Jeg spurgte en ekspert, for jeg fik en spændende bog? Kom og læs!
Det er lige om lidt, og sjældent har jeg længtes så meget efter forår. Efter farver. Efter duft. Og efter at høste i haven. Mad, der smager.
Mere end noget er det krydderurter, der giver smag. Og det, der giver dem smag, det er de essentielle olier (ikke at forveksle med essentielle fedtsyrer). Også – og lige så rigtigt – kaldet æteriske olier på grund af deres flygtighed – selv om de ofte omtales som plantens sjæl eller plantens personlighed.
De føles næsten som vand og pletter i øvrigt ikke, men de er ikke-vandopløselige aromatiske planteolier, der består af flere hundrede kemiske komponenter. Og naturen kan i hvert fald i dette tilfælde ikke kopieres. Men den kan koncentreres. Det er i den form, æteriske olier anvendes i vores hudpleje både for at give duft, konservering og terapeutisk effekt. Og engang var vi afhængige af krydderurter som lægeurter.
Nu har æteriske olier som en slags superfood fundet vej til maden. Og en ven, der ved, at jeg holder meget af og har skrevet meget om æteriske olier og som selv er meget madinteresseret, var sød at give mig Sandra Pugliese’s nye bog ‘Essentielle olier i mad og drikke’. En utrolig smuk bog og seriøst gennemarbejdet (jeg skriver mere nederst i teksten).
Der var vist også lidt dril i gaven. I hvert fald har jeg jo ofte skrevet, at man ikke skal indtage æteriske olier andet end i naturens mix i krydderurter. Koncentrerede æteriske olier skal selv udvortes administreres med stor forsigtighed, fordi de i værste fald kan ætse, give sår, eksem eller allergi. Med meget få undtagelser – nemlig Tea tree, lavendel og citron – kan man anvende koncentreret æterisk olier på små hudområder.
Så ja, sart maveslimhinde og adgang til blodbane og ad den vej alle organer, det siger næsten sig selv, at det maner til forsigtighed. Og da jeg skulle skrive om bogen både til Helse og her spurgte jeg derfor en ekspert på området. Nemlig Lone Fjeldsø, som er diplomeret aromaterapeut fra ‘The Tisserand Institute of Holistic Aromatherapy’ i London og Cidesco diplomeret kosmetolog. Lone er indehaver af ‘Philoleum’, en eksklusiv dag-spa i København, hvor der kun bookedes én aftale ad gangen og de aromatiske olier til behandlingerne udvælges efter forudgående konsultation (der er p.t. lukket for tilgang). Læs mere på www.philoleum.com
Lone Fjeldsø svarer:
” Jeg er åben for, at visse essentielle olier kan være spændende, interessante og endda terapeutiske, når de bruges i minimale, afmålte doser (citrus, mynte, citrongræs, rose o.lign.), MEN indenfor den klassiske aromaterapi, råder man bestemt fra at indtage essentielle olier oralt pga. mulig giftighed.
Særligt giftige ved indtagelse i mad & drikke er flg. essentielle olier:
Polejmynte – Vintergrøn – Salvie – Kanel – Muskat – Eukalyptus – Tea Tree – Enebær – Thuja – Malurt
I min klinik anvender jeg udelukkende essentielle olier til inhalation og ved massage. Skal de vidunderlige duft- og smagsoplevelser nydes i mad foretrækker jeg urten/frugten/bladene/barken/bærret eller skallen af nødden i ren, naturlig og ikke-opkoncentreret form: masser af revet citronskal, friske krydderurter, fint revet kanelbark, revet muskat osv.”
Fotografen bag disse affotograferinger fra ‘Essentielle olier i mad og drikke’ er Tina Brok Hansen og forlaget bag bogen er Muusmann’s Forlag
‘Essentielle olier i mad og drikke’ er som nævnt en meget smuk bog med interessante oplysninger om aromaterapiens historie og de æteriske oliers egenskaber og om videnskaben bag. Skriv om smag og duft og masser af skønne opskrifter selvfølgelig. Men nok så vigtigt, fordi æteriske olier er højkoncentrerede væsker, så er Sandra Pugliese meget omhyggelig og samvittighedsfuld i sin tilgang. Altså med respekt for, at det er potent stuff. Og der gælder selvfølgelig helt særlige regler for gravide, ammende, syge og mennesker, der tager medicin.
Alt er undersøgt i forhold til Fødevarestyrelsen og EUs lovgivning. EU har, som SP skriver, en positivliste over godkendte aromastoffer, så når et aromastof står på den liste, må det gerne bruges i mad. Alle essentielle olier i bogen er altså godkendt til indtagelse ifølge EUs liste over godkendte aromastoffer. Alle bogens olier opfylder også FDAs GRAS (generally regarded as safe) liste. De olier, som SP anvender til opskrifterne, er fra Young Living. Der nævnes også andre olier.
I det hele taget er det vigtigt, hvis man vil have ‘himmelsk smag og sundhed i blot en dråbe’ at man læser alt fra side 1 og ikke overskrider mængden af æteriske olier, der er anvendt i opskrifterne. For som Sandra Pugliese skriver: Dit helbred og velbefindende er dit ansvar alene.
OG SÅ!?.…laver nogen af jer mad med æteriske olier?
Anneka skriver
Hvor spændende!
Jeg har blandet 1drb appelsinolie i smeltet chokolade til julekonfekten. Nogle gange 1drb Bergamot i et stort krus te. Smager som Earl Grey.
Tænker det meste fordamper 🙂
Lise Grosmann skriver
Anneka: Hvis det ikke skulle fordampe og du ikke gør det flere gange om dagen, så er det sikkert helt OK. Det er jo, hvad industrien gør og ikke mindst da i slik. Tak for at dele erfaring <3
Anne-Marie Andersen skriver
Ligefrem mad med de rene æteriske olier har jeg ikke lavet, men bolcher og fyld til chokolader ja, der har jeg især anvendt bergamotte.
Til læbepomade med afslappende effekt, har jeg brugt en blanding af lavendel og bergamotte.
Derudover har det mest været i naturens form og mhh den er altså heller ikke at kimse af. Elsker at snuse til basilikum og rive citronskal…
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Det lyder jo helt tilforladeligt alt sammen. Jeg havde netop regnet med, at du var blandt dem, der havde prøvet (; Uden selv at have dryppet, så tror jeg, at jeg er ‘mest til’ naturens form. Tak for at dele erfaring <3