Selv om eksperterne trækker i hver sin ende
De traditionelle medier som vores aviser lukker som regel kun etableret videnskab ind i spalterne, og en hel del af dem påstår hårdnakket at vi ikke kan påvirke vores immunforsvar til at klare de udfordringer, vi alle er usikre over for i øjeblikket. Dem, der ikke bliver lukket ind, de oversvømmer til gengæld Facebook med mere eller mindre risikofyldte vildledninger. Så, lad os starte med en ting, der altid – som i ALTID – holder…..
„Når du spiser rigtigt, vil dit immunsystem også blive bedre til at bekæmpe sygdom, din hjerne vil fungere bedre….og du vil få meget mere energi‟, skriver Sara Gottfried i Lev dig yngre. Hun er praktiserende læge, gynækolog og forsker og arbejder med functional medicine (det er relevant her) og så er hendes bøger i øvrigt New York Times-bestsellere.
Atlså, understreger hun, hele fødevarer er førstevalget, derefter kan du understøtte og supplere din kost med kosttilskud, men først når du allerede spiser den rigtige kost. Kosttilskud kan ikke rette op på en næringsfattig kost.
Sund logik. Det er maden herunder de HER, vi skal koncentrere os om. Ingen slingrekurs lige nu. For vi fungerer kun optimalt, når vores krop har alle de makro- OG mikronæringsstoffer, den skal bruge. Også til at opretholde et immunforsvar i balance. Et immunforsvar, der ikke sover men heller ikke overreagerer.
Som jeg har fortalt, så står den på frugt hos mig om morgenen. Altid. Og så spiser jeg altid råkost før et måltid, som faktisk ofte bare er råkost som f.eks. hvid- og grønkål, fennikel, bladselleri og avocado tilført nogle dampede grøntsager (ofte broccoli). For mig er det ikke et kedeligt offer at spise masser af frugt og grøntsager, jeg gider faktisk ikke kød-og-kartoffelfarvet mad.
Og det med farverne skal tages bogstaveligt. Ofte tager jeg tingene ud på køkkenbordet og kigger på udvalget og beslutter, at i dag skal det være grøn og hvid mad og en anden dag multikulørt mad. Og lige om lidt bliver det meget nemmere, når både haven og butikker får friske danske varer på hylderne. Åh, tænk igen at sætte tænderne i en solmoden tomat ♥
Det med at ‚sætte tænderne i‛, det skal også tages bogstaveligt. Lad være med at køre det hele ned i blenderen. Brug tænderne, giv mikrobiomet i munden næring/fibre. Det er vigtigt, at mundhulebakterierne har gode livsbetingelser for at de ikke nedbryder tænder og tandkød. Og hvem ved, måske øger det også forsvaret mod virus. Men det gælder også at få startet fordøjelsesenzymerne. Og tarmen vil også have fibre og ikke for-tygget mad.
„Ud fra hvad vi i dag ved om optimal ernæring, er det godt for en voksen at sætte et halvt kilo grøntsager til livs hver dag‟, skriver professor Oluf Borbye Pedersen i sin bog Magtfulde mikrober. Til gengæld giver store mængder animalsk fedt (og sukker, red.) inflammation i kroppen, skriver han. Og inflammation har vi ikke brug for, at kroppen skal slås med lige nu.
Og så er der det, mange af os ikke kan lade være med. At tage kosttilskud for en sikkerheds skyld – eller fordi vi har lidt dårlig samvittighed. Jeg gør det også. De fire på foto er nogle af dem, og derudover tager jeg omega-fedtsyrer, Q10, selen, zink og magnesium (om aftenen). HER er lidt, der støtter tiltaget.
Og så tager jeg altså også probiotika. Men hvad siger den mikrobiomkloge professor om effekten af det?
Han er skeptiker og mener ikke, at de bakterier, der benyttes i mange kosttilskud, koloniserer tarmen i større omfang. Man kan imidlertid ikke udelukke, at nogle bakterie- eller svampestammer i probiotika kan nå at påvirke tarmen og dens fastboere under passagen. Det er en mulighed, skriver han i Magtfulde mikrober. Og så råder han til at spise syrnede mælkeprodukter og fermenterede fødevarer.
Jeg har været on/off på probiotika, men lige nu er jeg på det hele – for en sikkerheds skyld. Duolac Mikrobiom 12, som jeg tager p.t., indeholder 20 mia mælkesyrebakterier fordelt på 12 udvalgte stammer. Og man har for at sikre overlevelse og ‚indflytning‛ udviklet en særlig coating. Læs mere HER. Og HER kan du få svar på spørgsmål som om der er sødestoffer i, om produkterne kan anvendes af vegetarer, om der er laktose i m.fl.
Mange kærlige hilsener og tanker til jer med de bedste ønsker for en god weekend trods alt ♥ Husk lys, luft og bevægelse er også vigtigt for immunforsvaret, det var en lektie, man lærte under de mange epidemier, der har været før denne. I er sikkert også optaget af, hvordan verden ser ud på den anden side og ikke mindst jer, der har børn. Jeg synes artiklen HER giver nogle tankevækkende bud.
Foråret kan heldigvis ikke holdes tilbage ♥
Jeg bliver altid storgnasker af mælkebøtter, skvalderkål, brændenælder og masser af andre vilde planter, når de pibler frem derude. I år har de jo været derude længe allerede, så de fleste kosttilskud er kommet på hylden hos mig! På nær alle de vigtige olier og mine elskede kollagentilskud……
Sikke en dejlig have du har Lise ?????
Karin Winther: Brændenælder gnasker jeg nu ikke, men ellers er jeg ret vild (; Giver du dem et skvæt kogende vand eller tager du dem direkte fra muld til mund (måbende emoji) ? Men trods ret grønne vaner må jeg indrømme, at jeg har gang i skruelågene.
Ja, vi har en ret stor have, det havde/har gårde og husmandssteder, men vi bor jo også i en fattig udkant, hvor du kan få en bondegård i nakken for det entreen koster i en københavnerlejlighed. De gamle frugttræer er min lykke og så køkkenhaven men ellers er her ikke så meget, jeg orker ikke holde staudebed mere, så jeg har blot lidt dahlia i enden af køkkenhavn. Tak for dine søde ord <3
Ha ha ja da ! Måb du bare, Lise :-ο
Direkte fra muld til mund ! Jeg er en gammel udelivs pædagog og der lærte jeg altid ungerne at plukke og nuldre brændenældeblade til “vikingebolsjer” ! Det var tider! Når det gik vildt til blev de grønne kugler dyppet i honning…. sikke en fest! Man skal nemlig kende sit ukrudt!
Jeg spiser stadig vikingebolsjer hver dag i denne tid, men resten ryger dog i gryderne sammen med andet jeg finder derude, og det dampes, stuves ( med fløde ☺️) eller steges! Undtagen det nederste hvide på mælkebøtter, det kommer i salater!
??Og uden at prale, ?så kender jeg rigtig mange slags spiselige urter.
Selvom du ikke orker så meget i haven mere, så er jeg sikker på, at du får dejlige nye kartofler tidligt, og at dine højbede har masser af krydderurter !
Og Daliaer er da så skønne !!!
❤️? Karin
Karin winther: Altså fru tidligere udelivs pædagog, hvis nu jeg beder rigtig RIGTIG pænt kunne vi så ikke – os andre her i dette forum, der ikke er så stærke i vikingebolsjer og slige vilde spiseligheder – få lidt tips og opskrifter? En dag engang, når du lyster og har tid <3 Der er selvfølgelig masser af bøger, men det er altid bedre fra mund til muld-i-mund (ah, den var lidt fortænkt (; ....).
Jeg er nok klar over, at brændenælder er vanvittig sunde, men tager du dem så'n med bare fingre og nulrer med bare fingre uden at blive 'brændt'? Vilde urter har jeg nok af og orker godt, det er det dresserede bedearbejde, jeg ikke orker - altså kvikgræs er en kamp, man lige så godt kan opgive. Så hvis man vil være prydplante her, hvor der engang var bede, så må man klare sig selv.
Krydderurterne bor i potter her - undtagen persille og bladpersille og rucola, som er til højbeds (;
Tusind tak for alle de fine ord her og hold op, hvor har dine 'unger' været heldige med dig som pædagog, jeg håber, børnebørnene nu nyder godt.
<3 <3 <3 Lise
???
Ja altså det med brændenælderne er jo sjovt ! Børn skal altid øve sig på noget for at blive bedre til…. og derfor øvede vi altid at være modig, når det kom til brændenælder!
Den kisel der er i brændenælder knækker lidt ligesom glas. Derfor skal man VILLE det, når man plukker et blad. Man skal holde bladet stramt mellem fingrene, og begynde af folde det sammen, igen og igen mens man presser sammen, ruller rundt og rundt mellem to tre fingre. Pres og rul til du har er lille bolche ! Måske synes du at du skal bruge et blad mere!
På den måde maser man det der ellers ville “splintre” og brænde fingrene!
Og så kan man guffe løs uden at brænde sig i munden!
Selvfølgelig kræver det øvelse, og hvert år må fingrene lige lave ny aftale med brændenælden ??? Så god fornøjelse Lise
Evt opskrifter må jeg vende tilbage til !
Karin Winther: TUSIND tak, jeg sætter altså på en af dagene, for det er jo ikke sikkert, at alle får læst kommentarfeltet under denne gamle tekst. Og så må jeg ud og øve mine fingre. Tak igen kære….
Tak for endnu et interessant skriv, og tak for ikke at bidrage til „os og dem‟ ift. traditionelle og alternative råd og vejledninger. Jeg spiser overvejende sundt, men lidt flere grøntsager kunne der godt være plads til – vil prøve at få indført råkost til aftensmåltiderne – det er jo supernemt og smager dejligt, især med lidt citronsaft og et par enkelte rosiner ? Nå ja og så skal der skæres ned på barsels-og-corona-trøstekagerne herhjemme, apropos inflammation ?
Meget interessant artikel om tiden efter corona – vi taler også meget om og er optagede af, hvordan alting mon ser ud på den anden side. Forhåbentligt vil der, trods de triste og alvorlige omstændigheder, komme nogle positive forandringer, både i samfundet og for den enkelte familie.
Rigtig god weekend Lise, håber du får masser af luft og lys ?
Sidsel: Tusind tak kære Sidsel. Da jeg så din kommentar kom jeg i tanke om, at jeg havde fået lidt skrupler over mine ord om professor dit og dat og ingen viden om ernæring, så jeg har strøget det. For selvfølgelig kan man inden for lægeverdenen ikke ryge med på hver en fornemmelse nogen måtte have om gavn af dette eller hint, men der er altså også mange forbenede læger derude, som ikke har den store ernæringsmæssige viden men med deres autoritet let kommer til at give mennesker en undskyldning for at fortsætte dårlige vaner.
Man behøver jo ikke lave tallerken-anretning med råkosten, det kan bare være nogle gulerods-, agurke- og/eller bladpersillestave man går og småspiser af, mens man laver mad. Men ellers er der jo mange muligheder for også at tilføre de proteiner, vi har brug for. Æg, bønner, ærter, linser osv. Og sæføli må man få et par rosiner med (; Og det er jo ikke bedre fat med mig end at jeg også spiser kager – der ryger 3 af dem, jeg satte opskrift på af, ned til eftermiddagskaffen hver dag (;
Jeg kan da godt forstå, at I i jeres familie med en nyfødt tænker rigtig meget lige nu. Både over virus derude og over, hvad det kommer til at betyde for jeres tilværelse ‚ude på den anden side‛. Men det kan jo faktisk, som du skriver, være noget positivt, det afføder.
God weekend <3 og ja, lys og luft har jeg heldigvis meget af herude på bondelandet (:
Tak, og god weekend til dig!?
Pernille S: Og masser af krydderurter ? men ingen coronakunder ….åh, den var så sød ?
????