Men hvorfor klør kløe mere om natten?
Jeg husker for adskillige år siden, at jeg måtte have natlæge pga. kløe forårsaget af et totaldækkende udbrud af nældefeber. I bogstaveligste forstand fra hæl til isse. Jeg har fundet noget om urticaria, som den medicinske betegnelse er, HER, hvor foto viser de der røde hævede plamager – nælder kaldes de. Sh*t siger jeg bare, og det sagde lægen næsten også.
Hun kiggede på mit udslæt og sagde ‘din stakkel, der er ikke noget, jeg kan gøre, men lad være med at klø’. Hvordan lader man være med at klø, når man er ved at blive vanvittig af kløe! Jeg havde hyppige udbrud gennem flere år og ingen fandt årsagen og slet ingen talte om stress. Så tak for, at der nu arbejdes med psykodermatologi. Både som årsag (huden har tæt forbindelse med hjernen) og i forbindelse med det traume det kan være især for en ung at have akne eller eksem eller psoriasis, som er synligt.
Men hvorfor klør det især om natten? Det blev jeg nysgerrig på, da jeg modtog information fra Pierre Fabre om deres A-Derma Exomga Control Night Cream, som jeg kort nævnte forleden og som I kan se i bannerne her på siden. Og de har lavet et grundigt forarbejde med 50.000 deltagere fra alle steder på kloden, der viser, at 42% med hudlidelser får deres nattesøvn forstyrret. Og kløen er faktisk værre om natten end om dagen.
Så jeg spurgte, og deres produktchef Camilla Jespersen, som svarede:
Det skyldes forskellige faktorer. Kroppens døgnrytme påvirker fysiologiske processer, bl.a. hudens temperatur og fugtniveau. Hudtemperaturen stiger og fugtniveauet falder. Det kan øge følelsen af tørhed og kløe. Det parasympatiske nervesystem er også mere aktivt. Det gør kroppen mere følsom over for signaler fra huden – herunder kløe. Der er ikke så mange distraktioner om natten, og nervestimulering fra huden bliver derfor mere fremtrædende og kløefornemmelser bliver derfor mere dominerende. Betændelse forværres om natten så cytokiner og inflammatoriske molekyler frigives i højere grad – frigivelsen af IL-31 stiger fx. Det fører til øget betændelse og mere kløe. Melatonin, vores søvnhormon, kan sænke kroppens smertetærskel og hermed øge følsomheden overfor kløe. Kortisol er et hormon, der produceres som reaktion på stress. Det er lavest om natten og har antiinflammatoriske egenskaber. Kortisol hjælper med at regulere immunsystemets reaktioner. Når niveauet af kortisol falder, kan inflammation stige, hvilket kan forværre kløe.
Der er i sandhed nok af konkret forklaring. Og efter denne indsigt i årsager har A-Derma altså udviklet et produkt, der specifikt adresserer cytokinet IL-31 eller interleukin-31, ‘the itchy cytokine’ som det kaldes. Det er stærkt involveret i bl.a. atopisk eksem, allergiske reaktioner, inflammation, neuro-kommunikation.
Når A-Derma i det hele taget er så velegnet til den sarte, tørre og måske kløende hud, så skyldes det deres Rhealba®. Baseret på havre uden sporbare proteiner, som kunne trigge allergi men en høj koncentration af flavonoider. Havre er vist at styrke hudens mikrobiom og dermed dens immun-balance og egen dannelse af beskyttende stoffer. Denne sammensætning er forklaringen på, at A-Derma kan anvendes til børn og den nye Exomega Night Cream altså til de små stakler, der døjer med kløe, så de ikke kan sove.
Jeg har netop købt ‘Dit helbreds bedste ven Immunsystemet’ af Bente Klarlund Pedersen, og jeg glæder mig utrolig meget til at læse. Og glæder mig lige så meget over, at huden endelig får respekt i den forstand, at man erkender dens sammenhæng med følelser, psyke, stress osv. Og i øvrigt også med vores tarm og dens balance af ‘småskidt’.
God weekend og tak for at læse med ♥
Helle Rick skriver
Hej Lise 🤗 uha, nældefeber havde som ganske ung og det kom altid i forbindelse med en ordentlig forkølelse/hoste. Jeg hævede fuldstændig op og jeg kunne ikke passe min sko. Min tæer lignede cocktailpølser og hele foden hævede op. Det kløede så frygteligt. Jeg fik hostesaft for min hoste og fik nogle piller for kløen/hævelsen. På et tidspunkt fik jeg så noget andet hostesaft end den jeg plejede at bruge og sjovt nok ingen nældefeber. Det viste sig så at den jeg fik nældefeber af havde jod i 😲 jeg reagerer på jod. Jeg har ikke haft den form for nældefeber siden. Efter de 50 kan jeg få et pludseligt tilfælde af en frygtelig stikken/kløende hud. Det er typisk ved varmt solrigt vejr, eller en sjældent gang om natten hvor jeg også har det varmt. Bioderma Atoderm SOS spray tager kløen hurtigt. Jeg skal bare ikke kradse for så ligner jeg stribet flæsk. De røde streger forsvinder dog efter 1-2 timer. Det er til at leve med. Tror jeg lige skal nærlæse lidt om det igen. Rigtig god weekend 😘
Lise Grosmann skriver
Helle Rick: Aj, hvor interessant og stort tak for at fortælle. Ved du, at det var nældefeber? Her tænker jeg på, at det også ramte luftvejene, men nældefeber regnes jo for en allergisk reaktion, og det er virkelig kompliceret, når immunforsvaret går i krig. Sjovt, at du fortæller det med varme, for min læge dengang nævnte på et tidspunkt, at det måske var temperatur’allergi’, hvis der ellers var noget, der hed sådan. Du er jo yngre end mig, og det lyder som om, at man er blevet mere vidende om nældefeber, for ingen gad rigtig interessere sig for det i ‘min tid’ formentlig fordi de ikke vidste, hvad de skulle sige/gøre. Du skal i hvert fald ikke i kontakt med jod (;
Bioderma sprayen er en gave til kløe og i det hele taget plaget hud. Jeg husker engang, hvor jeg barberede dun i ansigtet med en skraber og blev højrød og min hud brændte – indtil den fik SOS-spray.
Rigtig god weekend også til dig <3
PS: Jeg fik læst de første 50 sider i Klarlunds immunbog i går aftes, og det er en stor anbefaling. Mere spændende end nogen krimi (; og hun skriver og fortæller virkelig godt.