Heller ikke, når man er creme
At flirte med at kalde sig noget, som andre har brugt både hjerne- og økonomisk kapacitet på at knække koden på, det er ikke rigtig en god strategi efter min mening. Produktet kan jo være glimrende, men så forklar i stedet dine forbrugere, hvorfor det er det.
Jeg kommer igen igen til at tænke på min savnede kollega Helle Forum, hvis kæphest var probiotika, mikrobiom og alt det småskidt, der gør godt all over indeni og udenpå. Ved lanceringen af serien, der leger med ord, Aurelia, gik hun og jeg lidt hårdt til ‘bagkvinden’. Hun forsvarede, at hun kaldte serien probiotisk, men vi har åbenbart ikke været de eneste, der påtalte det, for navnet blev nedtonet.
Men hvis du kigger på det lidt underlige foto af emballager – og jeg håber, du kan læse, hvad der står – så går lysater og fermenter* igen på dem alle, men kun Aurelia flirter med at være probiotisk. De øvrige nævner gavnlig indflydelse på hudens mikrobiom helt i overensstemmelse med sandheden, men man undgår altså at ‘tage ordet probiotisk i sin mund’. Er et produkt probiotisk, så indeholder det levende bakterier.
* Det er accepteret af kalde dem probiotiske ekstrakter eller fragmenter (se hvorfor i videoen nederst).
Står der vand på ingredienslisten, så kan du roligt gå ud fra, at uanset, hvad producenten kalder det, så er produktet ikke probiotisk. Vand vækster bakterier, og de skal jo helst holde til de kommer på huden og bliver aktiveret der til at befolke med gode bakterier og minimere skadevoldere. Modsat produkter med levende bakterier, altså probitiske produkter, så indeholder de konservering, som slår bakterier ihjel…..det ville unægtelig være en dårlig idé i et produkt, som man med eksceptionel teknologi er lykkedes med at holde gode bakterier levende i.
Pre/præ- og postbiotika, som der er tale om i de viste eksempler er som støtte-sund-kost for ‘de gode’ lige som antioxidanter. Og den sammenhæng (med antioxidanter) er meget interessant, så det skal vi have noget mere om. Der er selvfølgelig også masser af antioxidanter i probiotiske produkter, som lige nu kun repræsenteres af Esse på danske – og stort set også internationale – hylder. Hip til Trevor Steyn, manden med det kloge hoved bag serien, der også udmærker sig på det miljømæssige og etiske.
PS: Esse har også pre- og postbiotiske produkter!
HER står sort på hvidt, at Aurelia var én af de første til at udvikle probiotisk hudpleje, og det er jo en påstand, der kan være vildledende for forbrugerne. Esse var de første til at udvikle probiotisk hudpleje, og på et tidspunkt havde vi danske BAK, som altså har solgt deres teknologi til L’Oréal.
At Aurelia Probiotic Concentrate ikke er probiotisk i den forstand, at det ikke indeholder levende bakterier, gør det i den grad ikke til et dårligt produkt, ordet er måske bare lidt vildledende og det er svært nok i forvejen. Du kan se ingredienslisten HER og altså med vand øverst.
Bag Kunkeei står New Nordic, mester i naturlige ingredienser in & out, idet de er førende på kosttilskud og for år tilbage også gik ind på hudpleje. Resurface & Renew Mask kunne være en god oplevelse for en træt og lidt gråtrist sommerhud, og selv om jeg ikke er meget for eksfoliering, så gør den det med nænsomhed og klog strategi.
The Ordinary Balancing & Clarifying Serum rummer i sandhed ‘Multiple Technologies’, som der står på flakonen. Det går efter at rense ud i porer og få styr på talgproduktion og går mikrobiomets ærinde med superingrediensen ectoin samt lactococcus ferment-lysat. Læs mere HER.
pH formula A.G.E. Serum med flere af de kyndige peptider, der kan snakke cellerne til aktivitet plus flere fermenter og lysater. Et sandt kosmetisk high-tech produkt, som pH formula har for vane.
FAQ!
Præbiotika – er for huden, hvad seks af de sunde fiberrige er for tarmen. Det er næring for ’de gode’ og styrker deres vækst og overlevelse. Ofte planteekstrakter og olier men man tilsætter også ingredienser som for eksempel inulin, en slags fiber i visse planter, og fruktosemolekyler/alfa-glykan-oligosakkarider for at gøre livet lettere for den hjælpsomme mikroflora. Huden spiser sig til bedre balance i sit økosystem. Ingredienserne er i mange produkter i dag.
Postbiotika – man kan godt være hjælpsom selv om man ikke er en levende bakterie men hedder noget med ferment eller lysate på ingredienslisten og er en probiotisk fraktion eller et ekstrakt, hvor bakterierne er in-aktiverede. De kan blandt andet hjælpe med at spærre for patogene mikrober, danne antioxidanter og styrke cellesammenhold. Der er rigtig mange produkter, der har de hjælpsomme fermenter eller lysater.
Probiotika – her er tale om levende bakterier, der er i stand til at kolonisere og udbrede mængden af hudens egne gode bakterier så udefrakommende patogene bakterier får sværere ved at etablere sig. Og kun produkter med levende bakterier kan kaldes probiotika. Hudpleje med levende bakterier kan ikke indeholde vand, for produktet vil ikke kunne holde sig uden konservering, som ville dræbe de gode bakterier i produktet. Derfor er probiotiske produkter baseret på olier.
Og her i tegneserie-video-udgave:
Karin Winther skriver
☺️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: <3