– her holder ingen af dem
Vi lægger ud med en myte, der hænger ved. Nemlig at sidestille kartofler med pasta og andre ‘stivelsesholdige fødevarer’ som ris og brød, og min irritation over det randt mig i hu, da jeg skrev i går om ultraforarbejdet mad. For det er pasta næsten i forhold til kartoflen, som dæleme er en grøntsag. Ægte “fra jord til bord“ mad.
Forklaring: Pasta starter fra korn, som man under videre forarbejdning til mel fratager vigtige næringsstoffer og fibre, hvorefter man laver en pastadej, som vi til slut koger. Der er langt fra jord til bord der. Kartoflen bliver gravet op af jorden og kogt. Jeg ved godt, at man kan andet end koge, men i princippet er det sådan, det er. Mere forarbejdning er ikke nødvendig.
De ny regnes for guld og koster lige så meget, men herefter ryger de nederst på ønskelisten
Man hører også ofte, at kartofler feder. Men da jeg var barn spiste man masser af kartofler og fed blev jeg i hvert fald ikke af det, og i øvrigt heller ikke resten af familien. Og det med at kartofler ikke er andet end sukker er kommet til at hænge ved denne guldklump af en grøntsag, som i øvrigt findes i flere flotte farver under familienavnet “solanaceae” med slægtninge som tomat, peberfrugt herunder chili samt aubergine.
Vel er der andre grøntsager, der kan præstere højere indhold af vitaminer og mineraler, men kartofler har fint med C-vitamin og masser af kalium samt fibre lige som de indeholder protein. Den almindelige blege pasta har til sammenligning ikke meget at prale af – andet end en hulens masse hurtige og dårligt mættende kulhydrater.
Foto: pixabay.com
Kartofler indeholder komplekse kulhydrater, og det er faktisk vores krops vigtigste energikilde. Kartofler mætter mere og indeholder langt færre kalorier end pasta (og ris). Og fordi det er en naturlig og mættende madvare, så knockouter den ikke blodsukkeret, og endnu mindre, hvis du spiser den med skal.
Kartofler er sand value for money med mange menu-muligheder. Og så kan de dyrkes i enhver lille have – eller såmænd i spande på altanen – og opfylde tidens trendy ønske om at være bonderøvs-selvforsynende. Og hvad angår det etiske “mætte-munde”, så giver kartofler fire gange højere udbytte end hvede og ris på samme areal.
PS: I kommentarfeltet gør Karin Winther opmærksom på, at hun har læst, at kartofler bliver sundere og mindre fedende, hvis man spiser dem kolde. Det har jeg så googlet lidt på, og det skyldes, at der bliver mere såkaldt resistent stivele. Og det finder vej til tarmen og bliver på fibervis gavnligt for tarmbakterierne. Men en kartoffelmad og kartofler i salaten er jo også dejligt.
Og gæt selv, hvem af dem, der er den bedste beauty-booster? Kartofler! Især søde kartofler er en kilde til hyaluron. Lige som andre rodknolde som selleri. Selv om der er mest i animalsk mad, og da vi deler dette fantastiske stof med andre hvirveldyr, om man så kan sige, så er det knogleafkog og brusk, man for eksempel skal gå efter. Langtidssimret suppe med andre ord. Så sikrer man sig også kollagen.
Og lad os så også få aflivet endnu en hårdnakket myte, som siger, at huden står sidst, når kroppen fordeler næringsstoffer. SÅ dum er vores krop ikke for uden denne fantastiske barriere, så døde vi. Hyaluron findes specielt i væv som vores hud, faktisk ligger noget med halvdelen af kroppens totale mængde her, hvilket jo antyder, at der må være en vis levering af byggesten.
Celleaktivitet, sårheling og dæmpning af inflammation er noget af det, hyaluron har betydning for. Og det er jo ret betydningsfuldt. Fordi fugt i hudens yderste lag er vigtigt for dens mikrobioms overlegenhed i forhold til de uønskede mikrober, og huden i øvrigt har en vigtig immunrolle, så betyder fugt meget mere end bare fylde i kindhuden.
Pst! Jeg har shoppet udenlandsk efter det, der lyder som et über-super-hyaluron-serum, og jeg gætter på, at den er her om et par dage, og så glæder jeg mig til at teste og fortælle jer, om superløfterne holder. Men det lyder godt, og Slurp Laboratories ligner noget af en superserie. Jeg har fået K-Beauty-ekspert Marie Brodersen/beaumonde.dk til at tjekke, og hun overvejer at få serien til Danmark.
Charlotte skriver
Synes også kartofler er en skøn spise både når de er varme og kolde 😋der er jo et hav af anvendelsesmuligheder i den dejlige grøntsag🥔
Måtte lige kigge med på Slurps hjemmeside det lyder jo rigtig godt jeg forstår din begejstring
Ser frem til når du tester hyllaron serum jeg vil teste Prepration b5 når jeg har tømt mine nye serums premiere Cry fra Caudalie min hud og pso lapper det i sig og nu på 14 dag kan jeg se forbedring på pso huden stråler af glæde og jeg ligeså 🤩
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Det er nemlig det, der er – både når de er varme og kolde, som du skriver <3
Ja, jeg er spændt på den Slurp, og der var flere, der godt kunne lokke. Dejligt at høre, at Caudalie forbedrer din psoriasis, fantastisk <3 God aften kære
Kajsa Pinnerup skriver
Jeg er født i Alingsås,- kendt som den svenska potatis staden. I min opvækst hørte vi tit om den gode potatis,som reddede mange fattige mennsker fra at dø af sult.
Jeg blev så gift med en dansk man,som elsker kartofler og da
han er kokken i familien blev kartoffelen en daglig spise op igennem årene.
Dejligt,at læse at potatisen nu er ‘anerkend’ som en sund spise og
måske også som grønsag.
Tak f dit skriv,Lise 👌🏼
Lise Grosmann skriver
Kajsa Pinnerup: Sikke en hyggelig historie, tak kære Kajsa <3 Og ja, svenske potatis'er og danske kartofler var virkelig overlevelse for fattige, og vi skal jo kun et par generationer tilbage for at finde virkelig fattige i vores lande.
Det kniber stadig med at få kartoflen over i den fine familie, og som jeg skriver til Karin Winther, så er det jo svært at forstå, at gulerødder-rødbeder-selleri m.f., som også gror under jorden, de er grøntsager, mens kartofler kun er steget i graderne til groft brød-familien.
Kajsa Pinnerup skriver
Lidt sjovt er, at vi har nu i 50 år har boet i et parcelhus kvarter, hvor der tidligere blev dyrket kartofler i mange, mange år.
Så, desværre, har vi aldrig kunnet odle vores egne kartofler-
trods mange forsøg.
Lise Grosmann skriver
Kajsa Pinnerup: I kan ikke dyrke, fordi der har været dyrket, eller….? Jeg ved, at man ikke skal lægge i samme bed hvert år, men vi har har da kartofler i samme køkkenhave hvert år. Men øv da for jer, når I gerne vil dyrke ):
Karin Winther skriver
JA . Jeg hepper også på kartoflerne. Den herligste spise. På alle måder. Nu anbefales det så, hvis man er bange for fedme og alt det der, at man spiser kartoflerne når de er blevet kolde. Så skifter de karakter til “sundere”.
Men nykogte dampende kartofler lige fra marken, er altså en himmerigs mundfuld.
Og jeg er glad for at du skriver om vores kloge hud ☺️ Om søde kartofler og selleri 💚❤️ Og hyaluron.
Så spændende med dine bestilte produkter. Som du altid siger, spørger jeg nu: “ mangler “ vi flere ? 😂😅 men hold da op. Der kommer hele tiden nyt !
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: De er rykket lidt i nærheden af grovbrød, så jeg, men ikke i grøntsagsgruppe. Altså, hvis en gulerod – rødbede – selleri, der gror under jorden, er en grøntsag, så ser jeg ikke, hvorfor en kartoffel ikke er det. Næringsindholdet er jo under alle omstændigheder forskelligt også i grøntsager. Og i familie med brød kan de jo ikke være….!
Jeg spekulerer lidt over – selv om jeg jo er enig i, at nyopgravede er GULD – om det, at folk er vilde dem dem, det skyldes noget snobberihype – sindsygt dyre er de jo.
Vist mangler vi overhovedet ikke flere nye produkter uanset nationalitet (; Men den lød lokkende anderledes og det er jo min beskæftigelse – og der er 100 ml for 440 kr. Jeg er lidt spændt, må jeg indrømme. Utroligt efter alle de år (;
God aften kære <3
Karin Winther skriver
Mærkeligt med de grøntsager 😃 og tillokkende med 100 ml guf til huden for 440 🤩
Jeg venter spændt på din mening 😇
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Ja, man kan da ikke sætte en grøntsag i familie med brød – altså!! Den er på vej har de skrevet, så jeg regner med at min snart kan sige ‘slurp’ (;