Men lad os få en snak om åndedræt og hypervirkning
For nylig var jeg til et pressemøde, som blev indledt med fornuftige ord om at holde sig sund og livet igennem bedst muligt beredt til at tackle udfordringer. I forbindelse med denne snak var der fælles åndedrætsøvelse. At sidde til pressemøde og forvente informationer om et givent produkt harmonerer for mig dårligt med, at jeg sammen med 20 andre skal lukke øjnene og sidde der i mit ‘jakkesæt’ og fællesånde.
Mit problem og alle gjorde som de blev instrueret i og jeg sad pænt stille og lod som om. Jeg er jo næsten vokset op med yoga, har gået til yoga i mange år, nydt at trække vejret ikke bare hvert eneste minut af mit liv men også som terapi. For åndedræt kan jo noget. Kan påvirke meget = ALT fra indre til fysiske funktioner. Ro, fokus, motion…endog have psykedelisk virkning.
Foto: pixabay.com
På et tidspunkt under ovennævnte fællesånding var jeg lige ved at afbryde, for her gik det netop over i det, jeg vil kalder hyperventilering. Og så huskede jeg jo Dr. Stanislav Grof, der var stærkt engageret i at forske i det psykedeliske stof LSD. Og da det så blev forbudt, så gik Grof over til at arbejde med, hvordan åndedræt kan skabe denne ‘høj’tilstand. Da jeg googlede, stødte jeg på artiklen HER.
Her er en lille tekst-smagsprøve, men læs hele artiklen, hvis du har tid…..
By forcefully inhaling and exhaling for equal lengths of time, at increasing speed, practitioners, the Zach-Shemeshes explained, are able to enter an altered state of consciousness. The proper experience, Elian explained, lasts for three hours. “It can be incredibly intense,” she said. “It gives access to parts of the psyche that aren’t as accessible in our daily lives, as well as to the collective unconscious and the unity of everything and everyone, similarly to a psychedelic or plant-medicine ceremony experience.
Og a propos plantemedicin, som det nævnes, så har Dr. Andrew Weil (en tekst mere HER), der er berømt/berygtet for i årevis at skrive og tale om visse svampes psykedeliske virkning, nylig gentaget, at han mener, at man bør forske mere i det til behandling af psykiske tilstande. Det kan jo være sandt nok, og det kan åndedræt som ovennævnte jo også være.
Den risiko, som jeg ser, det er, at det ikke er på lægevurderet recept, ikke mindst åndedrættet er jo tilgængeligt* og dermed kan det få uhensigtsmæssig misbrugseffekt i forkerte ‘hænder’ = mennesker med problemer, der bør behandles.
*og kan ikke rigtig forbydes (smil) eller sættes på recept
Foto: Man skulle tro, foto var lavet med kunstig intelligens, men disse naturens yndigheder stod i spandevis på Kultorvet i København i går og synet gjorde mig et øjeblik høj af lykke
I artiklen, jeg linker til, kan du læse, hvordan journalisten oplever at blive svimmel og føler, at hun er ved at besvime. Og da man vender tilbage til normalt åndedræt, oplever hun ‘kontakt’ med sin afdøde mor og får minder om sin eks. Det sidste med en følelse af, at de dårlige minder endelig slap. Og meget mere – også om vagusnerven* – absolut af en anden verden end den vi normalt går rundt og ånder i.
*læs, der er meget nyttig og brugbar viden
En af mange bøger om yoga og åndedræt i min reol er en efterhånden gammel sag, Træk vejret, det fulde åndedræt, af Philip Smith. Jeg tror, den stadig kan bestilles hjem på biblioteket. Her er en masse øvelser delt ind efter behov som søvn, lindring af smerter, stress, angst, sportspræstationer m.m.
Da jeg slog op i den et helt tilfældigt sted var det som om mine fingre blev styret mod noget, der er utrolig aktuelt. Den evigt bøjede nakke over ‘mobilen’, som vi ikke havde dengang. Philip Smith skriver: “Mange mennesker med dårlig holdning går med en hage, der peget let nedad og med fremadludende skuldre. Denne holdning begrænser vejrtrækningen til den øverste del af lungerne…..Forbedret holdning og korrekt vejrtrækning forøger blodstrømmen gennem kroppen. Det påvirker også hudens smidighed og farve.”
Selv finder jeg ro og hvile i at ligge flak på ryggen med armene lidt ud fra kroppen og benene let spredt i den stilling, der hedder savasana og så trække vejret i det, der kaldes det fuldkomne åndedræt eller ‘dirgha’. Og jeg udfører det, som min gamle yogalærer talte mig ind i total afslappet alfa-tilstand:
Ånd ind gennem næsen dybt ned i maven, så den udspiles og videre op til brystkassen, så den løfter sig, og helt op til kravebenene mens du tæller til seks, hold vejret mens du tæller til fire, ånd ud igen gennem næsen nede fra maven ved at gøre den flad og fortsæt opefter med at tømme lungerne helt, mens du tæller til seks, hold pause mens du tæller til fire. Gentag. Andre steder kan man se andre ‘tidsangivelser’ men princippet er det samme – dybt ind og dybt ud.
GOD WEEKEND og kærlig hilsen ♥
Og I skal selvfølgelig høre, hvad jeg lavede i byen i går, hvor jeg fik krammet med en mand og hans livsledsager, som jeg har kendt i mange år, nemlig siden Zarko lancerede sin første duft. Og i går var der lancering af fjerde udgave af en genistreg, som Danmarks eneste parfumør er alene om – CLOUD No 4, der spreder guld på hud. Jeg fik også hilst på deres yndige datter, som er kvinden bag den fine makeupsereie Zarko Beauty by Oli.
Annette skriver
Kære Lise.
Det er meget sjovt, at du nævner Philip Smiths bog om åndedrættet. Jeg lånte bogen på biblioteket for mange år siden, og ville låne den igen for et par år siden, men de havde den desværre ikke mere. Jeg synes, det var en fantastisk bog.
Jeg har senere lært af Lotte Pårup, som også arbejder med åndedræt, at man ånder ind med maven og videre op, og som en bølge, der ruller ind og ud igen, ånder man ud den samme vej, altså fra brystet og ned. Jeg synes, det er godt. Firmaet hedder Den Intelligente Krop.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Undskyld svartid kære Annette <3 Ja, det er en fantastisk bog, men altså ikke mere på biblioteket kan jeg forstå. Jeg kontrollerede lige, og Philip Smith angiver det fuldkomne åndedræt, som jeg beskriver det og altså udånding, der starter med at presse mavemusklerne ind og så fortsætte opefter.
God søndag og mange hilsener
Lise