Trends kommer i stimer, men de her har nu dyrket alger altid, det nye er tilførslen af rød alge, som nyder særlig opmærksomhed lige nu. En større familie, men her er det Chondrus crispus på dansk kaldet carrageentang og på engelsk Irish moss, fordi den er opkaldt efter det irske udtryk ‘carraigin’. De andre familier er grønalger og brunalger. Alle har de dog grønkorn, som indeholder stoffet chlorophyl a, som omdanner sollys til stofskifteenergi.
I den røde alge er den grønne farve maskeret af nogle pigmenter, der kaldes phycobiliner. Men det er jo mere alle de næringsstoffer inklusive livsvigtige fedtsyrer som omega-3, der får os til at søge mod algerne som fortidsmennesket gjorde. For tilsyneladende supplerede de en kost på fisk og skaldyr med tang. De kendte altså også til ‘real food/mostly plants’ – not too much kom sikkert helt af sig selv dengang. Senere brugte man rødalge som kreaturfoder og brunalge på marken. Vi har faktisk brugt tang her i køkkenhaveregi. Nå, men I vil måske hellere høre om de nye produkter fra Biotherm stadig med dejlige Christy Turlington som ansigt.
Der er Red Algae Uplift Cure, og ‘cure’ betyder, at den bruges i 28 dage i træk for sætte skub i cellerne og eventuel mistet glød. For ude er antiaging og inde er den velplejede hud, der ligner sit bedste nu og altid. Den indeholder som cremen også adenosin, som netop arbejder på celleenergi. Biotherm fortæller, at man har arbejdet på at skabe en mikroformel med molekyler, der er 1/10.000 af størrelsen på en pore. I begge produkter er der god fugt, i Firming Rosy Cream er også Rhamnose. Medlem i en fugtsugende sukkerfamilie.
I begge produkter er som altid i Biotherm deres Life Plankton patent. Opdaget af militærlægen dr. Jos Jullien i 1952 da han higede og søgte efter forklaringen på, at kilderne i de franske Pyrenæer kunne noget særligt med skadet hud. Det førte til den fermenteringsproces, Fermogenesis™, som anvendes i dag og giver en op til 400.000 gange højere koncentration af plankton end den er i kilderne. Thermal Plankton er meget rigt på næringsstoffer meget lig dem i vores hud. Det kan du høre mere om i den smukke lille video.
https://www.youtube.com/watch?v=XDODAm_7X00
Hvis I vil vide mere om alger/tang, så køb den HER bog, jeg lover, at det er spændende læsning…..også selv om man aldrig har interesseret sig for grøntsager fra havet.
HeLene skriver
Når ikke at skrive meget om det, men felt the urge at addere et link som mit hurtige bidrag til diskussionen:
https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-carrageenan-safe/
PS, så fine produkter och Christy T <3
Lise Grosmann skriver
HeLene: Tak for sundt indspark <3 Jeg kan supplere med liste over fortykningsmidler, der anvendes i fødevarer https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler—E-400—499.aspx og her en fra Tænk https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/e-numre-kend-dine-tilsaetningsstoffer/konsistensmidler
Med hensyn til hudpleje med rødalge, så er det næppe en suppe, der er kogt på den, men stoffer, der er taget ud. Man har formentlig også udnyttet, at sakkariderne binder vand og skaber god konsistens i produktet.
Bortset fra, at det jo formentlig ikke er aktuelt her, så er der mindre jod i carrageentang end kombu, blæretang og flere andre arter.
Den vinder ikke på næringsindhold, men ifølge tabellen i Ole G. Mouritsens bog, så klarer den sig ret pænt på sporstoffer, fedtstof, protein og især kulhydrat men også pænt på A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin og B2-vtamin.
Med dr. Weil’s advarsel in mente er det ikke den, der skal på tallerkenen, men der er næppe risiko for inflammation ved kosmetikken, så meget styr tror jeg, de har på det. Det er trods alt mange, der lige nu har kastet sig over rødalge og andre alger.
HeLene skriver
Nej, mit indspark var ikke som kritik af produkterne, hvor det sikkert er godt, antioxidant, konsistens og fugtgiver mm-jeg er maks interesseret i dem. 🙂
Linket var mht til mad, for at det nemt bliver den der godt for min hud hype, og så ser man det måske på noget mad og tænker, wow der er de gode ting igen (fx carragean), et naturlig og ‘virker harmløst’ tilsætningsstof som man fx ser i øko produkter, kokosmælk og plantemælk.
Dertil er tilsætningsstoffer, ofte meget forarbejdet og nogle gange er det der problemerne opstår mht fordøjelighed mm, alt det der vi snakker om herinde. Food for thought!
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jo, jo jeg forstod det Food for thought <3 Og dr. Weil er altid velkommen her hos os, du ved det....jeg er vild med Weil og megastolt over at have interviewet ham to gange ((;
Nu kan jeg snart ikke huske udspringet af vores samtale, men var det ikke noget med jod, og her er det bemærkelsesværdigt, at de i DRK udsendelsen næsten som sidste bemærkning endnu en gang siger 'mere jod' pga. giftstofferne. Nu er det jo ikke i DK, men det får mig alligevel med rædsel til at tænke på dengang man blev anbefalet at have jodtabletter hos sig pga. fare for radioaktivitet. Det var i den kolde krigs dage, men mange ilede på apotekerne, da Fukushima lækkede.
HeLene skriver
Ja, jod er et stort kapitel og der er mange meninger om det. Jeg tror, som altid, at det også må vejes individuelt og man må lave lektien selv mht research og hvem man stoler på 😉 Så er det godt vi har hinanden til at give indspark til forskellige ting man kan undersøge, ik? <3
Lise Grosmann skriver
HeLene: Det er med jod som med flere andre stoffer – Dvitamin for eksempel – at man ikke helt har klarhed over betydning. For eksempel opkoncentrerer spytkirtler, hjernehinder og mavesæk jod, mens man mest kender funktionen ved påvirkning af de to hormoner fra skjoldbruskkirtlen. Her er jo også kocentreret to tredjedele af kroppens jodindhold.
Egentlig burde det ikke være et problem og er det formentlig heller ikke i samme grad i Danmark som de lande, der var aktuelle i TVudsendelsen. Og på den anden side, så er manges kostvaner jo mangelfulde og maden til overflod ikke altid med de stoffer i, som der står i lærebøgerne. Jordbund og drikkevand er ikke, hvad det var med hensyn til mineraler og sporstoffer, og planter og dyr kan ikke optage noget, der ikke er der.
Jeg mener stadig, at vi selv skal se på kost, og det er jo især saltvandsfisk og skaldyr (mens kål hæmmer). Men jeg mener også, at man fra videnskabens/lægers side burde fokusere på den her problematik, hvis de problemer, man ser hos stadig flere børn, kan afhjælpes med en ‘opdatering’ af jodbalancen. Men ja, godt at vi har hinanden her <3
Tim skriver
Spændende skriv, Lise.
Jeg synes, det er interessant, når produktserier fra forskellige mærker overlapper hinanden. The Body Shop lancerede for et par år siden også en serie med rødalger til at give huden ‘brightening’. Gad vide om de inspireres af hinanden, eller om det handler om trends, som samtlige mærker noterer sig og handler på.
Og mon ikke, det også kun er et spørgsmål om tid, før vi kan se tang-mad på hylderne på vores breddegrader 🙂
Lise Grosmann skriver
Tim: Tak, det er jeg glad for, at du synes. Jeg tror, at det kan være dels marketing fra ingrediensfirmaer og så selvfølgelig trends. For man ser det jo gang på gang, at en ingrediens/type produkter pludselig er allevegne. Men alger har jo været længe i hudpleje uden at blive hypet som ingrediens. Jeg er helt enig med dig med hensyn til tang-mad, det er nemt at dyrke, som de gør i Østen. Jeg tror faktisk også, at der arbejdes ihærdigt på insektmad, de er også nemme at ‘dyrke’ (; Vi er nødt til at finde alternativer til kød, som er alt for miljøbelastende og ressourcekrævende.
Anneka skriver
Lise ♡ Dét link til Anne-Marie /udsendelsen kan ikke ses på min skærm…
Kan den på din/ jeres?
Apropos – min hjerne er HELT ‘ristet de her dage. Har lige bestilt PUKKA Turmenic Active for at se om jeg får bare lidt ‘pling’ tilbage (forsøgskanin! ????)
Har tænkt flere gange mht naturlige antibakterielle urter og stoffer; tea-tree, kanel, propolis, oregano, timian…
MON de egentlig også dræber eller forstyrrer de gode bakterier? ????
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg har lige kontrolleret, og det kommer, når jeg klikker.
Ristet hjerne, det lyder ikke rart, men Turmeric Active gør jo godt under alle omstændigheder….lidt inflammation har man vel altid (; Dit sidste spørgsmål tør jeg ikke lige besvare, men jeg bliver da nysgerrig. Umiddelbart lyder det ikke som naturens værk at lave en plante, der gør godt, når vi har det skidt og så samtidig ødelægge. Det må jeg lige søge lidt på….
Anneka skriver
Jo jo så virkede det!
Skræmmende! Det med den faldende intelligens og den stigende forurening… Lyder til at menneskeheden HAR peaket- og så er det kun ned af bakke.
Forskere har forudsagt så meget for mange åe siden. Ufatteligt at økonomiske interesser går forud for den jord vi har under fødderne ????❤
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, det er en på flere niveauer skræmmende forudsigelse, de har forskerne.
Det er også grumt, som de nævner, at får man ikke det resultat, man vil have, så betaler man bare en ny undersøgelse indtil det passer med det, man vil sælge. For eksempel et budskab om at et pesticid ikke er det mindste giftigt.
Jeg bor jo her mellem landmænd, som udmærket kender min præference for økologi, og jeg kan ikke forstå, at de gider være skydeskive og stå på mål for Monsanto og andre. Hvorfor siger de ikke: Hallo, lav noget vi kan bruge på vores marker uden at ødelægge liv.
Og hvorfor er det, at magten – om det er pengemænd eller politikere – lider af den vildfarelse, at de selv går fri af forgiftet miljø, mad eller for den sags skyld atombomber, som de lige nu truer hinanden med, som om vi andre ikke eksisterede som en faktor.
Åh, Anneka, det er ski da lige til at få ristet hjerne af <3
Anneka skriver
♡ Ja det er.
Jeg kom i tanke om en udsendelse hos Clemens, med Nørretranders og en præst, fandt lige uddrag af den, for det gav mig en spire af håb det Nørretranders sagde https://www.google.dk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/viseshosclement/videos/2001593950117828/&ved=0ahUKEwjx1avkpfDZAhWDx6YKHfEsDboQwqsBCCEwAQ&usg=AOvVaw2wbn70qHE-UMESC5uydWYw Afslutningsvis blev præsten spurgt om hun bekymrede sig om miljøet og der kom et let overbærende; næh…
Det blev jeg faktisk chokeret over. En præst! …
Rigtig god dag ♡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Smil <3
Jeg fik ikke præsten med, men jeg håber, at kloge Nørretranders har ret før alt er kaos og vi har overladt det hele til kunstig intelligens. HOLD da op, hvor jeg spreder positiv karma i øjeblikket (;
Med hensyn til præster, så burde de selvfølgelig have omsorg for skaberværket, men at være præst betyder jo ikke nødvendigvis, at man er meget klog eller har fantasi til at forestille sig for eksempel, hvad hensynsløs håndtering af miljøet med tilsvarende afsmitning på 'skaberværket' kan få.
God dag og god weekend, vi må ud og have noget lys og positive tanker ind i hjernen <3
Anneka skriver
Svarer dig lige her Lise for der var ikk reply-knap under dit sidste svar ????
Ja du ER positiv og livsbekræftende – for det er IKKE at være positiv at lukke øjnene for realiteterne! Det er vel nærmere stupiditet:/
Jahhhh ????????⚘
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jahhhh – tak kære <3
Anne-Marie Andersen skriver
Det er ganske interresant. Kiggede lige om man skulle være så heldig at finde bogen -Tang… på e-reolen, men desværre. Har du den selv? Kan se i indholdsfortegnelsen du linker til, at der er noget om iod. Har andetsted set for meget jod kan skade skjoldbruskkirtlen, men det kan for lidt vist også… Eller, ved du det? Det bliver jo tilsat, det meste af det salt, vi kan købe.
Men om det er ok med tang i den rene form, og koncentrationen måske først bliver for høj i tilskud.. Ja det er bare gisninger? Tror det er Omega 3 udvundet af alger, der ikke er afklaret ift. om det er sikkert som kosttilskud pga. jod.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Ja, jeg har bogen – jeg hører jo til den generation, der elsker fysiske bøger, og jeg har mange (; Det er jo rigtigt, at jod som så meget andet er både livsnødvendigt og farligt med for meget. A propos sad jeg i går og så en udsendelse netop om jod og skjoldbruskirtel og hjerne ….DR k ‘Trusler mod hjernen’, det er skræmmende og fascinerende. Jeg fandt link her https://www.dr.dk/tv/se/brains-in-danger/-/trusler-mod-hjernen#!/
Anne-Marie Andersen skriver
Tusind tak, den er meget spændende. Linket virker fint for mig, men fik lige en pause, da min IPad eller vores netværk ikke kunne følge med… Men burde også lave aftensmad og så snupper jeg resten bagefter, eller når mekanikken vil…
Anne-Marie Andersen skriver
Uha den er skræmmende, når man får set det hele…. Den skulle være lovpligtig for alle politikere, ikke mindst EU kommissærerne, der skal sætte standarden.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Ja, det er skræmmende og dybt chokerende. Tænk, at forskere/læger skal sidde og lave økonomiske udregninger på, hvad der bedst kan betale sig – fortsætte med giftspredning og få syge børn (og senere voksne) eller stoppe det og gøre dem mere arbejdsdygtige.
Det mest ufattelige er, at vi alle sammen finder os i det og ikke boykotter varer, der ikke respekterer vores sundhed – og det gælder jo ikke mindst på vegne af børn, som ikke er i stand til selv at påvirke, hvordan deres liv skal forme sig.
Det passede jo helt perfekt i forhold til det her, at der i aften i TV-avisen var indslag om vores drikkevand. Jamen, tænk….jeg – og så gammel er jeg trods alt ikke (; – kan huske, at vi havde noget af verdens reneste grundvand. Nu bliver vi forgiftet. Og jeg kan ikke bære, når Lunde og hans kolleger og landmænd taler om grænseværdier. Herregud 15 forskellige stoffer over grænseværdi!!! Og i øvrigt er det jo ikke stoffer, vi SKAL have, det er gift.
Pyha, nu fik jeg vist raset lidt….
Anne-Marie Andersen skriver
Ja for nylig måtte vi ikke drikke vandet i Horsens pga. det var forurenet. Så lavede de nye boringer og pesticidindholdet var for højt. Det fortynder de så med noget andet og værsgo, nu må der drikkes????
Selv øko frugt og grønt skal skylles, det er lidt som, tilsæt selv pesticiderne…
Jeg kan også huske vores rene grundvand, måske det var en fejl at skylle det ud i toilettet… Eller lå det bare ikke dybt nok til at slippe for landmændenes indblanding.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: “Tilsæt selv pesticiderne” ((;
Ja, vi var ikke vågne nok eller for tillidsfulde, for hvor kan man tro, at det overhovedet kan betale sig økonomisk at gøre folk syge for at få større udbytter.
Jeg hørte i går i TV-avisen en undrende landmand, for det, der havde forurenet vandet, det var jo tilladt. Og det kan han jo have ret i, men så er vi der, som jeg skrev i går, at jeg som landmand ville sige…..hallo, vi gider ikke være borgernes hadeobjekt og beskyttere af Montsano, find på noget, der ikke ødelægger liv på noget niveau.
Maj skriver
Og carraigain brugte man altid i “gamle dage” for at gøre loftsmalingen mere elastisk når man hvidtede sine pudsede lofter., så revnede malingen ikke lige så let. Needless to say var det selfølgelig en maling rørt af kridt, pigment og en organisk lim. Det er nemt at gøre selv, skulle man interessere sig for gammelt håndværk og ugiftig maling. Det er et sidestep, men tænker at der er højt til loftet her i den holistiske ????
Eva B skriver
Hehe ???? Big smile Maj
Lise Grosmann skriver
Maj: Du har helt ret, der er gevaldig højt til loftet her i den holistiske (; Og tak for din opskrift, som er værd at bemærke for alle, der køber gamle huse og lejligheder.
Jeg sad faktisk og overvejede, om jeg skulle skrive om geleringsevnen, som jo også bliver/har været brugt i forbindelse med madvarer.