Er det i det hele taget så vigtigt at kende produkternes pH? Og er vand noget skidt på huden?
Hvis du læste kemiskrivet, jeg linkede til i går, så ved du, at pH er måling af koncentration og ikke styrke og at ikke alle syrer og baser er skabt lige. pH refererer til potensen af hydrogen, der er en meget god forklaring HER selv for os ikke kemikloge (se pH-skalaen). Hydrogen kaldes også brint og engang blev det kaldt vandstof kan man læse HER. Hydrogen udgør da også hovedparten af vand, der som bekendt nyder den kemiske betegnelse H2O.
Mere interessant er det måske, hvordan det er med vands pH på 7 (=neutral) i forhold til hudens noget syrligere? It’s not an issue, skriver paulaschoice, og jeg har absolut tillid til, at de har den fornødne pH-viden – produktkemi-viden i det hele taget. Postevands neutrale ph-værdi er mindre ødelæggende for hudens naturlige pH end nogen andet pH, skriver de.
De skriver også noget om at blande produkter med en eventuel forskellig pH-værdi. Er det no go? Og skal man vente flere minutter mellem hvert lag?
Nu er det som bekendt rigtig svært at kende pH-værdien på sine hudplejeprodukter og man kan kun selv teste de vandige. Her siger paulaschoice, at det ville kræve en masse vand (=flere hydrogen-ioner) at ødelægge et produkts pH og/eller meget høj varme eller lang tid (flere dage).
Et kosmetisk produkts pH er altså temmelig stabil, og der er ingen grund til at vente mellem hvert lag, siger de. De ingredienser, kemikerne anvender til at stabilisere et produkts pH er stærke nok til at holde det der uanset, hvilket produkt, du bruger samtidig. Konklusionen lyder: it’s chemically impossible for at higher-pH product to make a lower-pH product ineffective, and the reverse is also true.
Anderledes er det med hudens pH. Så hvad med peelings (pH omkring 3,5), ødelægger det hudens naturlige pH? Ja, men kun i kortere tid, huden er dygtig til at finde balancen (vi taler sund hud). Taler vi derimod pH 2,5 (eller under) eller 8 (eller over), så ødelægges hudens pH væsentlig mere og det vil tage længere tid for den at finde tilbage til normal. Og i den tid er den sårbar.
Summasumarum: Det er tilsyneladende svært at skubbe et produkt ud af den pH, det er skabt med og derfor kan produkter også kombineres. Det ligger anderledes med hudens pH. Selv om den finder balancen efter kortere eller længere tid alt efter, hvor langt den blev fjernet fra sin syrekappes normalniveau. Og hvor ofte.
Tænk over det, hvis du er en af de ihærdige med at peele og dobbeltrense. Mens neutral pH – og dermed vand – er inden for et niveau, der ikke forstyrrer. Produkter mellem 4 og 7 vil således være det optimale, og det er også der, de fleste velformulerede produkter ligger.
Peelings altså som en undtagelse lige som vitamin C (askorbinsyre) produkter ligger lavere og ligeså retinol, som dog er tæt på hudens pH. Med de variationer, der nu er mellem serier/produkter. Traditionel sæbe finder vi i den anden ende og lige nu ser vi på vores hænder, hvad det gør ved hud.
OBS: Probiotiske produkter som Esse Skincare serum vil være perfekt for dig, der vil være sikker på at give din hud optimale betingelser og bevare dens økosystem. Med levende bakterier i flakonen er du ikke bare sikker på at hudens mikrobiom får en hjælpende hånd, du kan også være sikker på, at pH er som den skal være. Og så dukker der faktisk stadig flere produkter op, som angiver pH.
PS: Når vi fødes har vi neutral hud-pH, men i løbet af et par uge bevæger den sig til den syrlige side. Mænds hud er ofte mere ‘syrlig’ end kvinders og alle får vi højere hud-pH med alderen, hvilket jo passer ind i den svækkelse af huden, man oplever. Dens barriere bliver ikke bare tyndere og mister vigtige sammenkittede elementer, dens immunforsvar kan også svækkes samtidig med at pH-værdien stiger.
Pernille S skriver
Din hydrogen pH fortælling får
mig til at tænke på en kusine der som ung led frygtelig af acne. Hun rensede sin hud med opsamlet regnvand. Selv var jeg en del yngre, men jeg så helt vildt op til hende. De smukkeste smilehuller, men regnvandet havde nu ingen effekt…?
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Uden garanti, så er regnvand vist mere surt end vores postevand og da aknehud kan have en let forhøjet pH i forhold til den normale syrlige, så kan det have været baggrunden. Men hjalp gjorde det jo så ikke (;
Karin winther skriver
Igen igen må jeg erkende at sommerperioden med solcreme får mig til at rense huden for meget, og helt sikkert lave kuk i PH balancerne. Dit link til Pudderdåserne i går, fik mig til at opdage deres Alt i En Sæbe . Det ville jo være helt vidunderligt med en sæbe til det hele, endda til børn. Hvad tænker du ?
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Du må handle hos Esse næste gang (; Undgå i hvert fald alt, der minder om sæbe og så brug for eksempel Esse’s mist eller Manyo Bifida eller Karmameju pH, som kan genoprette balancen. I øvrigt fik dit spørgsmål inspireret mig til dagens tekst, og ja, Alt i en sæbe kan anvendes til det hele, meeen gå nænsomt frem med sæbe på børn – og jo mere jo mindre, de er.
PS: Et sted så jeg nogen tippe om at bruge yoghurt på huden for at genetablere den syrlige mikrobalance!
@leafysmoothie skriver
Det er helt vild skønt at pensle huden med ægte græsk fuldfed (ikke græsk INSPIRERET) øko yoghurt efter en varm dag. Jeg tror ikke probiotika i den gør en forskel, men kølende og cremet fra mælkeproteiner er det. Nogle blander med lidt honning. Nogen der har ph strips og vil teste yoghurt? ?
Dejligt skriv og skønt billede som altid ❣️?
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Det er jo sådan et gammelt efter-sol-tip og netop græske Korres var de første, jeg kender, der brugte det som ingrediens og honning ligeså….åh, det var sådan en fin serie.
Jeg tror ikke, man førhen tænkte på mælkesyrebakterierne, men mere mælkeproteiner og måske surheden. I hvert fald må pH være mavebakterievenlig, men der står ikke pH på min Thise. Jeg har desværre ikke noget at teste med.
Og tak for fotoros <3
Karin Winther skriver
Jeg har Esse probiotics serum (datter) og jeg kunne spise den, så lækker er den ! Når jeg bruger den til natten, kommer intet andet på!
Esse mist må prøves! Mangler netop er mist til ferien !
❤️?
Ja jeg var lige skarp på P(h)udderdåserne ?☺️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Ja, det var så godt, du kom ind på dem. Hvis du har Esse serum, så bare på med den efter al din rensen om aftenen – og den SKAL være alene. Esse-misten er ikke den billigste på markedet, men en mist holder længe og her får du alt det gode og ikke det, der er skidt, så JA, den skal på excelarket, som @leafysmoothie kalder det.
Karin winther skriver
Det ender med at blive længere end Bayeux Tapet det excelark ?
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Åh, den var go’ <3