Det handler om lag-på-lag og rækkefølge
Det er kosmetikkemikere som australske Michelle Wong/@labmuffinbeautyscience, der kan give klar besked om f.eks. UV-filtre, som hun gør herunder. Jeg har selv skrevet, at ‘kemiske’ filtre absorberer og ‘fysiske’ reflekterer, men hvis du klikker ind på hendes Instagram HER, så vil du i seneste opslag se, at virkeligheden er, at 85-90% af effekten af begge typer filtre skyldes absorption af UV-stråler.
Det er dejligt at blive klogere, men da vi andre ikke er kemikere, så er det også rart bare at vide, at de virker, filtrene, for det er jo det vigtigste. Michelle Wong er solcremefanatiker, og det er måske derfor, at det ligger hende så meget på sinde at gøre op med myterne. Og så selvfølgelig en faglig faktatrang ♥
Foto: @labmuffinbeautyscience ©
På Michelle Wong’s blog kan man læse det, jeg her tipper videre, fordi jeg synes, det er vigtigt og logisk. Det drejer sig om at bruge hudpleje og makeup på en måde, så det ikke spolerer solcremens UV-beskyttelse. Noget af det vigtige er bl.a. at begrænse lagene men især makeup’en kan være problematisk, fordi man bruger den over solcremen.
Det er jo en god ting at bruge et fugtserum med antioxidanter under solcremen, og et serum som den viste Raw Hyaluronic Drops fra de_CURE, som indeholder noget af det bedste fugt, du kan få på din hud. Herunder også panthenol/B5, der samtidig er en huddulmer lige som Aloe vera, som der også er i. Og det er jo ikke uden betydning netop i forbindelse med sol og risiko for lidt-for-meget-rødme.
Desuden er der antioxidanter OG adaptogener og extremofiler. Alt der kan styrke hudens egen-funktion og dermed modstandskraft. Der er i øvrigt også Succinic acid (ravsyre) i, som forebygger tilstopning af porer.
Når serum har fået nogle minutter til at finde sin plads på og i huden, så lægger man sin solcreme. Og ad to gange er som bekendt mest effektivt for at undgå helligdage og i det hele taget få fordelt den mandelportion, som der krævet i ansigtet for at få den angivne UVB/SPF- og UVA/PA-beskyttelse.
Så kommer det svære, som er makeup’en, hvis man bruger foundation i flydende eller cremeform. For så gnider man jo rundt i solcremen og risikerer at gøre beskyttelsen uensartet. Michelle Wong nævner, at man bør vente 5-10 minutter efter påføring af solcreme før man lægger foundation og så vidt muligt duppe frem for at gnide. Men det er jo lidt svært, hvis den skal fordeles ensartet.
SÅ her var det måske værd at overveje pudder. En compact foundation, der kan duppes på med makeupbørste ELLER en solpudder som f.eks. pHformula S.U.N. powder SPF 30. Det er win win, fordi man også får lidt ekstra beskyttelse. Men husk, at solpuddere ikke gør det ud for solcreme alene, for SÅ meget (2 mg per cm² hud) er der næppe mange, der har lyst til at bruge (for at få den angivne SPF).
Der er jo også den mulighed at anvende en solcreme af BB/farvet dagcreme-typen, der giver huden lidt farve. Som for eksempel Karmameju‘s, der fås i tre toner. Og endelig kunne man vælge selvbruner, endnu en win win løsning, for man giver huden lidt farve og får samtidig en let UV-beskyttelse svarende til cirka en SPF 3 – alt efter hvor meget farve, man giver huden. Det får du professorord om HER.
Og så masser af ønsker om en dejlig pinse til jer ♥
Kirsten V skriver
Hvad er der galt med at komme spf ovenpå tinted dagcreme, hvis behov for ekstra spf?
Ja, bortset fra at man måske ikke er så pæn i make up eller?
Jeg troede spf var mest effektiv som sidste lag?
På forhånd tak og rigtig god Pinse.🌼
Lise Grosmann skriver
Kirsten V: Det sidste i din kommentar først, for på et tidspunkt sagde man – og nogle gør det stadig – at de såkaldt kemiske filtre skulle tæt på huden med deres UV-absorberende virkemåde, mens de ‘mineralske’ skulle yderst, da de reflekterer UV.
Men så enkelt og opdelt er det åbenbart ikke set med kemiøjne. Jeg vil stadig mene, at det bedste er at lægge fugt og antioxidanter og så solcreme. Fugt skal altid på først, for har man først brugt et produkt med fedt – som solcreme – så kan fugten jo ikke passere.
Bruger man en solcreme med farve er sagen således enkel – først fugt og så solcreme og ingen makeup nødig. HVIS man skal have makeup på, så er det måske værd at overveje den løsning, jeg nævner – at bruge en pudderløsning. Eller bruge en makeup eller BB-creme med SPF og så dog få UVB-beskyttelse men ingen garanti for UVA-beskyttelse med mindre der er UVA-cirkel eller PA-angivelse (med +’er).
Din løsning – at bruge solcremen over makeup – har den fordel, at det kun er makeup’en, der måske ikke ligger jævnt og ikke solcremen, der meget gerne skal give beskyttelsen jævnt over hele huden.
Det var en ordentlig omgang ord (; God pinse kære <3
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Spændende artikel, og som du, ser og læser jeg også hvad Michelle Lab-Muffin kommer med!
Jeg plejer at bruge mineral foundation ovenpå min spf, for jeg var også træt af at tvære rundt i det, og det er jo ikke altid man har ekstra tid til at lade det hele trænge ordenligt ind 😃
Især er jeg blevet glad for BareMinerals concealer, i pudderform. Den er så pæn på, selvom jeg har rynker om øjnene 👀
Men har lige et spørgsmål: hvor meget er det man kan ‘tælle’ mineral forundation med i sin spf?
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karin, det kunne jeg forstille mig, at du læser med hos labmuffin (: BareMinerals laver fine ting, og det gælder sikkert også pudderet, du nævner og som jeg ikke har testet. Men det lyder da som en anbefaling, jeg måske skulle følge op på <3
Dit sidste spørgsmål er nok nærmest umuligt at svare på, for det afhænger jo af mængden. Bruger du 2 mg/cm2 så får du den SPF, der står, men det har du jo gættet. Jeg tror, at du skal sikre dig egentlig UV-beskyttelse med solcreme og så se pudderet som win win, fordi du både kan lægge pæn makeup og også får ekstra beskyttelse. Jeg tør ikke komme det nærmere.
Pinseknus fra mig, lise
Annette skriver
Kære Lise
Jeg er glad for, at du igen nævner at selvbrune. Jeg prøver mig stadig frem, og ved faktisk ikke, om jeg gør det rigtigt.
Man kan blande dråber eller selvbruner creme i sin almindelige creme.
Men når jeg gerne vil bruge Niacinamid eller Hyaluron fra The Ordinary før dagcremen, og A vit. før natcremen, hvor i processen skal selvbruneren så komme ind?
Afhængig af, hvordan jeg gør, synes jeg, at selvbruner
effekten er væk meget hurtigt.
Hvis jeg “bare” bruger cremen med selvbruneren, kommer den selvfølgelig tættere på huden, men det er da en skam at måtte undvære de andre ting.
Hvad vil du tro er det bedste?
Rigtig god pinse. Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Anette: Kære Anette. du kunne jo den dag/aften, hvor du bruger selvbruner blot bruge den på ren hud, så den kan komme til at farve hornlaget, som det er meningen. Og det vil sige, at du bruger en egenlig selvbruner. Eller bruger den til at lægge en god bund og så fortsætter med dråbemix.
Og jeg kan nu ikke finde nogle fraråd af at bruge selvbrunerdårber med et hyaluronserum, så det er vel også muligt. Det vigtige er jo bare, at brunestoffet kan komme til at farve de øverste celler.
Rigtig god pinse også til dig <3
Ellen Marie skriver
Med hensyn til en solcreme med farve og faktor 50 har jeg lige genkøb Australian Gold Botanical sunscreen. Findes i 3 forskellige farvetoner. Den dækker flot og holder samt er uden shine, hvis man foretrækker det.
Hele solserien er anbefalelsesværdig efter min smag.
God pinse Lise og tak for altid valide informationer 👍😊
De bedste hilsener
Ellen Marie
Lise Grosmann skriver
Elle Marie: Tak for at dele erfaring <3 Jeg kender ikke serien, men hvis filtrene er gode og effektive, så lyder det jo rigtig godt alt sammen. God pinse også til dig og tusind tak for roseord til mig, det var sødt af dig, og det betyder meget for mig. Kh lise