En lille stedmoderblomst med stærk livsvilje
Kan du klare det ‘spurgte’ jeg ofte min vovse, når jeg gik lidt længere tur, end hans gamle ben måske kunne uden at gøre av. Og selv om han ikke svarede, så var halen glad og snuden i jorden og han klarede det, for livet var dejligt lige her og nu i skoven. Sådan har vi mennesker det jo også. Vi maser på og overhører og overser signaler, der burde få os til at skifte adfærd. Skrue ned for stress og op for bedre kostvaner og måske forbedre hudplejevaner.
Et af mine yndlingstemaer er som bekendt den nære forbindelse mellem hjerne og hud, og det betyder blandt andet at hys i hjernen over længere tid også giver hys i huden. Inflammation. Det er en af flere opgaver den ydmyge lakridsrod er specialist i. Da jeg besluttede at give den lidt oprejsning i en tid, hvor vi er stærkt optaget af laboratoriestjerner som vækstfaktorer og stamceller, undrede det mig, hvor relativt få produkter, der har denne ingrediens. Jeg mener, hvis man både kan antihysse, pletblege, antoxidere og afhjælpe akne, så er man da en stjerne.
Der står godt nok ‘ren lakrids’ på dåsen, men det er selvfølgelig selve roden, man anvender
Navnet er glycyrrhiza, almindeligvis Glycyrrhiza glabra, men på ingredienslisten kan stå forskelligt alt efter, om ingrediensen er der i vandopløselig form til bekæmpelse af inflammation eller i olieopløsning til de-pigmentering. Jeg er stødt på Diposassium glycyrrhizate i Akademiklinikken Cure Extra Care Moist (inflammation) og der er også lakridsrod i deres Pure Repair Night, hvor der i øvrigt også er retinol, Glycyrrhiza glabra i Aveda Wedding Masque (de-pigmentering) og Glycyrhetinic acid i Restylane Night Cream Restore and Rejuvenate (antioxidant og huddulmende). Og jeg vil lige nævne, at ingrediensen (ekstrakt og acid) får ‘best’ rating på paulaschoice.com
Klik på produktnavnene og læs mere
Med en omskrivning af et snart berygtet citat, kan man sige, at ‘lidt inflammation har man vel altid’. Og det er så sandt. Du og jeg, yngre og især ældre, det kan næsten ikke undgås, men man kan gøre noget for at mindske ødelæggelserne. For hudens vedkommende for eksempel lade lakridsrod være en af de ingredienser, man kigger efter. Og så i øvrigt huske, at antioxidanter arbejder mest effektivt i flok. Det, den ene ikke kan, det kan den anden.
FAQ Når lakridsrod (et ekstrakt, der kaldes glabridin) pigmentbleger, så gør den det ved at hæmme enzymet tyrosinase uden hvilket pigmentprocessen ikke kan aktiveres. Man har sammenlignet lakridsrod med Kojic acid, en anden pigmentbleger, som den hævdes at være overlegen, og det samme gælder i endnu højere grad Ascorbic acid, altså vitamin C. Men det afhænger selvfølgelig af koncentrationen i produktet. I øvrigt tillægges lakridsrod også en vis UV-absorberende effekt.
Også når inflammation skal dæmpes er det enzymer, der arbejdes på, MMP/Matrix metalloproteinase/hyaluronidase, som angriber sundt væv. Netop problemet ved inflammation.
Er overproduktion af hudfedt og tendens til akne problemet, så skal man kigge efter Licochalcone (Glycyrrhiza inflata), der netop har styr på kontrol af sebum og den inflammation, der også her er tale om.
HeLene /@Leafysmoothie skriver
Jeg har også spist lakridspulver med ske, for at det er godt mod stress, og lækkert (det er som fyldet i tyrkisk peber, nom nom) 😉 men hvor dejlig at få en gennemgang af hvad det gør for huden og hvad man skal kikke efter i ingredienserne. *thumbs up*
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Da jeg var barn tyggede vi lakridsstænger, men jeg har ikke prøvet siden. Lakridspulver blev jo vældig populært i madlavning på et tidspunkt, det har jeg heller ikke prøvet. Men lakrids i slik, det elsker jeg ((;
HeLene /@Leafysmoothie skriver
Har du prøvet ren italiensk lakrids, de har små metalæske med det i Magasin mad og vin. Så lækkert og uden sukker og andet pjat. Ren smag af lakrids. Og æskerne er lige din stil-så smukke.
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Lakridserne på foto er fra ‘helsekosten’ og ren lakrids, men jeg har også en æske Amarelli Liquirizia de Calabria, som jeg – ganske rigtigt – faldt for pga. æsken. Faktisk købte jeg flere slikkerier pga. æsken ude i det italienske supermarked ved Havneholmen…..øj, hvor de har fine ting <3
Pernille skriver
Get Lise du har mange gange anbefalet tea trea Oil til behandling af neglesvamp bla. Men hvordan, hvor ofte og hvor længe. Kh Pernille
Lise Grosmann skriver
Pernille: Du kan muligvis komme en dråber i en olie og massere neglen, men der findes midler. En særlig neglelak og så er der tabletbehandling. Jeg synes, du skal tale med apoteket. Jeg har ganske rigtigt skrevet, at tetræolie er svampedræbende, for det er den i den grad, og så tror jeg, at jeg nævnte, at jeg kom nogle dråber i shampoo for den pityriasis, jeg har i hårbunden. Kh Lise
HanneTS skriver
Paula’s Choice Calm-serien gør også brug af ingrediensen.
https://www.paulaschoice-eu.com/calm
Jeg var meget glad for produkterne. Jeg stoppede kun med at bruge dem, fordi jeg ikke syntes, de gav mig nok fugt på daværende tidspunkt.
Lise Grosmann skriver
Hanne TS: Jeg skulle have googlet lidt mere grundigt – og logisk nok eftersom hun er begejstret for ingrediensen. Men jeg går jo altid mest efter produkter, der fås herhjemme – det er mere jer, der er så udlandsshoppende (; Kig på Restylane serien – der er nu ikke lakridsrod i dagcremen, men priserne er ikke ‘så slemme’.
HanneTS skriver
Du kan jo ikke researche hele Internettet ?. Det var egentlig bare ment som et tip. Jeg vidste det også kun, fordi jeg selv har brugt produkterne.
Må jeg spørge dig, nu hvor du “kender” min hud lidt eller i hvert fald har hørt mig pive en del gange over den. Hvilken serum tror du er bedst til at mig?
“Pure Hyaluronic Serum” fra Pestle & Mortar eller “ESSENTIELLE NO. 3 Hyaluron Boost Serum” fra SARD kopenhagen?
På forhånd mange tak! ?
Lise Grosmann skriver
Hanne TS: Åh, du må prøve Pure Hyaluronic Serum, den er så skøn, hvis du har det som mig og er hooked på hyaluron (; The Ordinary har jeg ikke prøvet, men den er jo prismæssigt til at overkomme og HeLene anbefaler den jo. Og så er der Peter Thomas Roth Water Drench serum, her får du 75% af ‘the stuff’. Hvis du vil op med den store tegnebog, så er M2 nanosprayen med hyaluron fantastisk. Og så er der Lings Dual Moisture…..jamen, der er mange. Sards har jeg ikke prøvet.
HanneTS skriver
Mange tak! Jeg er altså også vældig lun på den fra Pestle & Mortar. Det bliver dén, jeg kaster mig over ?
HeLene /@Leafysmoothie skriver
Når nu Lise tager den fra the ordinary op, så må jeg sige at den som hedder ‘marine hyaluronics’ er et hak bedre end den almindelige, synes jeg. Marine trænger hurtigere ind og er lettere at have at gøre med, den er også mere flydende hvor den anden er en lidt klistret gel.
HanneTS skriver
Tak for svar :-). Bedre sent end aldrig!