Her får du både antioxidanter OG vækstvitaminet
Man skal ikke bevæge sig mange meter udenfor hjemmets fire vægge, før man står i en sanseeksplosion af farver og duft. Naturen er i gang med at lokke, og resultatet bliver de bær og frugter og grøntsager, som vi lige om lidt bør hive ned fra hylderne eller op af egen jord og så spise spise spise…..Intet kosttilskud kan måle sig med naturens mix. Tværtimod kan for eksempel store tilskud af enkelt-antioxidanter være direkte skadeligt.
Lycopen-karotenoidet har en stærkere antioxidativ virkning end de fleste andre kendte karotenoider. Især tomater og andre røde frugter og grøntsager bidrager til indtaget af lycopen.
Vidste du, at man har fundet omkring 600 forskellige naturlige karotenoider med lutein, beta-cryptoxanthin, lycopen, alfa-karoten og beta-karoten som de mest almindelige. Men du behøver ikke kunne navnene, for karotenoider er vidt udbredt i naturen og gemmer sig bag frugter og grøntsagers gule, orange og røde farver, men somme tider er de også som i planteblade skjult af deres grønne farve. Plus at der er provitamin-A-karatenoider i store mængder i mørktfarvede frugter og grøntsager.
Dyr og herunder os mennesker kan ikke selv danne karotenoider, vi skal spise os til dem, og man har konstateret op til 50 forskellige i mennesker ud af de 600 forskellige, man foreløbig kender til. Af dem omdanner vores krop omkring 50 til A-vitamin igennem en enzymproces, som ender med retinol. Som kroppen igen kan omdanne til retinoinsyre. Der behøves bl.a. zink og jern for at processen kan forløbe. Jeg indsætter FAQ-tekst om A-vitamins betydning i kroppen nederst.
Min nabo dyrker Danmarks bedste gulerødder og har vundet Grand Cru adskillige gange, så kig efter om der står Almegård på de Lammefjordsgulerødder, du selvfølgelig køber. Og HER kan du få et indblik i landmandsliv (;
En stor gulerod på 100 gram indeholder ca. 10 mg beta-karoten, hvoraf ca. 30% absorberes, og det dækker vores daglige behov. Omkring halvdelen af den optagne beta-karoten omdannes til retinol og resten lagres som beta-karoten. Undersøgelser har antydet, at karotenoider måske har en forebyggende effekt over for visse kræftformer herunder brystkræft og tyktarmskræft.
‘Karotenoider er kraftige antioxidanter, der antagelig er med til at fjerne den skadelige virkning af oxidativt stress, som er årsag til mange kroniske lidelser. F.eks. er lycopen (gamma,gamma-caroten) et karotenoid, som ikke omdannes til vitamin A, men dette meget “umættede” karotenoid anses for at være særlig god til at medvirke til at inaktivere de farlige single-iltatomer (de såkaldte frie radikaler). Lycopen-karotenoidet har en stærkere antioxidativ virkning end de fleste andre kendte karotenoider. Især tomater og andre røde frugter og grøntsager bidrager til indtaget af lycopen.’
Citat: bionyt.dk
Som nævnt ovenfor, så ses der bedst effekt af karotenoider i den mad, vi spiser i forhold til tilskud af enkelte karotenoider. Formentlig fordi der er et samspil med andre mikronæringsstoffer i maden.
Kilde: bionyt.dk
Astaxanthin er en af de stærkeste antioxidanter, man kender. Rejer indeholder stoffet naturligt, mens laks og ørred i havbrug får det gennem foderet for at få farven.
FAQ/bionyt.dk – A-vitaminet har mange vigtige funktioner i kroppen. Det har betydning for synet, idet det bruges til produktionen af et farvestof i øjets nethinde (synspurpur), der er nødvendigt for at kunne se i dunkel belysning. (Dette pigment aktiveres, når lyset rammer øjets nethinde, hvorved der frembringes det elektriske signal, som med nerver sendes til hjernen og bliver til et synsindtryk).
A-vitaminet har også betydning for vækst. A-vitaminet har betydning for regulering af generne (og for fosterets udvikling af organerne, bl.a. knoglevæksten). A-vitamin er også vigtig for forplantningsevnen, f.eks. for dannelsen af nye sædceller celledeling og cellers udvikling til forskellige celletyper.
A-vitamin er også vigtig for smagssansen. A-vitamin er også vigtigt for immunforsvaret, bl.a. imod bakterielle infektioner, og slimhinders evne til at danne barrierer for bakterie og virus, og A-vitaminet hjælper immunsystemets hvide blodlegemer til at bekæmpe infektioner.
Karotenoider kan modvirke øjensygdomme, idet A-vitaminmangel medfører, at hornhinden bliver meget tør, og at nethinden (retina) skades. Natteblindhed er det første tegn på A-vitaminmangel. I det gamle Ægypten viste man, at natteblindhed kunne kureres ved at spise lever.
A-vitaminet er vigtigt for overfladeceller i luftvejene, urinrørene og tarmkanalen, og A-vitaminet er vigtig for huden og modvirker tør hud. Man har behandlet patienter med acne, psoriasis og andre hudsygdomme med vitamin A (nemlig med de syntetiske retinoider med handelsnavnene Accutane og Roaccutane). På grund af giftrisiko gives det dog kun til de mest alvorlige tilfælde af acne mv.
Har du mod på mere læsning, så snup den HER spændende og rørende historie med om, hvordan planter forsvarer – og ofrer – sig.
Karin Winther skriver
Samspil ♥️🙏🏼
Jeg spiser nu mine tomatsalater med ekstra glæde ! ♥️ Og gulerødderne jeg spiser hernede 🇬🇷💙 laver jeg med dressing. De er store og meget lidt saftige, men smager virkelig godt ! Købte et ordentligt bundt på marked forleden.
Og spændende link! Det havde jeg helt glemt. De må jo ofre sig, de kære planter ☺️🙏🏼
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Ja, de tomater er sørme superfood (selv om vi ikke bruger udtrykket). Og du er i det græske nu, kan jeg læse, det lyder dejligt, solrigt og varmt (: Men gulerødder er vist en dansk specialitet og jo altså noget med den der gamle sø/fjord-bund med blød dyndjord. Det er også derfor, de kan gro lange og fejlfri….altså fordi jorden er blød, og det betyder også noget, når de hives op har naboen lært mig.
Og ja planters verden ved vi vist meget lidt om.
God ferie kære
Karin Winther skriver
♥️😍🙏🏼
Pernille S skriver
Hvor heldig er du at være nabo til en gulerodsproducent! Jeg glæder mig til de nye gulerødder kommer. Dem jeg køber i forretningerne er i øjeblikket temmelig ringe. De rådner bare man blinker med øjnene. For mig har det været et fast ritual at spise en gulerod hver morgen. Ved du hvem der forhandler Almegård’s gulerødder?
God dag og tak for en meget fyldestgørende gennemgang af A-vitaminet. Jeg har lige anlagt et aspargesbed, og sat 6 tomatplanter. Gulerødder har jeg ikke så stor succes med. Min jord er til den lerede side, og det er ikke gulerødders livret 😉
Kh Pernille
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ski er jeg da så, heldig. Vi har godt nok lidt gulerødder hvert år for at have glæden ved at hive den orange fyr op og gnaske på stedet, men vores jord dur heller ikke. Og jeg oplever også, at dem, jeg køber, de rådner i lyntempo. Jeg må nok ned med tiggeposen hos naboen, for den seneste ‘levering den holdt til sidste rod. Jeg ved, at Coop har Lammefjordsgulerødder og somme tider står der avler på posen. Det er Bolero-sorten, der ofte har vundet Grand Cru, og den, der har sødme og sprødhed, mens andre sorter så er bedre til simremad mm.
Asparges, jeg er misundelig <3 Jeg ved ikke, hvor mange gange, husgartneren har talt om det, men det er aldrig blevet. Tomatplanterne er derimod godt i vej og nogle blomstrer.
Kh lise