Der er ingen tvivl om, hvad der styrer lige nu: Mindful minimalisme 180° rundt. Og for mange har minimalisme pil mod ‘naturlige ingredienser’ og ingen kemi. Kosmetikkens fyord. For den med ‘kemi’, som det dårlige og somme tider farlige, den overlever stadig.
Men hvordan er det nu lige det er?
Den hyppigste naturlige ingrediens i din hudpleje er vand = H2O. Og den mest forhadte kemiske ingrediens i kosmetik, parabener, findes i naturen i flere varianter. Kemi er i den korte udgave ‘videnskaben om stoffernes indre opbygning og de deraf betingede egenskaber’, men få fuld definition HER.
Vi er kemi, vores mad er kemi, frugten-krydderurterne og blomsterne på foto er kemi. Kemi er altså ikke modsætning til naturlig. Faktisk fremstiller naturen langt de fleste kemiske stoffer. Også dem i kosmetikken. Men de hedder ikke altid noget naturligt. Og somme tider hedder de noget, der lyder naturligt, men er syntetisk. For det er jo det rigtige ord for de ingredienser, der skabes i laboratoriet.
Vanillin er et eksempel. Det lyder som vanilje og dufter (ekstremt meget) af vanilje, men det er fremstillet ved en kemisk syntese (ethylvanillin) og kommer altså ikke fra vaniljestænger. Fordelen her og i lignende naturidentiske syntetiske stoffer kunne jo være, at man ikke fælder regnskov for at dyrke og bagefter udleder tonsvis af CO2 for at transportere til den anden side af kloden.
PS: Glycerin fremstilles i øvrigt også syntetisk og har som bekendt uforlignelige fugt/barriereegenskaber.
Men hvordan er det med den syntetiske kemi, hvis vi kan kalde det sådan? Noget kan være skidt, men det samme gælder bestemt da også naturlige ingredienser. Set ud fra et allergisynspunkt har syntetiske ingredienser afgjort fordel, fordi man ved, hvad der er tilsat og kan styre formlen.
Planter derimod er utrolig sammensatte kemisk og som bekendt er de æteriske olier, som jeg jo holder så meget af, ofte årsag til allergi. Dels fordi de har meget små molekyler, der let trænger ind i huden, men især fordi visse af dem misbruges og vi dermed eksponeres uhensigtsmæssigt.
Så meget jeg end er naturelsker, så må jeg konstatere, at naturen udgør en større allergirisiko end syntetiske ingredienser. Derfor er det også sidstnævnte, du hyppigt ser i produkter netop til den sarte hud og huden med eksem, som har en utæt barriere, der giver uhensigtsmæssig adgang for stoffer.
Dermed når vi til en af de andre forhadte ingredienser, nemlig mineralsk olie. I virkeligheden naturlig, fordi det er et biprodukt fra olieindustrien, og olie er som bekendt dannet ved en naturlig proces. Og psst! når det anvendes i kosmetik, så er det oprenset til farmaceutisk kvalitet. Lige som det mineralske fedtstof, der meget ofte er i salven fra lægen. Fordi det er uforligneligt til at danne en beskyttende hinde på hud, der har brug for det.
PS: Om olieindustrien er skidt er en anden sag, men man borer altså ikke for at hente mineralske olier til kosmetik. Og kosmetik er en mini-aftager af det fedtede stof.
Det her er ikke ment som et for eller imod men et forsøg på at nuancere. Vi har en tendens til at gribe ud efter et produkt bare der står lavendel, som nok er en af de mest populære ingredienser i øjeblikket (desværre). Men alle ingredienser skal gennem en proces, før de havner i vores kosmetik – også for at vi kan være sikre på samme effektivitet hver gang, vi køber. For naturen er jo foranderlig og påvirkelig. Så i stedet for at røre tomat i formlen for at få lykopen, så ordner laboratoriet det med at hive lykopenen ud.
PS: Men der er jo selvfølgelig forskellige udvindingsprocesser og bearbejdning.
Rigtig mange brands er flinke til at ingrediensundervise deres kunder, så man kan træffe mere kvalificerede valg. Og vil man være helt på den sikre side med hensyn til allergi, så er det bedste sted i min optik at vælge AllergyCertified. De går nemlig et spadestik dybere, så man også får garanti for råvarernes renhed.
Og her på mit skrivebord nyder dagens små fotomodeller resten af deres liv i en solstråle mellem fuglefjer og andre tosserier….
Anne Frederikke skriver
Man bliver altid klogere, af et besøg her. Tak.
Lise Grosmann skriver
Anne Frederikke: Hvor er det sødt af dig at skrive, tusind tak <3
KarinVS skriver
Tak kære Lise ?
Man bliver klogere og klogere af at læse med her ?
Ang vanilje hørte jeg noget sjovt og lidt foruroligende for nogle år siden, nemlig at meget af den vanilje der bliver spist ikke er fra Orkideer! Det er en blanding af bl.a rådne grannåle ?
Jeg tjekkede med vaniljeis fra fryseren og den vi havde var absolut ikke på ægte vanilje, men den jeg bedst kan lide ?
Og i dag er vanilje jo også blevet ret kostbart!
Godt vi har masser af grannåle ?
Lise Grosmann skriver
KarinVS: Tak tak tak kære Karin <3 Angående syntetisk vanilje, så fremgår det her https://da.wikipedia.org/wiki/Vanillin, at der kan indgå restprodukt fra papirfremstilling – det er da lidt bedre end rådne grannåle, så du behøver ikke samle ((;
Men uanset hvad, så er det jo ikke farligt og indgår, som du også har set på isen, i fødevarer. Her er der også langt imellem den ægte vare. Og en vaniljestang koster jo en bondegård.
Jette B skriver
Et godt og informativt skriv! ?
Lise Grosmann skriver
Jette B: Tusind tak Jette, det er jeg glad for, at du synes <3