Når jeg kører til København, hører jeg altid P1 og af og til dumper jeg ind i programmet ”Mennesker og tro”. Som i går, hvor det handlede om Findhorn, et såkaldt New Age community a la det Christiania aldrig blev. Men altså beliggende i det skotske højland, hvor det i øvrigt kan besøges, hvis man kommer på de kanter. Gid jeg gjorde, jeg har engang været derude, hvor det starter, og det er dragende smukt.
Nå, men udsendelsen….værten Anders Laugesen interviewede en mangeårig beboer, Elizabeth Tønsberg, som var på et kort visit i Danmark. Ind imellem var der måske vel rigeligt ’new age’ over det, men skærer man det væk, så er essensen det, vi alle søger. En større forståelse. Af os selv. Af livet. Af forbindelsen. Af altings guddommelighed for nu at bruge et af Elizabeth Tønsbergs udtryk. Hvis du ligger i hængekøjen og er in the mood, så lyt HER og si det fra, du synes bliver for ’frelst’.
Og a propos ’si’, så ville et glas iste jo passe perfekt. HER er opskrift fra Perch’s.
Som medlem af Summerbird klubben – de må vide, hvor stor kunde jeg er på deres flødeboller (; – så vil jeg også gerne dele Mikkel Grønlykke’s opskrift på jordbær-koldskål. Kunne ikke være mere perfekt til ferietid og den pludselige sommer!
MIN JORDBÆR KOLDSKÅL Har du lyst kan du evt. bruge en af feriedagene på at forkæle de nærmeste med denne hjemmelavede koldskål. Af Mikael Grønlykke: Koldskål er min absolut nr. 1 dessert i sommerperioden. Dessert er et forkert ord, for i denne periode spiser jeg koldskål morgen, middag og aften. Jeg kalder det min koldskål, fordi jeg gennem år til perfektion har optimeret denne opskrift. Bedre opskrift findes ikke. Til 6 personer: 1 liter økologisk kærnemælk 1 liter sødmælk 10 æggeblommer 250 g sukker 1 stang vanilje 1 pose mandler Friske jordbær evt. skovbær og vild mynte. 1 økologisk citron Mælk bringes til kogepunktet med en flækket vaniljestang. Imens piskes æggeblommer hvide med sukkeret. Den varme mælk hældes over æggeblandingen under omrøring og hældes herefter tilbage i gryden. Sættes over svag varme under konstant omrøring (må ikke koge) i ca. 3 minutter til cremet konsistens. Hældes over i en skål og afkøles. 1 liter kærnemælk blandes med ca. 1/3 del af den afkølede ”creme anglaise” og smages til med saft og fintrevet skal fra citronen. Resten af cremen røres i ismaskine til den perfekte vaniljeis. Anretning: Anret koldskålen i glasskåle med en kugle vaniljeis, skiver af friske jordbær evt. skovbær og vild mynte samt grofthakkede mandler. Se flere opskrifter her. |
Hanne I skriver
Sorry – jeg var mest interesseret i koldskålopskriften som lyder forrygende. Men Lise, hvor meget er ” en pose mandler” ? 50 g, 200 g?
Lise Grosmann skriver
Hanne I: Pyha, du udfordrer…. Men i betragtning af, at der er 1 liter mælk og 1 liter kærnemælk, så skal der vel mere end 50 g til. Du skal få lov at teste og fortælle os andre det(;
Anneka skriver
Jeg bed mærke i det hun sagde flere gange; “sit down and shut up” – om at lære at lytte til den indre stemme.
Kan godt savne den meningsfuldhed eller forbundethed nogle gange, de må føle sådan et sted. (Udover den smukke natur!) Men er nok ikke ene om det, siden der er så megen søgen netop efter dybere mening i tiden.
Jeg får nyhedsbrev fra Uhmaro Cadogan. Han er begyndt at lave interviews. Første med Henning Daverne. Det ligger på Heartbeats.dk/radio.
Ved godt det er dét-der-Mindfulness-noget 😉 MEN der er så meget godt i det interview, de kommer vidt omkring og Daverne siger bla at det handler om at finde det der giver DIG mening, gnist, total fordybelse og ro. Og det er IKKE nødvendigvis meditation! (Tak!! Det kan jeg altså godt lide at han sagde!) Det kan være det er madlavning, en tur i skoven el.a. Men dét der giver dig glæde – og liv i øjnene når du snakker om det 🙂 ?
Lise skriver
Anneka: Ja, det lagde jeg også mærke til, at hun sagde ‘sit down and shut up’,og så enkelt kan det jo være, bare at sætte sig ned og gøre ingenting, sige ingenting.
Det er ikke indholdet som sådan i mindfulness, jeg prikker til i ny og næ, det er mere denne evindelige iscenesættelse af noget helt naturligt. Der skal laves me-trend-spotter og business på alt.
Bortset fra den mekanik og teknologi, vi betjener os af, så er der ikke meget nyt. Det meste er set før. Faste-råkost-detox-syre/base-kure, yoga/meditations-new age-bevægelser osv. osv.
Og på modesiden er det meste inspireret af en svunden tid. Egentlig er der ikke sket noget væsentligt siden Gaultier, Mugler og de andre i 80’erne fik det til at rocke. Og i virkeligheden ville det være mere interessant at høre om teknologiens indflydelse på f.eks. de tekstiler, man har til rådighed. MEN, jeg har jo også arbejdet i mediebranchen i mange år og måske derfor set så meget komme og gå og komme igen (;
Men jeg håber af hele mit hjerte, at vi denne gang virkelig tager tanken om ‘altings guddommelighed’, som Elizabeth Tønsberg kalder det, til os. For klodens skyld og dermed vores egen og vores efterkommeres sunde eksistens. At vi kan finde den ‘forbundethed’, som du nævner, og som vore forgængere var så afhængig af.
For selv om det handler om, hvad der giver hver især mening, så har vi også et fælles ansvar, vi er hjul i et større maskineri. Og vi er pokkers stærke, når vi triller sammen samme vej.
Anneka skriver
Ja også indenfor ernæring. Mange danske guruer nu i “amerikaniseret” form.
Mine forældre levede efter waerland kost nogle år i 60’erne. Kan også huske min morfar var hos en ‘klog kone’ og ja der er nok ikke meget nyt under solen det bliver bare flashen i nye indpakninger, og mere MIG over det end OS – desværre ja.
Ja! Det har jeg også et inderligt og stort ønske om! ? for altings skyld.
Ja 🙂 Mange bække små…
Lise skriver
Anneka: Waerland, Bircher-Benner, Mikkel Hindhede, Kirstine Nolfi, Julia Vøldan, Grethe Schmidt og såmænd også Okholm og mange flere. En stor forskel er, at ‘de gamle’ vidste og fortalte, at andre havde trampet stien, de havde respekt for målet med deres virke, der var ikke så meget ‘mig’, som du skriver.
HeLene skriver
Jeg vil afsætte tid at lytte i weekenden, tak for tip! Næsten alle jeg kender snakker om at bygge/skabe/flytte til sådan noget på et eller andet tidspunkt, så det vil jeg gerne vide mere om!
Men nu blev jeg både sulten og tørstig af dine billeder så jeg må besøge køleskabet og se hvad jeg kan fremtrylle der ligner lidt det du foreslår. Slurp!
Lise skriver
Helene: Jeg tror, vi vil se mange fællesskaber/kollektiver i årene frem. Både børnefamilier og ældre kan have stor gavn af at dele udgifter og arbejdsopgaver. Jeg håber, du fik stillet både sult og tørst!