Produktionen af melanin, pigmentet der farver huden, begynder i hjernen. Når huden udsættes for UV-stråler eller skader, der starter en inflammation, så sender hypofysen melanocyt-stimulerende hormon ud i blodbanen. Det skubber igen til aminosyren tyrosin, som gennem en lang række processer får melanocytterne til at sende melanin ud for at beskytte cellerne.
Men undervejs bliver dopamin også indblandet, og det kender vi jo som det stof, der gør os afhængige af forskellige stimulanser.
Det smukke foto med den kloge tekst har jeg tyvlånt på Dr. Weil’s Facebookside – håber ikke, at nogen bliver sure
Man kan sige, at på den nordlige halvkugle, hvor vi befinder os i måneder uden sol, der er kraftig nok til at stimulere produktion af D-vitamin – endsige holde humøret oppe eller noget af alt det andet, solen kan (læs nederst) – da er det yderst fornuftigt udtænkt at gøre os afhængige, så vi kommer ud af de mørke huler, når den er der med sin livsenergi.
Stadig meget i forhold til sol er uafklaret, men INGEN anbefaler lange solbade, alle advarer mod ophold i direkte sol midt på dagen (slet ikke sydpå) og mod at blive skoldet! Og solskoldning – især i barndommen – er alle enige om er en risikofaktor i forhold til melanoma. Men det ser ud til at forholde sig anderledes, når det kommer til sådan noget som udendørs arbejde og daglig udsættelse for sol året rundt. Bliv klogere HER
Jeg tror, at vi må konstatere, at det ikke er solen, der er noget galt med, det er vores forhold til den. Det gælder så mange forhold her i livet, at vi har frygtelig svært ved at finde balancen mellem godt og skidt. Det ligner, at vi har mistet instinktet og dermed den sunde fornuft. For selvfølgelig har det aldrig været naturens mening, at vi skal skolde os, men vi skal heller ikke forskanse os. I øvrigt heller ikke bag solbriller. Det kan godt være, man er glad for sin designersolbrille, men man bliver gladere af at få lys gennem øjnene op til hjernen, så den kan lave lidt lykkenarko.
Her er nogle forslag, der kan hjælpe huden fornuftigt igennem vores solafhængighed….
Før du går ud – Man forsker rigtig meget i, hvordan man kan lære af – og udnytte – hvordan vi selv og naturen modstår UV-skader. Vores mikrobiom er kommer i fokus, fordi det har betydning for hudens immunforsvar. Men Esse-misten giver også fugt. Antioxidanterne er fuldt så vigtige som solcreme, og The Ordinary EUK -134 er interessant ikke bare fordi det er en kraftig antioxidant, der minder om vores eget SOD (superoxid dismutase), men i høj grad også fordi den kan regenerere sig selv og stabilisere andre antioxidanter. Så mit råd er, at man indleder med pro/præbiotisk fugtmist, så et antioxidantboost og solcreme meget gerne også med antioxidanter, fordi et mix altid er stærkest.
Efter sol – Brug meget gerne en rensebalm- eller lotion, som er god til at opløse fedtbundne filtre. Det er lige så vigtigt, at de kommer effektivt af efter sol, som at de kommer tilstrækkeligt på før sol. Så igen et boost til mikrobiomet samt antioxidantforsvar og så vitaminet, der er ekspert i reparation, heling og opbyggelse af modstandskraft. A-vitamin styrker immunforsvaret, er antioxidant, cellekommunikerer og er hudfornyeren par excellence. Og som vi lærte HER, så kan A-vitamin, modsat rygtet, rigtig godt anvendes om dagen under solcreme.
Krop og hår – Gør al din kropshud den tjeneste, når du skal vaske solcreme og dagens sved, støv og sand af, at du bruger en olie. Dens barriere har virkelig ikke brug for sæbe, vand alene er ikke nok og olien er god til at fjerne filtre. Og pleje hud. Tranquillity har så meget aromatisk bonus, at man bliver afhængig. Sol og varme får talg til at flyde rigere, og talgkirtler har vi rigtig mange af i hårbunden, faktisk jo ved hvert eneste hår. Så ja, en varm solrig dag måske med hav-eller poolbad er det fornuftigt at slutte med en hårvask og selvfølgelig fugt og reparation til tørre hårstrå. Har du langt hår, så sæt det op, når du er i solen, så er det kun de yderste hårstrå, som solen svækker og udtørrer.
Og måske det vigtigste – Hud har en ikke mindre vigtig inderside, så solbeskyttelse er også noget, man skal spise og drikke sig til. Og husk de gode fedtstoffer. Spis regnbuen (=frugt og grøntsager i alle farver) og få masser af antioxidanter. De kan sætte spærre for radikalterroristernes kædereaktioner, der forårsager inflammation, angreb på cellemembraner og i værste fald DNA. Sun Prepare indeholder flere af de stærke – lykopen, astaxantin, curcumin, lutein samt vitaminerne A, C, E og D plus zink og kobber. Og der skal ikke sol bare lys til at aktivere pigmenteringen.
GOD WEEKEND til alle ♥ og til jer, der er mere nysgerrige på solens talenter er der mere læsning herunder. Der kommer lidt mere sol, blandt andet det med filtre, som jeg lovede HER
Til solens sunde sider hører ikke bare, at den i samarbejde med vores hud danner livsvigtigt vitamin D og fremmer forskellige velværehormoner og altså er en knoglestyrker, immunbooster og smertelindrer. Sol har positiv effekt på en lang række hudsygdomme, og man anvender fototerapi til behanding af bl.a. atopisk dermatitis, psoriasis og vitiligo.
Stadig mere forskning tyder på, at mangel på sol og dermed mangel på vitamin D øger risikoen for en række kræfttyper samt autoimmune sygdomme som sklerose, astma, diabetes (begge typer), gigt, højt blodtryk og dermed hjertesygdom. Der er rent faktisk flere, der dør af hjertesygdom om vinteren lige som der er flere, der får MS på nordlige breddegrader end sydpå. Og så booster solen testosteron-niveauet hos mænd og har tilsyneladende også indvirkning på den kvindelige cyklus heruner PMS.
Vi skal altså ikke dæmonisere solen, for at noget er skidt i store doser betyder ikke automatisk, at vi skal afstå fra det. Sol/UV-stråling påvirker utrolig mange processer i vores krop og hud og mange spørgsmål er endnu ubesvarede. Men der er dem, der mener, at denne UV-paranoia har bidraget til en omsiggribende epidemi: mangel på vitamin D. Og så kan det jo vise sig, at vi går fra skidt til værre.
Selv om man kan spise sig til i hvert fald noget vitamin D, så er sol/hud-kombien, den bedste leverandør. Der er ret stor enighed om, at hyppig kortvarig eksponering for sol ser ud til at være gavnligt. Michael F. Holick, som forsker i vitamin D, siger til WebMD Health News, at ’sensible sun exposure’ svarer til 5-10 minutters direkte sol på ubeskyttede arme og ben 2-3 gange om ugen i foråret og sommeren. Og ud over det…. skygge, tøj, hat og solcreme på ikke tøj-dækket hud.
Foto på forsiden er Clarins
Skriv et svar