Og den kemiske formel for forelskelse <3 Der er kemi på skemaet
I mit job jagter man viden lige som alle forhåbentlig gør inden for det, de beskæftiger sig med, men som skrivende jagter man også ord og især sjove ordsammensætninger, som gerne må skubbe til nysgerrighed og fordomme. I møder en mester i faget HER.
I dagens ihærdige googlen for at finde frem til en af de klogeste og mest underholdende kemikere, jeg har mødt – Pär Svahnberg – fik jeg et nyt ord til mit vokabularium: Kemifobi!
Det er noget med 5-6 år siden, jeg mødte Pär Svahnberg, ToxIntelligence, i forbindelse med et ArdenPRO pressemøde, hvor han som kyndig i organisk kemi var inviteret til at tale om netop kemi. Det bliver han ofte i forbindelse med kosmetiksnak, for her kan intet være farligere end alene ordet ‘kemi’. Fobien stortrives, og den ubehagelige sandhed, at alt er kemi, vil ikke rigtig få fat.
Og i stedet for et tørvetrillerforedrag, så havde han lagt nogle sjove eksempler ind, som ramte ned i lige netop det. For han kender jo i den grad til kemifobi og den uvidenhed, der knytter sig til fænomenet. Og at man har angst for noget gør det jo ikke til en reel fare. Heller ikke, når den indbildte angst næres af TikTok og andre.
For at sætte kemi og fobi i relief, så viste Svahnberg INCI – altså ingrediensliste – på passionsfrugt og fik os alle til at måbe. Jeg har den ikke, men jeg fandt en på kål på @toxintelligence. Og læg så lige mærke til det, der står om billedet/INCI’en:
Vi äter kemikalier varje dag! Bilden visar en del av innehållet i ett kålhuvud. De kemikalier som är markerade med röd eller gul färg är klassade som CMR-ämnen. Vilken tur att halterna är låga. Annars hade vi kanske fått cancer av kål. Återigen, dosen gör giftet☝️
For de, der ikke kan svensk…. så skal man altså bemærke de navne, der er markeret rødt og gult, som altså er giftige og kræftfremkaldende i store doser. Men ‘hvilket held af indholdet er lavt’, som de skriver. Selv kål, der er en af de sundeste grøntsager indeholder altså potentielt farlige stoffer.
Farlige er også antioxidanter i store mængder. Det er derfor, man skal spise fra hele farvepaletten. Dels for at skyde med spredehagl og få så meget af det gode som muligt og for ikke at risikere at få for meget af ét enkelt stof.
Men allervigtigst er det jo altså at spise sig til dem fra real food, not too much, mostly plants (det er snart blevet et motto her) og ikke tage tilskud af enkeltstoffer. Det er i meget høj grad denne enkle kost, som man fandt, at mennesker i de såkaldte blue zone områder* indtager. Uden hjælp fra diætbøger, detox-coaches og lignende. Og ikke desto mindre er det netop her, man finder den højeste procentdel af personer over 80 år med relativ høj livskvalitet.
*Okinawa, Japan – Sardinien, Italien – Nicoya, Costa Rica – Ikaria, Grækenland – Loma Linda, Californien
Og her endnu en fødevaretrekant – denne fra Blue Zones, som jeg linker til herover….
Og så har I læsefri fra mig i morgen. God dag og ferie til jer, der sikkert lige nu ber’ om sol ♥
Og her den kemiske formel for forelskelse, som Pär Svahnberg viste på mødet, jeg omtaler i indledningen. Gid nogen ville invitere ham igen, for han gjorde os klogere på kemi på den bedste måde. Humor og skæve vinkler er en god døråbner til svært stof.
Skriv et svar