”Det vigtigste med solcreme er trods alt at man bruger den, i den korrekte mængde og ellers bruger sin sund-sol-fornuft som Lise skrevet så meget godt om <3” skriver HeLene nederst i sin kommentar. Og det er jo helt efter mit hjerte – altså det med at bruge korrekt, når man er i solen og ikke mindst at bruge sund-sol-fornuft. Skygge og tøj er et af de mest sikre og sunde alternativer til solcremer, som man jo altså endnu ikke ved alt om, herunder langtidseffekt på cellerne.
I får lige det her frygtelige billede igen. Det var det, jeg tog på stranden i Nice for snart tre år siden. Måske ligger hun der stadig og creme bruleer sin hud. Det var ikke helt så grelt, men på min færd gennem Kongens Have og Østre Anlæg i går, så jeg noget, der lignede. Og et par stykker lå der – i direkte sol – både på udturen og to timer senere. Og det var unge, som burde være klogere. At de lå der for at få kulør var jo tydeligt i den forstand, at de var brune, og allerede her er skaden undervejs.
Huden beskytter sig med pigment – og i øvrigt også i andre forbindelser end UV-stråler, ved forurening og skader (ar er pigmenterede) for eksempel. Jeg er nødt til at skrive det igen, det er snart blevet bloggens motto, men what the bleep do we know. Faktisk ved man ikke frygtelig meget om pigment, der er mange ubekendte, som ham HER siger.
Der er sikkert mange af jer, der starter ferie nu og I får mine kærligste ønsker med på vejen, hvor den end går hen. Vil I have sol, så lad være med at blive herhjemme, for jeg har bedt om regn, jeg kan ikke bære at se selv store gamle frugttræer hænge med bladene, og selv om vi siger, at de altid brokker sig, så må det være forfærdeligt at være landmand og se afgrøder gå til i tørke. Det sker andre steder i verden hele tiden, men vi er ikke rigtig vant til det syn herhjemme.
GOD FERIE og har I tid, så kig bare ind, jeg går ingen steder, jeg bliver her ved tastaturet og beder om regn indimellem. Kærlig hilsen – og god weekend, Lise
Og så svaret fra Melissa til Hanne TS:
Mellisa HudplejeKære Hanne,
Nu har jeg haft anledning til virkelig at få kigget nærmere på UVA1 og UVA2 i vores solprodukter. Og jeg har krydstjekket med op til flere kilder. Den ”ro” / tillid som du efterlyste kommer her:
Vi benytter to organiske solfiltre. Vores UVA filter hedder Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, det kaldes også Uvinul A Plus. Den har en maxabsorbering på 354 nm (nano meter). Men dette betyder blot at dens beskyttelse peaker ved den bølgelængde. Dens beskyttelse fortsætter hele vejen til 400 nm! Altså din ønskede UVA1 beskyttelse.
Jeg har i øvrigt ikke tjekket de øvrige danske mærkers solfiltre, men jeg antager, at det gode arbejde har Pudderdåserne.dk gjort, og hvis de nævnte mærker ikke dækker op til 400 nm, så er der i hvert fald ét dansk øko-mærke der gør, nemlig Mellisa. Mellisas solcreme dækker UVA2 og UVA1 – Og vores solfilter er særdeles fotostabilt, samt er det ikke er på nogle fy-lister!
Hvis du orker at læse mere, går jeg lidt mere i dybden nedenstående:
UVA spektret går mellem 320-400 nm
UVA 1: 340-400 nm
UVA 2: 320-340 nm
UVB: 290-320 nm
Jeg har uploadet et billede af en graf, der viser beskyttelse af vores UVA-filter Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl / Uvinul® A Plus / på grafen er det kurven der hedder DHHB.
Som du kan se PEAKER den ved 354 nm (sådan runde tals lov), og fortsætter i en nedadgående kurve hele vejen til de 400 nano meter. Vores solfilter DHHB er faktisk dét solfilter, der har en kurve, der minder mest om kurven på BMDBM (som er Avobenzone). BMDBM /Avobenzone er kendt for at være bredspektret beskyttelse og bliver hos pudderdåserne betegnet som en beskyttelse der dækker UVA1, den dækker faktisk også UVA2. Akkurart ligesom vores. Vores er bare et langt mere fotostabilt filter. Det siger grafen dog ikke noget om. Men Avobenzone er et UVA beskyttelsesfilter, der er kendt for at være ustabilt, og som man typisk vil stabilisere med andre filtre – hvoraf nogle af disse stabiliseringsfiltre har nogle dårlige egenskaber, som vi ikke ønsker. Man kan sige, at de er på vores fy-liste.
Puderdåsernes liste er simpelthen ikke komplet. Bla er vores solfilter ikke på deres liste. Og det er synd, for det er et imponerende filter. Jeg har i øvrigt en dyb, dyb respekt (og et stort crush!) på Pudderdåserne, fordi de formidler fantastisk godt stof. Deres arbejde imponerer og inspirerer mig ofte. Jeg ser ingen fejl i det de har skrevet. Overhovedet – blot er dette ikke et solfilter, som jeg tror de har haft med i deres betragtning. Det er som sagt også et meget stort emne at tage op. Man kan ikke have hele paletten med. Så tror jeg ikke folk gider at læse det.
En sidste ting – Mexoryl lader til at være et solfilter på listen. Det fulde navn er med Escamsule, Mexoryl SX, som også kaldes TDSA (Terephthalylidene dicamphor sulfonic acid) og på grafen er det kurven med TDSA. På Pudderdåsernes liste i det blogindlæg du henviser til, står den under ”solfiltre, der kan beskytte helt op til 400 nm (altså UVA 1). Hvis du sammenligner dens graf med vores solfilter (grafen for DHHB), så kan du se, at vores solfilter faktisk dækker mere indenfor UVA1 spektret! God nyhed ik’
Du kan læse et tilsvarende spørgsmål a la dit om UVA beskyttelsen i Uvinual A Plus (DHHB, vores UVA filter) her:
https://kindofstephen.com/i-have-a-question-regarding…/
Du kan læse mere indgående som Uvinual A Plus (DHHB/ Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl.)her:
https://www.carecreations.basf.com/…/UVINUL…/30338477
Hvor den beskrives sådan her:
“Uvinul® A Plus provides not only reliably filters the sun’s dangerous UVA rays, but also provides outstanding protection from free radicals and skin damage.”
Altså at den er særdeles fotostabil og med virkelig god antiage effect og en formidable evne til at beskytte mod hudskader og frie radikaler.
Så – slå dig løs med vores solcreme. Den er altså knaldgo’! Der er gode solfiltre i – hele UVA spektret er dækket, der er ingen fy-solfiltre i, den er parfumefri, vi formulerer den i en tynd esterolie, så den trænger ned i dermis – dog uden at tilsætte alkohol/ ethanol. For det mener vi ikke er gavnligt i hudpleje. Og så skal du blot huske, at nøglen til solid solbeskyttelse er en gavmild mænde og genpåsmøring i løbet af dagen. Så er du denondelynme godt dækket ind ?
Kh. Karina/ Mellisa hudpleje ?Administrer
HanneTS skriver
Tak fordi du rundede filtersnakken af. Jeg blev i hvert fald klogere og beroliget 🙂
God dag ?
Lise Grosmann skriver
HanneTS: Og tak for at sætte den i gang, så vi alle fik mere styr på det. God dag også til dig kære
Anna skriver
Billedet fra stranden i Nice, fik mig til at tænke på da jeg var ung og mange tog ALT for meget solarie. Jeg overhørte en dag en af drengene sige til en meget solariebrun pige, at hvis hun blev ved med at tage alt det sol kom hun til at ligne hans fars Børge Mogensstol (en af dem med tykt brunt læder;). Gid vi havde vist mere om solbeskyttelse tidligere. Men så godt at vi bliver klogere nu på din blog Lise!
Lise Grosmann skriver
Anna: Åh, sikke en ‘billede’ og helt rigtigt, for det er jo det huden kommer til at ligne, tykt brunt læder. En af måderne, huden beskytter sig på, er jo netop at fortykke hornlaget som et fysisk filter.
I øvrigt kom jeg selv til at huske, at jeg engang som ung på ferie i Cannes blev så skoldet på ryggen, at jeg ikke kunne ligge. Så ku’ jeg lære det!
Og tak for søde ord om bloggen, jeg slubrer det i mig. God weekend kære
Anne-Marie Andersen skriver
Jamen det er da uhyre spændende og komplekst. Tak for at nørde og gøre os alle klogere. Også omkring karamelliseringen som opstår alligevel pga. varmen, hvis jeg forstår dig korrekt Lise?
Man skulle jo næsten rende rundt med parasol i den her varme?
Kunne det dog bare regne om natten så der var balance?
Rigtig god ferie til alle jer der smutter nu?
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Ja, kan de ikke vride nogle skyer om natten, så det hele kan blive vandet.
Ja, karamellisering af huden, som er en form for cross-linking, sker ved varmepåvirkning. Der dannes det, man kalder AGE’s = Advanced Glycation End Products. Men i kroppen er sukker af den hurtige slags og andre livsstilsfaktorer skyld i cross-linking, hvor fibre i kollagen og elastin laver kemiske links/broer, som er uheldige og gør vævet hårdt og usmidigt. Kollagen er jo den mest udbredte type væv i kroppen, så f.eks. ledbånd og knogler rammes også.
Det positive er, at lige her har vi rigtig stor indflydelse ved at træffe de gode og ikke de slemme valg.
Mia L. skriver
Spændende læsning ? Og jeg melder mig på holdet der håber på regn snart da landmændene har brug for det ?
Lise Grosmann skriver
Mia L: Tusind tak kære Mia. Ja, det må være frustrerende at se sit arbejde – og penge – gå til spilde. På den måde er det unægtelig et svært job at være landmand, fordi de er så totalt underlagt klima.
HeLene /@Leafysmoothie skriver
Åh, hvor godt at få det på plads, jeg været rigtig glad for Ilses cremer (samt andre med de samme filtre) og rekommanderet dem til mange som blev glade for deres præstation fordi de ikke føles solcremede, så det er godt for mig at få det udredt. Og så skriver jeg Melissas solcremer på excel arket så jeg får testet dem også snarest!
Det at vælge en god solcreme har virkelig mange ‘faktorer’ og her fik vi dækket flere af dem! Jeg synes ofte at fotostabilitet er noget man glemmer lidt 😉 men som også er vigtig at veje ind.
Super godt gået af alle som deltaget og gjort os klogere! <3
God weekend og god ferie til de heldige som skal ud i verden/holde fri fra tastaturet 😉
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Ja, it’s complicated både kemisk og biologisk. Stor tak til jer for at bruge hjernekraft på at komme en sandhed nærmere. Jeg synes, at du begynder at ligne en kapacitet kære <3
Jeg er sjældent i direkte sol og aldrig afklædt, så jeg føler mig tryg ved den solcreme, jeg nu bruger. Selv om jeg godt ved, at de sniger sig ind i skyggen, strålerne. Men vi er nu engang skabt til at kunne tåle sol - vi har jo brug for den på mange niveauer - men vi er ikke nær så meget skabt til at kunne tåle en masse forskellige biologisk fremmede stoffer.
God weekend også til dig og ferie, hvis det er nu, den står for <3