Få lidt facts om peeling og pH
Det kommer over mig, som når Joe Lewis har berettet om peelingens hudforfinende egenskaber, en ægte syresøster bliver jeg dog aldrig. Men her en reminder for jer, der er…..
Overordnet gælder det for ’syrerne’, at % skal være høj og pH lav for at de har effekt. Desværre er især pH svær – som regel umulig – at læse sig til på deklaration og brugsanvisning. Så må man spørge. Og lad dig ikke nøje med en besked om, at der er så og så mange procent AHA (alfahydroxyacids) i, for hvis pH’en er forkert, så virker det ikke tilfredsstillende. HER står lidt om pH og måling.
Man får maksimal stimulering af nydannelsen af celler ved en AHA-pH på mellem 3 og 4. Er pH lavere end 3 opstår der irritationer og er den højere end 4 aftager effekten og ved 5 er den nærmest ikke-eksisterende.
AHA (alfahydroxyacid) AHA er vandopløseligt og det er syrer som glykolsyre, der har stor gennemtrængelighed, fordi det er et lille molekyle. Fordi glykol når dybt har det også god effekt i bindevævet og kan virke nedefra på dannelsen af nye celler. Minus er en irritationsrisiko. Desuden er AHAs æblesyre, vinsyre og mælkesyre. Sidstnævnte foretrækkes af Joe Lewis, fordi mælkesyre findes naturligt i kroppen. AHA øger mængden af hyaluron, mindsker fine linjer og ensarter hudtonen ved regelmæssig brug.
BHA (betahydroxyacid) = salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og velegnet ved tilstoppede porer og dermed især god til uren hud, akne, hudorme. Da salicylsyre er mildere end AHAs kan den også være bedst, hvis man skal behandle sart hud.
LHA (lipohydroxyacid) er en nyere hudvenlig peeling, som er udviklet af L’Oréal. LHA minder meget om salicylsyre, men virker ved De opløser ’cementen’ mellem cellerne, så de løsnes som ved hudens naturlige afskalningsproces. Det er den mildeste peeling, men den har også en hurtigt opfriskende virkning på huden. I kosmetikken anvendes planteekstrakter som f.eks. papaya og ananas.
Hvad skal man bruge efter peeling? Mange vælger at bruge A-vitamin efter peeling, fordi hudoverfladen frataget det yderste lag nu er nemmere at passere og det giver større effekt dybere. Men det sure miljø, som peelingen skaber med sin lave pH kunne også give fine betingelser for et probiotisk produkt, som også vil dæmpe ethvert tilløb til inflammation og irritation.
PS: Husk UV-beskyttelse, når du peeler. Ikke lige så meget et absolut på denne årstid men gør det alligevel, når du er udendørs eller sidder meget ved skærm.
FOTO: Pudderdåserne T-Zone Peeling, den fortæller de allerbedst selv om HER * Annemarie Börlind Fruit Acid Exfoliant med naturlige frugtsyrer, se fuld ingrediensliste HER * Enivron Focus Care Youth Revival Masque har jeg skrevet om flere gange bl.a HER * Murad Resurgence Multi-Acid Peel får topkarakter bl.a. for pH hos beautypedia HER * Rodial vit C serien skrev jeg om HER * Caudalie Vinpure Clear Skin Purifying Toner var der ord om HER
Trine skriver
Hej Lise
Jeg har brug for at spørge en klog. Jeg har købt peel pads med frugtsyre og er nu (to-tre dage efter seneste behandling) begyndt at blive rød i huden. Det ser ud og føles som om jeg er blevet solbrændt. Mon det kan skyldes en reaktion på de peel pads?
Kh Trine
Lise Grosmann skriver
Trine: Så vil jeg håbe, at jeg er klog (; men jeg ville stoppe og forsvinder det, ja, så var det de peel pads. Min hud har det svært med peeling uanset brand, så det er selv processen, den ikke kan tåle. MEN der er jo også altid den mulighed, at der er andet i produktet, som fremkalder reaktion. Hvis du har peelet før uden problemer, så kan det jo være årsagen. Kh Lise
Karoline skriver
Kære Lise
Altid interessant at følge med. Jeg selv har kæmpet med akne i snart et år og er netop startet i behandling med isotretinoin. Før jeg nåede hertil, fik jeg en creme med azelainsyre (Finacea 15% gel). Jeg ved meget lidt om den syre. Mon du kan oplyse mig? Hvordan er den sammenlignet med de tre du nævner?
Venligst Karoline
Lise Grosmann skriver
Karoline: Azelainsyre er en rigtig fin ingrediens, som du altså har fået i receptudgave. Men den fungerer også fint i lavere koncentration. Regnes især god til at holde porer rene, til akne og ar efter. Også nænsom. Og så er den antioxidant. Så kig endelig efter azelainsyre/Azelaic Acid
Eva skriver
Tak ❤️ De syrer der er altid interessante….:-)
Lise Grosmann skriver
Eva: Dejligt, hvis der var noget, en beautyprof som dig kunne bruge <3
Tina skriver
Tak for et godt informativt indlæg, dem holder jeg af 🙂
En smuk oktober ønskes du herfra 🙂
Lise Grosmann skriver
Tina: Tusind tak kære Tina….og en smuk tid ønskes også herfra, det er bare om at slå sansesluserne op og suge til sig før det kulder til (;
Salli skriver
Da jeg var yngre skrubbede jeg til den store guldmedalje, gerne ofte og med noget stads i store orange bøtter med abrikos.
Det var nærmest vanedannende og når jeg prøvede at holde op med det, føltes huden ikke rigtig glat og ren.
For et par år siden blev jeg præsenteret for Ecookings peelmaske, jeg har aldrig set mig tilbage og har ikke skrubbet siden. Jeg peeler en gang om ugen og elsker ALT ved det – huden bliver klar og fin og jeg bilder mig ind at porrerene også synes mindre.
Lise Grosmann skriver
Salli: Jeg elsker, når I deler erfaringer, så tak Salli <3
Dels kan jeg jo aldrig nogen sinde gøre mig håb om at teste og ej heller vide alt. Og når det kommer til peeling, så er jeg ikke hende, der har haft flest produkter på huden.
Men jeg kan høre (læse), at jeg skal have Ecooking peelmasken i test. Nu kiggede jeg lige på sitet, og det er da også et peelingprodukt efter bedste opskrift - pH 3,5 for eksempel og så mælkesyre, salicylsyre og glykolsyre plus det herlige squalane. Det tror jeg faktisk ikke, jeg er stødt på før, det lyder rigtig godt.
For at I andre ikke skal lede, så er der link her https://ecooking.dk/produkt/peel-maske/?gclid=CjwKCAjwxOvsBRAjEiwAuY7L8shqG49R_LANLO5BH4dxah4s0hm8lKYp6Rv1fHR0uCgk64W6ApqLPxoCyX8QAvD_BwE