Hvis du spiser blot rimeligt sundt, så mangler du næppe vitamin E. Som du kunne se i går, så holder vitamin E til i planteolier, og de er også i nødder samt fuldkornsprodukter (mest i hele korn og kerner), bladgrøntsager og den gode fede avocado. Det er altså ikke i bøfferne, du får dit E-behov dækket, men der er dog noget vitamin E i æg, ost og mælk. Vær opmærksom på, at tilberedning af maden ved høje temperaturer, ødelægger en del vitamin E. Det vil sige at stegning i den ellers så gode olivenolie ikke tæller på E-listen.
Så langt så godt, man spiser sig sjældent til for meget af et vitamin, og det kan faktisk være risikabelt især med hensyn til de fedtopløselige vitaminer. Således øger store doser vitamin E risikoen for hjerneblødning. Det er lidt svævende, hvad store doser er, men regn med over 400 mg. Mener man at have brug for doser i ’lægemiddel’størrelse, så bør man overlade det til en kyndig læge.
Vær opmærksom på, hvis du tager tilskud, hvad vitaminet hedder i deklarationen. Vitamin E er nemlig en gruppe af nært beslægtede stoffer, men det er alfa-tokoferol, der snakker bedst med vores biologi. Står der d-alfa-tokoferol eller naturligt vitamin E, så er det bedst. Står der dl-alfa-tokoferol er der tale om et syntetisk vitamin E som kun har den halve biologiske effekt som naturligt vitamin E. Der er også vitamin E i omega3 (god idé hvis der også er tilsat vitamin E, fordi fedtsyrerne let ilter/harsker).
Hvem er i risiko for at mangle? Syge mennesker (herunder personer på visse lægemidler). Mennesker med ensidige kostvaner herunder slankekur eller særlig fedtfattig kost. Ældre, rygere, ammende, småt spisende, mennesker med stort alkoholforbrug og mennesker med tarmsygdomme som cøliaki og Crohns (vitaminet optages i tyndtarmen).
HUSK, at vitamin C genoplader fætter E, det er altså en god idé også af den grund at spise masser af frugt og eventuelt tage tilskud på denne tid af året, hvor friske bær, der ikke har rejst langt, er en sjældenhed. Pukka har naturligt vitamin C fremstillet på ekstrakt af frugter og bær.
Anneka skriver
Kære Lise.
Naturlig E vit. er også bare blevet SÅ dyrt. Jeg har ironisk nok taget tilskud af det i perioder fordi jeg netop får så meget fedt fra nødder og olier og jeg var bange for at det oxiderede. ..Ak! Bedre jeg havde brugt pengene på chokolade eller creme! Men dejligt at blive klogere! Og jeg kan jo bruge kapslerne udvortes så.
Ang. olivenolie. Jeg fik oplyst af en eller anden helse fidus at jeg skulle huske IKKE at stege i ekstra jomfru olivenolie, fordi olien ville blive skadelig så. …Men at jeg hellere skulle stege i en billig olivenolie. …??! : – Jeg har brugt jomfru olie i mange år! Men jeg råsteger jo ikke maden. Kun lige svitser inden jeg hælder væde ved feks. Men nu er jeg blevet i tvivl om jeg kun skal bruge jomfru olivenolie til salat o.lign. Er også glad for smør og kokosolie i madlavning, men smagsmæssigt er de jo ikke egnede til alt.
Hvad siger du mon?
🙂 Kh Anneka
Lise skriver
Kære Anneka, der er tilsat vitamin E i visse omega3 kapsler – f.eks. dem fra Eskimo3, som jeg tager. Og så opbevarer jeg dem i køleskabet, hvor jeg i øvrigt også opbevarer mine nødder og mandler. Som jeg skriver til Karin, så har jeg læst det forslag, at man prikker hul på en kapsler for at snuse og smage og sikre sig, at de ikke er harske…..og det skal de jo heller ikke være til udvortes brug.
Den med at bruge en billig ikke-jomfru olivenolie til stegning har jeg ikke hørt og jeg har heller ikke i sinde at følge rådet. Jeg køber altid en økologisk jomfru olivenolie og råsteger heller ikke. Somme tider kommer jeg lidt smør i for at øge stegetemperaturen. Og andre gange – hvis der skal laves sovs – steger jeg måske kun i smør. Men til daglig stort set altid i olivenolie. Kokosolie er jeg aldrig rigtig kommet i gang med, men det kunne jo være, jeg skulle….(;
Du ved det selvfølgelig, men hvis man køber en stor flaske, så er det en god idé at opbevare den i køleskab og kun tage lidt frem ad gangen.
Kh Lise
Anneka skriver
Nemlig! 🙂 til det hele.
Ang fiskeolier så hvis man googler “liste harske fiskeolier” så kommer der en liste fra udsendelsen Kontant som lavede en meget grundig undersøgelse af de mest kendte mærker for et par år siden. Med Eskimo-3 også, som nemlig lå godt i testen. Den køber jeg i flaske indimellem.
Nordic Naturals, flydende, smager også rigtig godt og sku også være fri for tungmetaller men den er også lidt dyrere. Til gengæld er den i flot genanvendelig blå glasflaske.
Men der var vist et indslag i tv sidste år (har bare ikke kunne finde noget om det) om harske fiskeolier igen, hvor mange mærker fik hug!
Er ski lidt forvirrende og modstridende nogle gange, som Karin er inde på. Man må vel bare følge sin sunde fornuft. Og alt med måde 🙂
Kh Anneka
Og god aften eller morgen
Lise skriver
Det blev så godmorgen Anneka (; Jeg tager altså kapsler, jeg er ikke så sej som dig, at jeg ligefrem smagsvurderer fiskeolier (; Ud over at kontrollere dato på glasset/flasken, så skal man nok også finde sig en forhandler, hvor der er lidt kunde-gennemtræk og hvor man ved noget om tingene.
Og a propos det med alle de forvirrende budskaber fra eksperter, så er det derfor, jeg ofte skeler til, hvad dr. Weil siger. Manden har al den uddannelse og viden bag sig, man kan ønske, og han får ikke hele tiden kvababbelse og drejer 180 grader rundt i sine holdninger. Det er jo at holde folk for nar eller det, der er værre. Kh Lise
Karin V Sørensen skriver
Kære Lise 🙂
Tusind tak for dine spændende og velskrevne indlæg om det der også hører til beauty universet: sund mad og nok af vitaminer, mineraler, phytostoffer mm 🙂
Selv tager jeg fiskeolie kapsler hver dag, for der er det der med fisk at jeg er ret bekymret over hvor giftige de er, med tungmetaller tænker jeg. Hvordan ser du på det? Er fiskeoliekapsler nok?
I det hele taget er der så meget af vores mad der slet ikke er god nok, fx vitaminindholdet der ikke er i top, ikke engang ved de økologisk dyrkede fødevarer. Tager du altid kost tilskud uanset hvor sundt du spiser?
Jeg har ALTID købt øko-æg! For et stykke tid siden hørte jeg et interessant indlæg på DR1 hvor det blev nævnt at øko-æg er meget usunde! Jo det skyldes at dioxin indholdet er meget større end godt er, og meget større end fx i skrabeæg og buræg! Det er fordi hønsene lever et rigtigt hønseliv udendørs men dermed får de også mad som er vandet naturligt med regn, som indeholder meget dioxin, hvilket giver disse ikke-så-sunde øko-æg :-/ Så hvad skal man snart stille op?
En person nævnte – i det radio program – at det bedste nok er ikke at tænke for meget over den mad vi spiser!
Men ikke at være opmærksom fjerner jo ikke det giftige indhold 😀
Selv tager jeg mange tilskud fordi jeg ved det kræver mange ekstra vitaminer og mineraler at udskille div giftstoffer 🙂
Knus
Karin
Lise skriver
Karin, den bedste måde at få de mange forskellige næringsstoffer er jo gennem mad. Sild, makrel og laks (vildtfanget). Men dr. Weil foreslår, at man for at undgå tungmetaller i fisken vælger fødefisk som sardiner – altså dem, som en rovfisk som laks lever af (de lever ikke længe nok til at ophobe tungmetaller). Han siger også, at man skal vælge de små laks, hvis man spiser laks og nævner f.eks., at de anvendes i dåser.
Andet sted har jeg læst det foreslag, at man prikker hul på en omega-kapsel og snuser og smager på den for at tjekke, at den ikke er harsk. Og så i øvrigt vælger sine kosttilskud fra anerkendte firmaer. Som du kan se, køber jeg Eskimo-3, som lover, at olien er fri for tungmetaller. Det må jeg så håbe. For sådan er det jo, vi kan aldrig være helt sikre på noget.
Med hensyn til æggene, så vil jeg altid vælge æg fra fritgående/økologisk høns. Jeg kan simpelt hen ikke bære de forhold, som burhøns lever under. Men jeg spiser ikke mange æg.
Kærlig hilsen Lise
Karin V Sørensen skriver
Tak for forslagene 🙂
Åh ja – jeg spiser også øko æg, det var bare et ex på hvordan man kan tro man gør det bedste man ved, og alligevel er det ikke så godt.
Knus
Lise skriver
Det regnede jeg også med Karin, at du var økoæg (; og det må så være et af de valg, vi (selv) træffer. Kh Lise