Men nu skal du høre…..
Hud og et evigt krav til optimering/foryngelse af den har nærmest totalt overskygget dens egentlige behov for lidt barrierehjælp. Fugt, lipidkit til at holde cellerne sammen og især lige nu beskyttelse i sol.
Vi har set en eksplosion i professionelle behandlinger, der så igen bevæger sig ud på kundehylderne og udfordrer hudplejeproducenterne. Man må jo kunne præstere eller for nogles vedkommende påstå, at man kan. Og lige nu handler alting om at ‘gå ind’, som de siger, komme så dybt som muligt og skabe et eller andet mirakel på celleplan.
I går handlede det her på bloggen om hjemmerulning med nåle, der laver det, man så betryggende kalder en ‘kontrolleret skade’, og det er bare for at ingredienserne i serum eller hvad nu forbrugeren smører på, kan komme ‘ned’ i huden og hjælpe den med at lave masser af hudhelingsherligheder.
Jeg får skræksyn ved tanken om nåleruller af betænkelig herkomst, der ruller hen over et eller andet produkt, hvor ingredienslisten ikke er nærmere studeret. Den nålerulle er rigtig svær at rense betryggende. Og hudens immunforsvar – hele vores krops livsvigtige beskyttelse – må være i signalkaos af panik.
Men der er jo andet legetøj derude. Hvad med dermabrassion, en af de gamle behandlinger i hudlægeregi. Nu skal du bare gå til beautybutikken og købe dig noget diamant- mikrodermabrasion. Diamant og mikro, det lyder jo så naturligt og nænsomt og kaldes endda et blidt alternativ til kemisk peeling. Og listen over problemløsning er jo nærmest sådan, at den der slibeting, bør være i ethvert hjem.
Altså, vil nogen venligst forklare mig, hvordan denne blide hudslibing er i stand til at gøre ar mindre synlige, mindske åbne porer og reducere overfladiske pigmentforskelle. Tre udfordringer for endog professionelle behandlinger. SÅ, hvis du skal teste dermabrassion, så gå til en pokkers dygtig professionel.
Jeg holder stadig fast i, at hud er bedre tjent med, at der tages i bogstaveligste forstand dybt fat og den så får fred til at hele bagefter, end at man står derhjemme og ruller med nåle og diamantsliber og og og…..fortsæt selv listen.
Foto: Nålen har intet med Restylane at gøre, det er bare illustration lånt hos pixabay.com
Og så når vi frem til overskriften. Filler. Hyaluronsyre nåleleveret ned i huden. Og ganske rigtigt er der andet end hyaluron og vand, for man krydsbinder hyaluronsyren med kemiske stoffer som 1,4-butanediol diglycidyl (BDDE) og poly (ethylene glycol) diglycidyl ether (PEGDE) for at opnå holdbarhed i huden. Hyaluronsyre lever kun kort i vores hud. Det kan du læse mere om for eksempel HER og HER. Og HER om eventuelle komplikationer ved filler.
Jeg er på ingen måde i stand til af afgøre sandt eller falsk endsige blande mig i, hvad enhver kompetent voksen beslutter at få gjort eller gøre ved sin hud. Og netop det sidste har det handlet om et par dage. For kan man kaste fordømmelse efter en behandling som filler, når man hylder nålehuller, slibning eller anden fratagelse af hudens beskyttelse. Måske endda selv praktiserer disse behandlinger. For at få sit serum el. andet bedre ind og ned i huden.
Hudplejeprodukter er formuleret til at virke fra overfladen. Ingredienser kommer i snak med celler via signalerstoffer, som er budbringere til andre celler. Lige som huden reagerer, når alt andet lander på den eller over for temperaturer eller berøring. Vores hud er i kontakt med hele vores krop OG hjerne.
Hvis du synes, det lyder tvivlsomt, så tænke lige på den HER! Så langt kan intelligent forskning bringe ikke-invasiv hudpleje. Peptider/vækstfaktorer, enzymer, vitaminer….Lad os tage en inspirerende ikke-invasiv snak med vores hud, så den får lyst til at holde sig i reparationsgear. Gøre den bedre til det, den er bedst til.
Hvis jeg var hud ville jeg blive irriteret, hvis jeg blev pint og plaget hele tiden, og det er nøjagtig det, der sker med alt for meget rensehys og grov behandling. Bare spørg hudlægerne. Der har aldrig været så mange med hudproblemer lige fra rødme og irritation til eksem, allergi og andre hudsygdomme. Ofte et blandet billede, som ham HER fortalte.
Pernille S skriver
Tak Lise. Det var et nyttigt og præcist svar! Kh Pernille S
Pernille S skriver
Kære Lise
Ikke at jeg har fået mange hudbehandlinger gennem mit lange liv, men de gange jeg har, er virksomme cremer altid påført huden efter damp. Tænker det da virker som en effektiv måde at få lukket op for urenheder og efterfølgende give huden det den har behov for! I min optik er det en væsentlig mere skånsom vej at gå, end at pines med nåle! Men måske damp ikke bruges af kosmetologer længere?
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille: Kære Pernille….damp kan jo virke som XL-udgave af det, jeg kalder forfugt. Når huden bliver lidt opblødt i overfladen, så vil ingredienser alt andet lige komme en smule mere ind. Men det vigtigste ved forfugt er faktisk, at effektiv cellesnak kræver vand, altså en godt fugtet hud.
Problemet med damp er, hvis der er meget varme tæt på huden længe. For porer er jo ikke døre, som man kan åbne og lukke. Så det med at prøve at åbne dem for at fjerne urenheder, det er en dårlig idé. Men det er ganske rigtigt, at hvis man vil fjerne hudorme på traditionel vis, så er de nemmere at få ud, når overfladen er lidt opblødt. Men salicylsyre er jo også effektivt.
Kh lise
Maria skriver
Hvor er du en klog dame ! Jeg er helt enig -Har altid plejet min hud omhyggeligt og prøvet alt muligt af hud ‘nyheder’-
men nu-på mine ‘gamle’ dage -er jeg blevet i tvivl om det var for meget.
Måske har jeg glemt at give min hud ro- så dit skriv giver SÅ mening.
Tak Lise !
Lise Grosmann skriver
Maria: Og hvor er du da bare sød at skrive det, tak <3 Man behøver såmænd ikke være i meget gamle dage, før processer i huden - herunder cellefornyelse - går langsommere. Og man kan ikke tvinge cellerne til andet end hurtig skadereparation, som hvis man slår sig eller nåleruller. Den egentlige forbedring får man meget mere effektivt ved at støtte processer i huden med sådan noget som peptider og vitamin A.