Mød Helle. Og husk at læse sidste linje med, for hun har et tilbud!
Når I ser bogforsiden her, så husker I sikkert, hvilken Helle (ellers klik på link), der er tale om. Vi har et par ting fælles Helle og jeg, vi har været mange år i skønskriveriet og vores passion og begejstring er ufortyndet af årene. Men Helle, hun ved i den grad mest om probiotik. Hun er faktisk ekspert, og hun har ordet i dag. Og spørg endelig løs, for hun passer også kommentarfeltet.
Jeg har en kæphest. Dem skal man passe lidt på, for de kan godt stikke af med én… men i bedste fald kan man i farten gøre dem til andres kæpheste også, og når først en hel flok kommer stormende, så kan det få ting til at ske!
Min kæphest handler om, at jeg gerne vil have alle danske hudplejeforbrugere, kvinder som mænd, til at forstå, hvor meget probiotisk hudpleje kan gøre for deres hud – men at området er så nyt, at det ikke er nemt at være forbruger. Man må nemlig uddanne sig selv, for det er ikke alle firmaer, der er lige klare og utvetydige i mælet, når det gælder deres måde at præsentere produkterne på.
Det betyder, at de forbrugerne i dag måske nok ved, at der er noget, der hedder probiotik, som er godt for huden – men ikke er klar over, at ”probiotik” langt fra altid står for det samme, og at der under den probiotiske paraply kan være endog meget stor forskel på produkternes egenskaber.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret ”probiotik” som noget, der handler om LEVENDE bakterier. Når du hører ordet ”probiotik” eller ”probiotisk” i anden sammenhæng – herunder inden for kosttilskud – vil det altså handle om levende bakterier, der gør noget godt for din organisme.
Men den klub har kosmetikbranchen desværre meldt sig ud af, således at man inden for hudpleje også bruger den probiotiske betegnelse om produkter, der ikke indeholder skyggen af levende, velgørende mikrober (typisk mælkesyrebakterier), men ”kun” restprodukter – ekstrakter – fra døde bakterier.
Esse Skincare var det første mærke i Danmark til at tilbyde produkter (2 stk.) med levende, probiotiske bakterier, og jeg bruger dem som benchmark. De har inddelt området i 4 niveauer, eller trin – og indtil vi får en officiel, forbrugervenlig deklaration på det kosmetisk-probiotiske område, tager jeg mit udgangspunkt her:
Trin 1: fermenterede ingredienser/mælkesyrer. Kan være god næring.
Trin 2: Lysater, som er cytoplasma – celleindhold – fra knuste mælkesyrebakterier. Er bl.a. rigtigt gode til at styrke hudens tight junctions – forbindelseselastikkerne mellem cellerne, som gør, at fugten ikke kan fordampe indefra og fremmedelementer ikke trænge ind udefra.
Trin 3: Tyndalliserede bakterier. Her er hele bakterier dræbt ved opvarmning (egentlig en sterilisering). De døde, hele bakterier kan sætte sig på receptorer på hudcellerne og derigennem ikke mindst bidrage til en forbedring af dens immunforsvar.
Trin 4: Levende mælkesyrebakterier, som kan trives på huden – i hvert fald i et stykke tid. Ved deres blotte tilstedeværelse blokerer de for patogene (skadelige) bakterier, og de producerer ved deres metabolisme (stofskifte) også nogle metabolitter, som er særdeles nyttige og gavnlige for huden.
Metabolitter er et meget vigtigt begreb i det probiotiske univers, inden i dig som på huden. Eksempler på metabolitter kan være antioxidanter, vitaminer, hormoner, neurotransmittere, peptider, aminosyrer og kortkædede fedtsyrer for at nævne nogle eksempler. Listen er lang og bliver formodentlig kun længere, efterhånden som forskerne bliver klogere på området – også for dem er det fortsat jomfrueligt.
De fleste produkter på markedet, som kalder sig probiotiske, og som du derfor som forbruger vil møde, indeholder højst trin 2, altså lysater. Det kan være udmærket – som du kan se, udretter de også gode ting.
Det er, som du måske allerede har fornemmet, bare slet ikke på niveau med, hvad de levende formår.
Levende mælkesyrebakterier er simpelthen, hvad jeg kalder ”indbygget hudpleje”. De er din huds bedste venner. De befolker fra naturens side din hud (de flytter ind allerede ved fødslen), og de har millioner af års erfaring i at kommunikere med den. De sørger helt af sig selv for at igangsætte processer og producere mere af det, huden mangler (fra fugt til exfoliering), og skrue ned for det, den ikke behøver eller har i overflod. De sørger kort sagt for at holde huden i balance.
Men hvis huden er kommet ud af balance af den ene eller anden grund og måske har problemer med rødme, irritation eller kløe som nogle af de typiske symptomer – så vil det at tilføre levende mælkesyrebakterier genskabe dens mulighed for ad naturlig vej at genoprette ligevægten.
De levende mælkesyrebakterier gør så at sige huden selvkørende. Eller selvforsynende, om du vil.
Trin 4 møder du i Danmark kun hos to mærker – som sagt Esse Skincare med 2 produkter, og nylancerede, danske bak probiotic skincare med 3 produkter. På verdensplan kender jeg kun til to andre serier med levende bakterier, en amerikansk og en hollandsk. Flot, at vi er med så langt fremme herhjemme!
Så du ser – området er stadig spritnyt. Og fantastisk spændende. Vi kommer med 795%’s garanti til at høre meget mere om det i de kommende år, for der forskes intenst verden over.
Men hvis du vil melde dig ind i den probiotiske klub allerede nu, så gør dig klart, hvilket trin eller niveau, du ønsker – og sørg for at sikre dig, at du så også får et probiotisk produkt på det trin, og dermed med de egenskaber, du ønsker.
Du gør samtidig handlen en stor tjeneste ved at spørge nærmere ind. I butikker og på apoteker er de nemlig også først nu ved at lære den probiotiske hudpleje at kende, og det vil kun hjælpe dem til at blive bedre rådgivere, at du tropper op med dine kvalificerede spørgsmål.
STOR TAK til Helle ♥
Helle holder også foredrag om det, som vi alle lige så godt kan indstille os på, at vi bør vide mere om, for vi har kun set begyndelsen på noget, der ikke er en trend men en naturgiven betingelse for sund hud, krop og sind. Og som jeg nævnte i indledningen, så har Helle et tilbud til dem, der har lyst og kan – og er heldige. På sin Instagram @forumhelle udlodder hun nemlig gratis gæstebilletter til det foredrag, som hun holder på Krop Sind Ånd messen, Ceres Park i Århus søndag den 6. oktober kl. 14.
Helle Forum skriver
Er “i skole” lige nu, svar følger!
Pernille S skriver
Kære Helle
Tak for dit fine indlæg! Spændende, men også en svær størrelse – den probiotika…
For at følge lidt i sporet på @MariaL ‘s spørgsmål, hvor der spørges ind til anvendelse af mælkesyrekapslernes indhold direkte på huden, er det så ikke sådan, at optagelse via tarmen afspejles i hudens sundhed, lige som vitaminers forskellige virkninger? Eller sagt på en anden måde; du er hvad du spiser..! Min tese er, at mælkesyrebakterier indvortes har en positiv virkning udvortes! Er jeg helt galt afmarcheret? 🙂
Helle Forum skriver
Kære Pernille,
Ja, det probiotiske kan være lidt af en svær størrelse, fordi det er et område, vi så at sige skal “lære forfra” ;-).
Jo, tarmens sundhed (eller mangel på samme) kan helt sikkert også ses i huden. Man har længe talt om en “gut-brain axis” (sammenhængen mellem tarm og hjerne), men nu er også en “gut-skin axis”, altså tarm-hud, kommet på banen. Vi ved i dag, at flere ubalancer i huden kan føres tilbage til ubalancer i tarmen.Så du er HELT sikkert, hvad du spiser – og i langt videre omfang, end de fleste af os indser, for tilstanden i TARMENS mikrobiom har ikke kun betydning for fysisk sundhed, men også for psykisk balance og velvære.
Men derfor kan der stadig være gode grunde til at arbejde direkte med HUDENS mikrobiom også. Vil man holde det i optimal form, eller er der en ubalance, som skal rettes op, gøres det stadig hurtigst og mest direkte med en målrettet indsats her.
Bedste hilsener
Helle
Pernille S skriver
Tusind tak for dit fine og uddybende svar 🙂
Maria L skriver
Kære Helle, tak for din gæsteblog i dag. Lise giver jo lov til at sende spm. ind så her kommer det: Kan man ikke “bare” bruge et kosttilskud; som jo typisk er kapsler med levende mælkesyrebakterier, til at smøre sig med på huden? Jeg kan vist huske fra et af Lises tidligere indlæg, at man ikke bare kan blande probiotika hudpleje med sin anden hudpleje (noget med at man dræber de levende bakterier), men i stedet for at røre indholdet af en kapsel ind i sin egen creme, måske bare påføre det direkte på huden?
Helle Forum skriver
Kære Maria,
lad mig citere Charlotte Vedel, som er den ene af de for forskere bag bak probiotic skincare. Hun siger, at skal man endelig finde et alternativ til egentlige hudplejeprodukter, må det være at bruge “væsken” fra fermenterede grøntsager (husk: skal være hjemmelavet – fermenterede færdigvarer som færdigkøbt surkål kan ofte være varmebehandlede = ingen levende bakterier). Den vil indeholde mælkesyrebakterier af samme art som dem, der bruges inden for hudpleje.
MEN: Det helt vigtige her er, at vi skal til at forstå et utroligt stort og kompliceret univers. “Mælkesyrebakterier” er ikke én og samme ting, som alle kan det samme – de mange forskellige typer har fælles egenskaber (: at de producerer mælkesyrer som resultat af deres stofskifte), men de har også hver især helt individuelle talenter. Selv når vi er nede på de enkelte stammer – som fx i baks produkter Lactobacillus plantarum (helt præcist L. plantarum LB244R) – er det at sige “Lactobacillus plantarum” faktisk det samme som at sige “Homo sapiens” – og vi ved vist alle, at vi medlemmer af denne art er ganske forskellige. Hver enkelt understamme kan besidde helt særlige egenskaber.
Dertil – og lige så vigtigt: kosttilskud er udviklet til at skulle virke inde i fordøjelseskanalen. Jeg kender ikke til dokumentation for, at bakterierne “bare” også vil kunne fungere på huden, som jo repræsenterer et afgørende anderledes miljø – “ude versus inde”.
Det er heller ikke sikkert, at de bakterier, der er de rette for tarmen, er de rette for huden ( om end fx L. plantarum ofte også indgår i kosttilskud).
Vigtigt at huske her er, at du ved at købe et målrettet produkt også har sikkerhed for, at virkningen er undersøgt og dokumenteret.
Var det svar nok? Ellers må du vende tilbage.
Bedste hilsener
Helle
Maria L skriver
Ja tak, hold da op et udførligt svar. Jeg har for sjovs skyld åbnet flere af kosttilskudene med mælkesyrer på matas.dk for at se hvilke bakterier der går igen. Jeg kan da godt se, at der er flere stammer af disse bakterier, men kan se at du også skriver understammer. Dvs. at der i kapslerne kan være brugt andre understammer af, f.eks. L.Plantarum, end dén der er at finde i hudplejeprodukterne. Ok, så er jeg med. Spændende.
Anne-Marie Andersen skriver
Jeg har ikke økonomien til Esse og de andre på trin 4, men vil gerne lege med alligevel. Jeg har derfor prøvet at åbne en kapsel Bio-kult og tilsat den til en økologisk olie uden konservering. Jeg har fordelt nogle få dråber på våd hud. Man mærker tydeligt hvordan indkapslingen af bakterierne først åbnes på huden i forbindelse med vand. Det er som en let scrubeffekt, der pludselig forsvinder. Men for mig har det haft en super effekt. Det er en personlig erfaring og hverken videnskabeligt eller dokumenteret og derfor også uvist hvilken effekt, der vil være for den næste der prøver. Men et spændende område.
Jeg har 2 gange haft en Retinoid reaktion med højrødt udslæt. Den første gang tog det en uge om at hele, 2. gang tilføjede jeg bio-kult-olien og det helede på 1,5 døgn.
Ligeså god en oplevelse havde jeg sidste vinter, da min hud pludselig reagerede på alt hudpleje med svie og kløe. Jeg havde prøvet at tilføje et par dråber olie, men først da jeg tilsatte bio-kult til olien fik jeg ro i huden.
Jeg har prøvet at fermentere risvand, men jeg har ikke testet det endnu. Jeg har læst at det er meget koncentreret og bør fortyndes, så det har gjort mig lidt tilbageholden. Men da jeg kan se du anbefaler hjemmefermenterede væsker frem for kapsler med mælkesyrebakterier, må jeg hellere se at komme igang?
Anbefaler du også at det fortyndes?
Tak for et utrolig spændende og informativt skriv
Helle Forum skriver
Kære Anne-Marie,
hvor er du god! Det er “right up my alley” at prøve sig frem, når man ved, at et produkt i udgangspunktet er uskadeligt. Og egne erfaringer slår alt andet – det har jo endda været på ret markant baggrund, du har handlet.
Det fortæller om, at probiotik virkelig kan noget. Sikkert, som nok også på mange andre områder, uden nødvendigvis at være i et målrettet, kommercielt produkt (jo altså, kapslen er jo et kommercielt produkt, men du forstår nok, hvad jeg mener). Vi er bare lidt mere på det forsøgsmæssige frem for det dokumenterede plan, som du også selv er inde på.
Det er ikke så meget mig personligt, der anbefaler, og nogen egentlig anbefaling er der måske heller ikke tale om – mere, at HVIS man vil forsøge sig med andet end et færdigt hudplejeprodukt, er det efter Charlotte Vedels mening (den ene af de to forskere bag bak probiotic skincare) i den retning, man skal kigge, fordi du her finder de rette typer Lactobacillus, altså mælkesyrebakterier. Men igen: ingen kan tage dine personlige erfaringer fra dig, og hvis det virker for det, du ønsker hjælp til, så er den vel ikke længere!
Risvand tør jeg ikke udtale mig om, for jeg kender det ikke. Men helt generelt: det er altid fornuftigt at starte “blidt”, så jeg ville ubekymret fortynde og gå langsomt frem. Det kan måske gøre det sværere at registrere en forbedring, men så er det bare om at være ekstra opmærksom.
Fedt med mennesker, der “går selv”. Tak for dit indlæg.
Bedste hilsener
Helle
Anneka skriver
Kære Helle.
Det er godtnok spændende.
Mht til døde bakterier. Det lyder ikke så lækkert. Er de vitterligt det eller bliver de aktiveret når de kommer på huden?
Kan man ikke sige at mange af de billigere mærker, lever (lidt for) godt så, på Esse og de andre mærker med levende bakterier? Det lyder til at være en liga til forskel!
Hvad med Aurelia hvilken én af grupperne hører det til?
Det med metabolitter, er det lidt på samme måde, som når der dannes B-vitamin i tarmene af probiotika.
Mvh Anneka
Helle Forum skriver
Kære Anneka,
Lige først: der er intet ulækkert ved nogle af disse ingredienser. Døde, hele bakterier (trin 3) kan gøre fint ting. Og jo, de er døde og kan ej vækkes til live igen.
M.h.t. om nogle mærker lever lidt på lånte fjer, som du er inde på – jo, sådan bliver det jo, når man siger “probiotisk” uden reelt at høre hjemme i den probiotiske (levende) kategori, Det er derfor, jeg er så optaget af, at vi må forstå forskellen – og få firmaerne til åbent at fortælle, hvad deres produkter indeholder. Jeg køber ikke hemmelighedskræmmeri.
Aurelia tilhører – i hvert fald visse af deres produkter og så vidt jeg har kunnet se fra deres INCI-liste, trin 2, lysater. Jeg har ikke set noget højere fra deres side.
Og ja – blandt bakteriernes metabolitter er også vitaminer, så det har du ret i.
Bedste hilsener
Helle