På et tidspunkt talte Anette og jeg om silicone, og hun har siden ofte moret sig over mit kryptiske svar, da hun spurgte, hvad min holdning var. Jeg svarede: En hudfremmed ingrediens med skønne egenskaber! Og det samme kan man sige om mineralske olier. Begge faktisk naturlige ingredienser. Ups!
Jeg bestemte at skrive dette indlæg, fordi jeg i går sad og læste deklarationen på et fremragende produkt fra et af de dygtigste og mest forskende brands i verden, og der står ’paraffinum liquidum’, altså mineralsk olie. Det er et renseprodukt og derfor vil de fleste nok acceptere ingrediensen her. Men er det sandt, alt det skidt, der altid skrives om mineralsk olie?
Lad os starte med tyk-sort-olie associationerne. Seriøst, er der virklig nogen af jer, der tror, at olieselskaberne dumper et læs hos kosmetikfirmaerne eller deres råvare-leverandører og så er det klar til at røre i cremegryden!! Der er ingen ingrediens, der har den korte rejse – heller ikke de planteekstrakter, der anvendes.
Alt er mindst ’cosmetic grade’, også mineralsk olie, der som ingrediens selvfølgelig intet har til fælles med kilden om man så kan sige. Vi har en kosmetik-lovgivning, der er rigtig god til at beskytte os og lave regler. Mineralsk olie er faktisk en af de mest sikre og gennemprøvede hudbeskyttende ingredienser. Hudlægerne bruger den flittigt som helingsfremmende og fugtforseglende ’forbinding’ efter f.eks. laser eller fenolsyrepeeling.
Elizabeth Arden lægger navn til verdens mest berømte produkt med mineralsk olie, Eight Hour Cream. Kult! Og effektiv. I kender sikkert historien om, hvordan hun brugte den på haserne på sine elskede heste, når de havde skader (tro mig, hun satte de heste højere end noget menneske!). Og resten er succesfuld kosmetikhistorie.
Jeg har selv søgt hjælp i krukken, da jeg havde noget vil-ikke-hele udslæt. Det forsvandt. Huden fik fred, bakterier kunne ikke komme til. Hvis du dyrker motion, hvor din hud bliver irriteret af friktionen fra tøj, så prøv et lag vaseline imellem.
Nu er det jo sjældent, at mineralsk olie får lov at indtage det meste af ingredienslisten, hvis der ikke lige er tale om noget balm-agtigt, der netop er til brug på hud i revne-risiko. Allergi er mig bekendt nærmest ikke-eksisterende. Hvis du vil vide, hvad skrappe Paula Begoun mener, så er der link HER, hun afviser, at mineralsk olie tilstopper porerne og forhindrer huden i at ånde.
Og før jeg ender som fortaler for mineralsk olie og silicone – og det har jeg ikke lyst til – så har jeg det sådan, at hvis multinationale brands, der har lavet kosmetik i ’hundrede år’ og har et enormt inrediens-bibliotek, de vælger i visse tilfælde at anvende mineralsk olie eller silicone, så er der nok en god grund til det. Og stik mig ikke den om, at det er billigt, det er der mange planteolier, der også er. Vi gør os ofte vældig kloge på formler, men jeg tror ikke, det er helt så enkelt endda. Prøv for dig selv at remse op, hvad du forlanger at dine produkter…..!
De skal være naturlige, siger du sikkert. Det ER både mineralsk olie, som dannes i en millioner år lang proces af alger og mikroorganismer, og silcone, som er et sand. Hvorfor har vi ikke noget mod guld og diamanter og andre jord-ingredienser! Vi skal passe på, at det ikke går som med parabenerne, for måske gjorde vi os selv en bjørnetjeneste (i ordets oprindelig betydning).
MEN JEG ELSKER PLANTEOLIER! Og I skal huske at klikke på linket til Anette, for hun har fat i en anden problematik i dagens indlæg!
The angry beauty nerd skriver
Kan kun takke dig for at skrive et så fantastisk indlæg. Endelig e der en af jeg fortalere for grøn kosmetik, som skriver sandheden om vaseline 🙂
I mine øjne er vaseline en fantastisk ingrediens til meget tør og sprængt hud. Vaseline er måske en kedelig ingrediens alene uden nogle vitaminer, men blandet med antioxidanter og hudidendiske ingredienser er det også bare en dejlig ingrediens som har hjulpet tusindvis af mennesker med tør hud.
PS. Kan også godt lide din kommentar angående parabener. Jeg selv er af den holdning, at det er da fint hvis folk ikke ønsker parabener på grund af den hetz som nu har kørt i flere år. DOG SKAL MAN BARE HUSKE at er der ikke parabener i produkterne, så er der jo andre former for konservering, og nogle af dem er ikke særlig gennemtestede. Så med mindre man kun vil bruge produkter uden vand eller rene olier, så kan man ikke undgå konservering i kosmetik endnu. (Der er dog meget få undtagelser)
Rigtig god weekend til dig Lise 🙂
M.V.H. Henrik
Lise skriver
Jamen tusind tak Henrik. det gør mig glad, at du synes om mineral-snakken. Jeg ved ikke, om jeg er fortaler for grøn kosmetik. Det grønne dominerer nok mest min holdning til den mad, vi spiser – og ligeså økologien. I visse tilfælde kan hudpleje med syntetiske ingredienser jo være det rigtige alene fordi de ikke indeholder allergener. Men jo, jeg sætter pris på det, naturen så generøst giver os – også til at pleje huden med.
Parabenerne fik en (for) hård medfart, helt unuanceret, for som du også skriver, vil vi have fingrene i produkterne, så skal der konserveres. Parabener var nogle af de mest sikre set fra flere synspunkter. Og det sjove er, at nu, hvor forbrugerne har fået dem ud, så spørger de ikke, hvad der bruges i stedet.
Anneka skriver
Men på madfronten Lise der har jeg da en opfattelse af at du er helt FOR-taler for grøn og naturlig “levende” mad!?
Jeg ved godt du taler om at vores hud barriere stopper alle ikke-hud identiske stoffer fra at trænge dybere ind og jeg har slet ikke den viden du har til at gå ind i den diskussion.
Men et eller andet sted på vejen fra fremstilling, forarbejdning -frem til det færdige produkt som kommer på huden, er der vel et hul, noget vi har overset for vi har jo diverse hormonforstyrrende stoffer o.lign i vand miljøet, i luften osv og hvor de så til sidst havner i vores krop.
Selvfølgelig kommer mange stoffer fra landbruget og tøj idustrien osv. Men alle industrier har jo et ansvar for ikke at belaste.
Det kan også godt være at mineralsk olie er naturligt, men der er da en gradsforskel på naturligheden i sammenligning med en koldpresset mandelolie feks. og noget jeg synes der ofte mangler i den diskussion, er (og der kommer jeg til at lyde “langhåret”) Hvordan føles det på huden ..Sansemæssig, duftmæssig. Føles det levende eller dødt. Som forskellen smagsmæssigt på en rigtig god Olivenolie og så den billigste solsikkeolie.
Men jeg tror jeg holder lav profil lidt 😉 men kunne ikke holde min mund!
Kh Anneka
Anneka skriver
Ps. Men bruger selv i begrænset mængde indimellem locobase repair. Den er overlegent god til ekstrem tør hud. (Meeen ren kokosolie har mange lignende egenskaber)
Lise skriver
AnnekaPS: Naturen er en uendelig ressource som vi slet ikke kender til bunds – men mineralsk olie er jo altså også natur (;
Lise skriver
Anneka: Dejligt, at du ikke holder mund, det var jo derfor, jeg skrev teksten. Jeg er fuldstændig og i den grad til at gå på græs (; Jeg elsker naturen og det, den giver os til krop OG hud. Og jeg er hardcore, når det kommer til økologi. Så ja, du har helt ret.
Jeg har ikke nogen præference for silicone eller mineralsk olie, jeg tog det bare op, fordi de er der i produkterne. Og det vil de blive ved med at være, fordi de har nogle overflade-egenskaber, der er nyttige.
Jeg bryder mig ikke om fornemmelsen på huden, når der er meget i, men jeg tør ikke påstå, at jeg ville kunne afsløre det mindste mikrogram silicone/mineralsk olie alene på følelsen. Ikke desto mindre er silicone det, der giver en foundation ‘silkfeel’.
Planteolier har naturen lavet i mange variationer, hvoraf nogle føles lettere end andre mere fedtede typer, som man sædvanligvis anbefaler til massage, fordi de ikke absorberes så hurtigt, at man hele tiden skal fylde på for at hænderne glider.
Med hensyn til barriere, så er mineralsk olie, som jeg skrev ‘et hudfremmed stof’ men det er der så meget i hudplejeprodukter, der er, men i et slutprodukt som f.eks. solcremen, som du nævner, kan det jo være et plus, at de bliver udenpå og dermed forsegler det gode indenunder og værner mod skidt udefra.
Jeg elsker hyaluron og en god faceoil og jeg vil ikke være hende ‘vaselinemosteren’, men jeg pipper bare, at vi somme tider er for unuacerede i vores hetz. Og derfor sammenligner jeg med parabener.
MEN selvfølgelig skal vi selv – sammen med myndighederne – være på vagt over for alt, der er skidt for os. Og jeg er helt klar over, at der også kan være en cocktaileffekt på huden. Men jeg tror bare ikke, at silicone og mineralsk olie hører til i denne kategori.
Anneka skriver
Jeg læste lige dit indlæg igen Lise og opdagede først der (undskyld) at du skrev flg. om mineralsk olie;
“…som dannes i en millioner år lang proces af alger og mikroorganismer..” Det anede jeg ikke, så ER det jo naturligt
Lise skriver
Det er ski nemlig lige det, det er Anneka (; Men kemisk har det en struktur, som er fjernt fra planteoliers hudforenelighed. Det er derfor, jeg kalder silicone og mineralske olier for ‘et hudfremmed stof med skønne egenskaber’.
Anneka skriver
…æi! Jeg havde skrevet så meget. Så mangler 2/3 af teksten!! De smartphones er altså u-smarte nogle gange!
Nå men jeg afsluttede med at jeg vil købe en eight-hour cream så, fordi jeg har lidt inflammation iflg scanning om munden bla. og jeg renser altså huden!! Men har prøvet med kæmpenatlysolie og e-vitamin og det har ikke hjulpet NOK.
Hm ..man har et standpunkt til man tager et nyt. Jeg kan ellers være nok så stædig – men dumt at holde fast i noget der ikke er sandt.
Rigtig god weekend.
Kh Anneka
Lise skriver
Det er jeg spændt på Anneka….fortæl gerne, om det hjælper med Eight Hour, som jo er perfekt også til hudglow, blanke øjenlåg og så’n, hvis du er til det. Og så selvfølgelig de sædvanlige ‘balm-partier’ albuer, hæle og til at beskytte neglebånd.
God weekend og om lidt påske,
Kh Lise
HeLene skriver
En god debat, godt du tager det op. Jeg synes også ofte man går i ekstremer af enten eller istedet for at søge efter hvad man individuelt har det godt med og kan tåle-gennem at prøve det af og selv mærke efter.
Jeg er ikke særlig bange for silokoner eller minerals olie, men fx mit hår har de bedst med de vandopløselige silikoner og de sulfatfrie shampooer-det var virkelig en forskel at stoppe med SLS og silikone for mig, men ikke for andre veninder.
På huden er silikone godt især i solprodukter for det hjælper med at holde solbeskyttelsen intakt som en skjold så der ikke går huller i.
Mit råd er at prøve og selv føle efter, og efter min erfaring er det det samme med kosten-hvad har du det godt med og ej?
Lise skriver
HeLene: Tak Helene, jeg er jo hende med ‘hyaluron og faceoil’, men når vi vil have komplicerede formler, så er vi ikke altid selv de klogeste til at skrue dem sammen. Og når firmaer med en skatkiste af innovationer vælger at bruge silicone og/eller mineralsk olie i en formel, så tjener det formål. Det er stoffer med formidable overflade-egenkaber. Jeg synes, vi skal vælge vores kampe noget mere nuanceret og til større nytte.
Karin V Sørensen skriver
Kære Lise!
Jeg opdagede engang ved en hud-event at de fleste problemer i huden ikke skyldes silicone eller mineralsk olie, men i at huden aldrig blir renset om aftenen!
Nogle kvinder brokkede sig meget over uren hud, irritabel og sart hud, og det måtte skyldes ingredienserne i div. produkter. Da de blev spurgt ud om deres rensevaner kom det frem at de rensede makeuppen af næste dag i badet!!!! Ja så kan jeg da godt forstå huden blir sur 😀
Ikke at der ikke findes sart og irritabel hud, også selvom man renser efter forskrifterene, det ved jeg godt, men jeg er ligesom dig og mange andre tryg ved de ingredienser der kommer i cremer mv.
Det jeg derimod ikke er så vild med er Limonene, der desværre hældes i mange produkter, endda også i de dyre ting. Den ingrediens irriterer meget synes jeg – også selvom jeg renser trofast af hver aften 🙂
Knus
Karin
Lise skriver
Karin: Ja, det står rigtig sløjt til med rensning, og det er – som du skriver – netop en sart hud trigger. Mange tror, sart hud er noget, man fødes med. Men man kan fødes med tendens til tør hud, fordi der er nogle mangler i hudens opbygning, eller få hudsygdomme, der gør huden sart. Sart hud er ikke som sådan en ‘hudtype’ men noget, man ofte selv er skyld i.
Hvis man tænker historisk, så er det klart, at der har været ingredienser i kosmetik, som aldrig skulle have været der. Man vidste ikke bedre. Men det gælder jo også madvarer OG medicin.
Jeg har ikke selv problemer med Limonene eller æteriske olier i det hele taget, men de er jo snart lige så forhadte som parabener og silicone – deres natur til trods (;
Kh Lise
Karin V Sørensen skriver
Må jeg spørge om noget ang Limonene? Hvad er D-Limonene i forhold til alm Limonene? Det optræder i nogle næsten-økologiske produkter 🙂
Knus
Karin
Lise skriver
Karin, et hurtigt skud – jeg er jo ikke kemiker – er, at limonene er betegnelsen for en gruppe stoffer, mens d-limonene er den specifikke form i citrus.
Stine skriver
Godt indlæg! Du får ikke ballade fra mig – tværtimod! Jeg er tryg ved den kosmetiklovgivning som findes i EU og jeg er glad for mineralsk olie, silikone og parabener. But that’s just me! Desværre er der firmaer som reklamere med at der IKKE er disse tre ingredienser og er man for hurtig ved havelågen, tror man måske fejlagtigt at det må være godt, når firmaerne reklamerer med disse undtagelser. Det er klart vi bliver forvirrede som forbrugere. Sidespring men stadig med markedsføring i mente: Da jeg ikke har hverken laktose eller gluten allergi insisterer jeg på at indtage fødevarer, som indeholder dette; for som på kosmetikfronten som i fødevarejunglen er der store misforståelser i forhold til hvad der er godt for de fleste, men problematisk for de færreste. Dejligt at der udvikles produkter til fødevare allergikere, men firmaerne bruger det til markedsføring på en problematisk måde. Der er unge piger i min søns omgangskreds som tror gluten og laktose er farligt, og det kommer jo et sted fra. Måske jeg også får ballade nu…
Lise skriver
Ha, ja det gør du nok Stine. Problemet med os er jo, at vi ikke vil naturlig natur – hverken på kosmetik eller -kostfronten. Det skal være ‘forarbejdet’.
Her kommer formlerne for kosmetikkens vedkommende ind. Hvis vi nu springer over til makeup’en, så har silicone jo betydet mirakler for foundations. For smørbarhed og sprede-dækevne.
Ib skriver
Hørt Lise – enig. Hvorfor gå rundt og være bange for råolie? Haha – ej, jeg er enig. Har læst så mange sider om mineralsk kontra planteolie – og jeg bruger stadig ind imellem produkter med mineralsk olie – uden at fortrække en mine! so to say … Møs og hils min ven NIKKO (og hvis han hedder Rikko skylder jeg dig et kys) hahaha
Lise skriver
Tak kære Ib, den ene erstatter ikke den anden, mineralsk olie og planteolier er væsens-og virkningsforskellige. Sidstnævnte optages f.eks. i hudens overflade og har ligheder med fedtsyresammensætningen i huden.
Jeg hilser og møsser, tak – og han hedder Nikko og hilser tilbage (: