og kan meget vel få mere vind i sejlene nu, så lad os prøve at klare begreberne
Vi skal tale ‘vegan’ som certificering, men ser først lige på, hvad det vil sige at være veganer. Det er en person, der, hvis vedkommende går seriøst til det, hverken spiser dyriske produkter eller ifører sig noget som helst, der stammer fra dyr, og det gælder så også på kosmetikområdet. Nogle vælger ikke at spise kød af etiske årsager og andre af miljømæssige. Og netop i forhold til det sidste er der grund til at tro, at der fra forskellig side til blive skubbet til spis-mindre-kød-trenden, for dels er klimakrisen her og nu kan vi tilføje nye energiudfordringer, og det harmonerer dårligt med dyrehold.
Foto viser forskellige vegan- og nogle cruelty-free certificerede produkter – fra venstre mod højre: Natur Drogeriet Vegan Chondro-Lenk * WeDO Rich & Repair Conditioner og Rich & Repair Mask * Rebiome ReSurface Enzyme Peeling * Hair Lust Hair Defense og Scalp Follicle * essentiél Dag & Natcreme * Kabuki Brush og Velvet Matte Lipstick fra Green People * Lucia Care Rich Rescue Cream * Evolve Gentle Cleansing Melt Se også produkter nederst på siden….
PS: Der er ikke tale om affiliate links, jeg får ikke penge, jeg vil bare gøre det lettere for jer at læse om produkterne
Når noget bliver så populært som vegan-certificeret kosmetik, så forplumres begreberne ofte, så vegan med eller uden bagtanke også serveres som cruelty-free. Men et vegan-produkt, der ikke indeholder ingredienser fra dyr, kan godt indeholde ingredienser, der er testet på dyr. Mens et cruelty-free produkt omvendt godt kan indeholde ingredienser fra dyr men ikke er testet på dyr. Og det bør så ikke bare gælde det færdige produkt men også alle ingredienser. Derfor er det sikreste at vælge dem HER
Og det med testet på dyr afhænger så af, hvor produktet er produceret, for dyreforsøg til kosmetik er forbudt i EU, og der arbejdes ihærdigt på at forhindre genindførsel. Du kan læse mere HER om Dyrevelfærd og beskyttelse inden for Europa-Parlamentet.
Men hvad er det for dyriske ingredienser, der anvendes i kosmetik. Det er mest almindeligt honning, bivoks, lanolin (fra fåreuld) og squalane kan være fra hajleverolie men er fra avocado i de produkter, du ser herhjemme, lecithin kom førhen fra æg men der er mange plantekilder, mens carmine eller “cochineal extract,” eller “natural red 4” på læbestiftens ingrediensliste betyder, at det er farvestof fra et insekt. Og så er der jo makeuppensler/børster. Plus den indvortes beauty med kollagen, som hyppigst er fra ko eller fisk.
Jeg tror, at I ved, at jeg betragter dyr som liv i egen ret, men på den anden side er det uacceptabelt at tage livet af dyr, som vi gør i stor stil, og så ikke udnytte alt, som man jo gør, når man laver kollagentilskud. Og i øvrigt dør dyr jo også naturligt. Så jeg har det lidt so-so med fordelen i at lave makeupgrej med syntetiske hår, hvis der er naturligt materiale til rådighed, som kasseres – og man vel at mærke ikke slår dyr ihjel for at lave en pudderbørste eller andet. Det er et svært og smågrumset område.
Og så er det weekend – himlen er blå og de første bøgetræer er sprunget ud, og det er bare om at komme ud og fylde sanserne med forårsenergi. GOD weekend og tak til jer for at være med her ♥
PS: Karin Winther’s kommentar fik mig til at tænke et par ekstra danske serier ind herunder den UV-beskyttelse til læberne, som hun efterspørger. Og det bliver nok ikke meget mere læbesikkert end Derma’s solserie, hvor der bl.a. er en sun stick, for de har fuldt udtræk på certificeringer, 0 parfume og 0 farvestoffer og koralsikre UVA/UVB-filtre SPF 50. Og den nye hampeserie i Matas Natur er Vegan-certificeret og Svanemærket.
Pernille S skriver
Jeg har gennem flere år brugt Rudolph Care solpomade faktor 50. Den er fantastisk!
God weekend 🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Er der noget ved Rudolph Care, vi ikke kan lide <3 men her bliver den så slået af Derma på pris og certificeringer.....<3 weekend
Kirsten V skriver
Et spørgsmål uden for dagens emne.
Glycolic 10% Rodial drops hvad er din holdning til Glycolic 10%?
Lise Grosmann skriver
Kirsten V: At du skal være varsom med hyppig brug og huske solcreme. Glykolsyre er en af de små frugtsyrer forstået sådan, at den har et lille molekyle og dermed stor gennemtrængelighed. Men alt sammen afhænger af produktets pH-værdi. Hvis du har tid, så skrev jeg om det her….https://www.lisegrosmann.dk/hvordan-er-det-nu-med-ph/
Kirsten V skriver
Tusind tak Lise og rigtig god weekend.❤
Lise Grosmann skriver
Kirsten V: <3 tak og god aften
Karin winther skriver
Jeg vil have ordentlige produkter der ikke er fulde af grimme ting og parfumer, og spiser efterhånden sjældent en bøf. Veganske hudprodukter er jeg ikke nået til .
Men jeg er nået til at blive interesseret i sommerens læbebeskyttelse🙂🫦 mod solen, og har ledt i tidligere opslag her på bloggen. Det er jo ikke godt at spise UV faktor, som du skriver et sted . Har du nogen gode bud Lise !
Og ha en dejlig weekend. 🙏🏼❤️
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Så er der godt, at der ikke mindst på danske serier er certificeringer, der vejleder, og vegansk er jo som sådan ikke en kvalitetsbetegnelse, der er jo ikke noget i vejen med honning…..
Jeg tror endda, at jeg har skrevet, at man i det hele taget skal tænke over, hvad man smører på læberne, for man kan jo ikke rigtig undgå at spise noget af det. Og her kan vi så vende tilbage til dansk og certificeringer, for med Derma Sun Stick SPF 50 (også UVA-beskyttelse) får du både Svanemærket, Asthma Allergy, AllergyCertified, grøn kolbe OG vegan samt koralvenlig. Og den kan, skriver de, anvendes på læber (og næse, ører og nakke) og ydermere er den både fri for parfume og farvestoffer. Så du har vist fundet din læbeskyttelse til 70 kr. for 18 ml (i stifter er der 3-4 g). Dejlig weekend også til dig <3
Karin winther skriver
Det svar er jeg så glad for 🫦❤️ Den bliver anskaffet straks . Tak Lise. Uden duft og parfume er vigtigt for mig. Især lige nu hvor jeg i forvejen er udfordret af allergi.
God weekend
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Og DET er JEG glad for – at jeg kunne hjælpe. God weekend <3