jeg, og den er i hvert fald hyppig i forsæbningsudgave i renseprodukter. Jeg vil gerne bede Steen Jorsal uddybe det.
Men bortset fra det, så tror jeg – som flere hudlæger jo også nu nævner – at vi selv er skyld i mange hudubalancer og ligefrem hudsygdom. Og fra i starten at have været lidt skeptisk, så kan jeg godt se det fornuftige i det med for meget og for hyppigt af olier kan være et problem. Men heldigt, at ceramider er tilladt (; for de følges godt på huden. Og det har jo så sin forklaring.
God weekend <3
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Tusind tak for et skønt skriv, der maner de Koreanske 13-trins hudpleje sagaer til jorden 😃👍🏼
Lige et lille sol-spgm: når man motionerer tidligt om morgenen, mellem 7 og 8, og altså er udendørs, behøver man så overhovedet spf?
Altså hvornår er uv-indexet på sit højeste? Er det ikke først ved middagstid?
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karen, dejligt, at du er enig – ned med de 13 trin, det er jo unægtelig også billigere.
Hvis du ikke siger det til nogen (; så nej, du behøver ikke UV-beskyttelse så tidligt om morgenen og ja jo højere på himlen solen står og dermed jo kortere vejen er for strålerne, jo højere er indeks.
Knus lise
Karin VS skriver
Tak min ven 😃
Min mund er lukket 😅
Nå det er skønt, for jeg var ærlig talt træt af at skulle hjem og rense ansigt grundigt af for at komme af med spf filtrene 😝
Ja de 13 trin er da også frygtelig tidskrævende 🫣
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Tak, for jeg er jo i forvejen lidt berygtet for ikke at skrige solcreme sommer og vinter, morgen og aften ((; Men vi er jo sat her under den sol, og det er gået så nogenlunde godt i en del år, må man sige, det er faktisk inden for de senere år, at vi (kvinder) har fået verdensrekord i melanoma, så noget ligner jo noget med livsstil, som solcremer indtil videre ikke har ændret på. Men selvfølgelig skal man bruge solcreme, hvis man fravælger skygge og tøj og vil stege i den. God aften kære