Forleden morgen fotograferede jeg min skål med nyplukkede bær, og sådan en sætter jeg til livs hver morgen i øjeblikket. Fordi det er sæson. Fordi det er sundt. Fordi de smager dejligt. Og fordi de er smukke. Jeg kunne aldrig få over mig selv at smide disse smukke bær ned i en blender. For en sikkerheds skyld spurgte jeg ”americas doctor” Andrew Weil, da jeg interviewede ham i starten af året, om jeg havde overset noget vigtigt ved ikke at lave smoothies. Men hans råd lyder at spise sine bær, frugt og grønt så tæt på naturens udgave som muligt og få fibrene intakt. Vores fordøjelse skal begynde mellem tænderne og ikke mellem knivene i en maskine
Dr. Weil fortæller, at blå/røde bær foruden at indeholde mange vitaminer, især C-vitaminer, og pænt med fibre, der sikrer lavt glykæmisk indeks og langvarig energi, også indeholder anthocyaniner. Det er en gruppe flavonoider, altså antioxidanter, der kan det trick at krydse ”blod-hjerne” barrieren og derved få en gunstig effekt på bl.a. indlæringsevne og hukommelse. Det viser det store ofte omtalte Nurses’ Health Study, hvor man samlede data over en lang årrække fra 16.000 kvinder. Anthocyaniner hjælper med andre ord til at holde hjernen ung. De giver også beskyttelse mod flere former for hjerte/karsygdomme og formentlig kræft. Det hypede blåbær indeholder mange anthocyaniner men overhales faktisk af solbær. Kirsebær ligger også fint og ligeså tranebær. Allerhøjest ligger dog aronia-bær, faktisk med dobbelt så mange anthocyaniner som blåbær.
PS! Anthocyaninerne beskytter planterne mod uv-stråler. De beskytter også dig mod den ravage de ultraviolette stråler kan lave i din hud. Naturen er genial, ik’?
Helle Forum skriver
Godt Lise, gi’ os et spark ud af smoothie-helvedet og tilbage til naturen!
KH Helle
Lise Grosmann skriver
Hvor er du sød, dejligt at du mener det samme. Oplysning til de, der ikke måtte vide det….Helle er en kapacitet i beautyland, en af de gode kolleger (-;