Der hentydes til biodiversitet i overskriftens citat…
…og for mig skurrer det i den forbindelse, når en forsker i artiklen siger : “Tænk hvis vi kunne redde klodens planter og dyr, finde kuren mod kræft og redde verden fra hungersnød.” Og længere nede……”hvilke arter vi har behov for at beskytte.” Mennesket i fokus. Vi behøver jo egentlig ikke opdage dem, bare lade dem være i fred ved at sørge for ikke at ødelægge mere. Artiklen er HER
Som det kan læses, så bliver det med at genomsekventere samtlige arter herhjemme en let opgave, for vores biodiversitet er i ret sørgelig forfatning. Det holdes der krisemøde om på Mairenborg i dag den 4. november, og da jeg læste det hos @signewenneberg ved morgenens Instagram-gennemgang, tænkte jeg, at jeg ville dele hendes tekst, som jo passer perfekt med videnskab.dk artiklen.
Kopieret fra @signewenneberg Jeg har ikke bedt om lov, men jeg forestiller mig, at det med Signe’s entusiasme er OK, at vi er flere, der spreder det gode budskab.
“Biodiversitetskrise: I dag har Statsminister @Mette og Miljøminister @leawermelin inviteret til krisemøde på Marienborg. Det handler om Biodiversitets-krisen som nogen anser som værre end Klimakrisen. Og slemt står det til. En FN-rapport fra i år påviser, at en million dyre- og plantearter er i fare for at forsvinde?????♻️?. I Danmark er vi lige nu ved at miste 2000 dyre- og plantearter. Vi er et af de allermest friserede lande i verden. UNDER 1 PROCENT af vores land er vild natur. 82 procent er udnyttet til enten byer og bebyggelse – eller højteknologisk landbrug med næsten kun monokulturer (en afgrøde pr mark, pr areal, frygteligt for insekter). Der dyrkes til kant, kan man se, når man er ude for at plukke blomster i grøftekanter: Der findes næsten ikke længere brede grøftekanter med vild utæmmet natur og vilde arter, som da jeg var barn. Landbruget har fået lov til at dyrke næsten helt ud til randområdet, ud til asfalten. Der er brug for mere biodiversitet. Der er brug for mere vild natur. Gerne en lovgivning om, at vi skal “forvilde” noget af landbrugslandet (og landbruget får i dag økonomisk støtte, hvis de dyrker effektivt, ikke hvis de er på naturens side). Men vi har også brug for at private have- og sommerhushaveejere kommer ind i kampen. Også danske haver har været alt for snorlige i et par generationer. Man har ment, at orden og en monokultur-græsplæne var flot. Man har kørt alt det gode grønne affald væk. Det er ellers guld! Det er det, som kriblekrable lever af i haven. Det som skaber frugtbar jord. Vi er nødt til at “forvilde” haverne. Lade det rode. Stoppe m at bruge roundup! Og beholde ALT grønt affald på egen grund… i kompostbunker ude i hjørnerne, hvor pindsvin, fugle, sommerfugle, orme, insekter, bier osv vil få glæde af, at der er levesteder og rod. Smid ikke dine våde, visne blade ud. Lad dem ikke hente i diesellastbil. Lad os få mere biodiversitet ind i haverne!”
Pernille S skriver
Vildt vedkommende indlæg. Tak Lise. Og tak Signe. Mange lytter til til hende.
Kan man helt skudt fra hoften foreslå at store byggemarkeder bliver lukket for en stund. Jeg får knopper af alt det grej “mænd” shopper amok i, for derefter at gå i haven og fælde på livet løs. Nå, det var lige et surt opstød.
Blev glad igår. En salamander har lavet sit vinterbo ved mine vinstokke. Det er en han, for bugen er rød!
God dag Lise 🙂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Lad os gøre det Pernille, vi går ski ud og barrikaderer de byggemarkeder (; Og du har helt ret, jeg kan heller ikke holde dem ud, det meste burde aldrig have været fremstillet. Og fælde træer skal de slet ikke gøre (vred emoji!).
Tillykke med ham mr. salamander. Jeg må ‘nøjes’ med fuglene og min mand har faktisk lige lavet mig et lille foderhus – lutter genbrugsmaterialer forstås – til at stå på et bord her uden for mit kontorvindue. Men endnu er der mad derude og ingen frost.
God dag også til dig <3
Pernille S skriver
Haha det er slet ikke en tosset idé med en blokade 😉
Jeg påtænker at snedkerere et foderhus af gammelt lærketræ jeg har liggende. De kloge fortæller at fuglene nok skal klare sig uden menneskenes hjælp, og at fodring mere er for vores end fuglenes skyld. Tja, jeg vælger nu at tro det har en positiv effekt. Om ikke andet, så for god samvittigheds skyld! Kh Pernille S
Lise skriver
Pernille S: Uh, lærketræ er fint, min mand brugte arvet ? lærk til en jolle, han lavede engang – noget med robusthed over for vand. Det med at fodre fugle er i hvert fald i dag også egoisme, men da vi havde sommerhus – hvor jeg jo ikke så dem – fodrede jeg også og svigtede ikke en weekend. For der er jo det, at man vænner dem og det forpligter. Jeg fodrer aldrig om sommeren, som mange sommerhusejere gør heroppe med fedtkugler ? dumt, når naturen har sundere mad i min optik. Men når der går frost i jorden og frø mv er væk, så kan de bare komme til Lise og få nødder og vildtfuglefrø ?