Det er nu alle nyser, sådan er det hvert år, når sæsonen skifter. Og i år, hvor sommeren har været så hed er det rigtig svært at finde sweateren frem for mange. Der er såmænd dem, der holder fast ved shorts og T-shirt herude i det barske land, hvor blæsten hyler. Men uanset hvor nuanceret ens syn er på det at klæde sig efter forholdene, så er det også højsæson for en rigtig immunstyrker. Nemlig hyldebær. MEN desværre har pressen skrevet, at de er giftige, så jeg droppede mit daglige drys af hyldebær på morgenmadsfrugten.
Indtil i onsdags, hvor en vis herre var på besøg. I har hørt en del om Sebastian Pole og Pukka de seneste dage, men I skal lige have denne her med. For med hyldebærrene hængende sortmodne og lokkende på havens træer (og det plejer naturen at have en mening med) måtte jeg vide om de var giftige. Nej, lød det klare svar. Også da andre fortalte, at de havde læst det med det giftige.
Senere fortalte Sebastian mig, at han syntes, at jeg skulle få presset nogle bær – eller lave afkog – og fryse til vinteren. Det gjorde han selv (han er nemlig også ivrig havemand). Hvis I skal ud at samle hyldebær, så ved I selvfølgelig, at I ikke skal plukke, hvor trafikos klæber til dem. Men der hænger masser af høstmodne hyldebær – side om side med brombær – i skovhegn rundt omkring.
Og ellers kan jeg fint anbefale Elderberry Syrup til husapoteket. Jeg brugte den selv hele sidste efterår/vinter, hvor jeg ikke havde fået frosset bær og var blevet fejlinformeret om deres giftighed. Ud over C-vitamin indeholder de immunstyrkende hyldebær også antioxidanter (bl.a. anthocyaniner som knytter sig til den blå/violette/sorte farve) og har anti-virale, anti-inflammatoriske egenskaber, der netop lindrer ved forkølelse, hoste og influenza. Desuden indeholder den stærke Elderberry drik anti-bakteriel Manuka honning, immunstimulerende og anti-septisk timian samt lakrids, der har talent for at snakke irritationer til ro (også i hud), og pebermynteolie, der dulmer irritation i luftvejene og giver luft. Plus flere urter, der ufortjent bliver sprunget over. For selvfølgelig har ”urtesmeden” blandet med omtanke.
Maj skriver
Personligt synes jeg jo også at fluesvampe lokke med megen skønhed…
Rå hyldebær er noget man skal holde sig fra – kogt går det fint. Jeg tænker at du har spist relativt få rå bær af gangen siden du ikke har fået en reaktion ? Vi plukker hyld hvert år, så mine sønner ved at dem kan man spise… De indtog derfor en del – rå – hyldebær sidste sæson med maveonde og opkastning til følge. Så vi er Living proof på hvad Dorthe er undervist i. Der er masser af fødevarer som skal behandles på den ene eller anden måde for at være spiselige, tænk bare på hele bønnefamilien.
Hyld og lykke ;0)
Lise skriver
Det har du ganske ret i Maj, naturen kan være dødeligt giftig. Selv vand kan være fatalt i store doser. Du har også ret i, at jeg ikke levede af hyldebær. Alt er en balance, det er derfor, jeg så ofte har taget afstand fra at man hyper én bestemt frugt eller urt. Og endnu mere mega-tilskud af bestemte vitaminer eller mineraler. For ikke at tale om tilskud af isolerede antioxidanter. Det er jo stoffer som alle steder, hvor de findes i naturen, er forsvarsstoffer og dermed potentielt giftige i store doser! Jeg tror, at vi mennesker engang har haft dyrenes talent for at at nippe til bestemte urter, når vi havde et “onde”. Således har man formentlig før mennesket kunne gøre ild og koge hyldebær spist lidt hyldebær, når man havde halsonde. Og Sebastian Pole advarede mig jo altså heller ikke mod et dagligt drys. MEN som jeg skrev i går….KOG DEM, PRES DEM og nyd godt af de mange talenter det lille sort bær har. Med hensyn til børn, så gælder der altid særlige forholdsregler!
Christina Hansen skriver
Te & ord lyder som en god blanding. Du frister 🙂
Christina Hansen skriver
Jeg får næppe taget toget til skoven, selvom det lyder fristende. Ligesom jeg heller ikke rigtigt har kunnet finde nogle hyben at gnave af – dem har jeg dog kigget efter. De er enten umodne eller overmodne.
Jeg tror, jeg vil kigge nærmere på Elderberry Syrup. Jeg kan godt mærke, at min interesse og respekt for Pukka er steget, efter du har fortalt om Sebastian Pole. Måske lidt komisk, men det det er netop historien bag, der kan få mig overbevist. Pludselig får jeg trang til te! 🙂
Lise skriver
Nej, Christina, hvis der ikke lige er en park i nærheden, så begynder det at ligne en rejse, og så er jeg ikke sikker på, at jeg heller fouragerede (; så meget “derude”.
Mht. teen, så skulle du gå i Perch’s tesalon. Det er ikke Pukka, men de har f.eks. grøn og hvid te og vist nok også urtete. Men en inkarneret kaffedrikker kunne jo udmærket falde for en sort te. Og så ved de noget om te, og hele seancen er jo ren “storytelling” om tetradition. Jeg er der mindst én gang om året på venindehyggetur.
Når du så har fået taget første skridt, så smutter der nemt en pakke Pukka i tasken. Der er jo SÅ mange smagsvarianter – og i øvrigt ting, de kan lindre, man må jo bare ikke skrive det. Lige så lidt jeg vil undvære mine to kopper kaffe om dagen lige så lidt vil jeg undvære min te, mens jeg arbejder. Det er virkelig små lykkedepoter i ellers meget ens dage. Når man sidder der med koppen og teen damper, så kommer ordene pludselig. Du har SÅ meget trang til te nu, tror jeg (;
Dorthe Christensen skriver
Jeg er blevet undervist i at hyldebær er giftige, hvis man spiser dem rå hele. Det er især kærnerne der kan sende folk i seng med opkastninger og en hurtig mås. Kog bærrene i lidt vand med lidt sukker, så osmosen trækker saften ud, si resultatet og smid bærrene ud og drik saften. Evt sødet ekstra med stevia. Godt mod forkølelse.
Lise skriver
Tak Dorthe, jeg skal ikke gøre mig klog, men jeg led nu ikke at hurtig mås (; sidste år, da jeg spiste dem. Men kan man presse eller koge til saft og få plusserne uden at behøve tænke på, OM der nu er “noget”, så er det da en god idé. I Elderberry Syrup er der jo altså heller ikke hele bær men saftudtræk, så den kan man roligt styrke (immun)beredskabet med.
Diana skriver
Wow! De hyldebær ser godt nok lækre ud!
Lise skriver
Ja, Diana, det er svært at forestille sig naturen lokke med så meget skønhed og det så ikke skulle være godt for helsen.