For nylig fortalte jeg, at jeg spiser råkost før hvert måltid og at jeg bl.a. gør det i den forvisning, at det er vigtigt for god fordøjelse og optagelse af næringsstoffer. Noget med enzymer, skrev jeg. Og helt tosset er det ikke, for selv om vi ikke sådan går rundt og tænker på enzymer, så er de aktive i vores krop hele tiden. Enzymer er nemlig nogle rigtige igangsættere.
Enzymer er proteiner af en særlig slags, som er nødvendige for alle processer – f.eks. nedbrydning af maden, vi spiser, så den klippes i bittesmå stykker, vi kan optage og bruge til opbygning og vedligeholdelse i kroppen. De er ”katalysatorer”, kalder man det. Det kan siges kort: Vi kan ikke eksistere uden enzymer. Selvfølgelig er vi ikke ene om at have eller have brug for enzymer, de findes også i den mad, vi spiser. Og nu nærmer vi os…..(;
Fødevareenzymer findes ikke mindst i frugt og grønt, og de enzymer, der er her, de indgår i dannelsen af de enzymer, der er nødvendige for føromtalte processer i vores krop. Altså også det med at klippe madens næringsstoffer til, så vi kan udnytte dem. Flest naturlige enzymer finder man i rå og frisk frugt og grønt, papay, ananas, meloner, spirer, hvedegræs, mango. Og de tåler ikke varme, går til under tilberedning/opvarmning. Her kom råkosten ind.
Er den gal med enzymerne i kroppen, så døjer du måske med tarmluft, bøvsen, træthed, forstoppelse, allergi og intolerance. Du kan – foruden med frugt/grønt – stimulere dem ved at drikke f.eks. hvedegræs, afkog af bitre urter som brændenælde, spise hele hørfrø, fennikelfrø, lakridspulver, tørret mynte eller sorte sesamfrø før eller under måltidet. Lige som mælkesyrebakterier virker gunstigt.
Kilde: Bl.a. Anette Harbech Olesen i Tidslerne
Ibbe skriver
Og er man i byen – ku’ man lige snuppe Solarays Papaya plex med i tasken ❤️
Lise Grosmann skriver
Det kan man da (: Eller Avivir Aloe vera, som også kan noget sundt med fordøjelse! Men der er nu noget særligt ved MAD!