– tænk over, hvad det er, du gør det på
Foto: Esse Skincare – foto på forsiden er også Esse Skincare
Jeg har skrevet om eksfoliering, scrubs og nye syrer og enzymer, et utal af gange. Og jeg har selv eksfolieret. On and off godt nok, men jeg har gjort det, for det føles jo glat og godt lige bagefter. Men så blev jeg – fordi videnskaben blev det – klogere på hud. Klogere på alt det, man ikke vidste, at hud kan ud over at agere hylster. Og hvor vigtigt alt det er.
Det, vi ser, er godt nok i en vis forstand døde celler, som vi ynder at kalde dem, og sløve kalder vi dem, når huden ikke ligner sig i yngre udgave. Men det eneste døde ved dem er, at de har gennemgået en forandring, en keratinisering, hvor de undervejs mistede deres cellekerne og nogle ‘installationer’ (=organeller).
De kan ikke dele sig, de producerer ikke energi, men de er i den grad registrerende og livsnødvendige. Og de hænger stærkt sammen, fordi det er afgørende for hudens modstandskraft. Når du fjerner mere end naturligt af disse stærke forhornede celler, så blotter du celler, der ikke har samme indbyggede modstandskraft. De ser måske pænere ud, men de beskytter dårligere.
Og før #liselongskriver fortsætter med at fortælle om hudens talenter, så vil jeg gentage, hvad jeg skrev HER, at når vi ikke er under opbygning længere, så sætter biologien os under gradvis afvikling. Jo nærmere vi kommer slutningen, jo langsommere går alt. Det gælder også huden. Man kan ikke skrubbe den til en celledelingshastighed som da den var ung. Man skal justere sine forventninger.
Foto: pixabay.com
Cellerne er ikke dovne, alle processer går bare langsommere, når vi bliver ældre. At eksfoliere betyder at man fratager huden nogle vigtige faktorer og svækker dens forsvar i længere tid. Fordi det tager længere tid for cellerne at gennemgå udviklingsforløbet til færdigudviklet barriere.
En stærk barriere består af færdigforhornede (=bundter er keratinfilamenter) tæt sammenkittede celler med et vandindhold på 10-15% og hver især omgivet af en fortykket cellevæg. Hudens hornlag er fuldstændig unikt og et af de mest modstandsdygtige materialer, man kender. Og hertil kan lægges de naturlige fugtfaktorer. Tænk over det næste gang, du griber til peel og scrub.
Vores hud har mange vagtposter, for den er en meget vigtig og meget omfattende del af vores immunforsvar. Keratinocytterne er også selv aktive som såkaldt antigen-præsenterende celler ved allergireaktion. Som det ses når antigener trænger gennem hornlaget til keratinocytterne og de langerhanske celler. Det vil ikke ske så nemt, hvis overhudens barriere er intakt.
Huden registrerer meget mere fra sin 0.1 mm tynde overflade og producerer signalstoffer, der er budbringere til andre celler for at aktivere celleprocesser. Der er i det hele taget mange aktører i vores hud.
De lugtceller, der er i huden, har for eksempel betydning i forhold til aktivering af vækstfaktorer og sårheling. Cannabinoide receptorer og melatonin har man også fundet. Huden har masser af sansereceptorer. Den er vandskyende, den beskytter mod UV-stråler, kemiske stoffer, almindelig slitage. Den producerer D-vitamin. Det er bare få eksempler, men det siger noget om, hvilken betydning vores krop tillægger huden. Uden denne barriere døde vi.
Og pst! Dels kan huden godt selv finde ud af at skaffe sig af med slidte celler, det har den enzymer til. Plus at vi renser den, vasker os og bader og tørrer os med håndklæde flere gange om dagen. Prøv at se på dine hænder lige nu, så kan du se, hvad der sker med hudbarriere, når den får grov behandling.
Og hermed kommer vi til en vagtpost, som vi mere end noget bør lade være med at forstyrre med eksfoliering. Og slet ikke nu, hvor et mikrobiom i kampform er virusbekæmpende. Få lidt mere indsigt HER.
Foto: Esse Skincare
Lyt til manden, der som den første i verden skabte hudpleje med levende bakterier og hør, hvad han fortæller om corona-virus og de overflader, den eventuelt sætter sig på – herunder hud – og hvor længe den bliver der. Det er lidt teknisk, men det hjælper, at videoen er tekstet.
Men essensen er, at en intakt hudbarriere med et intakt mikrobiom ikke er et miljø, der velkommer virus. Og fordi vi rør ved vores hud mange gange om dagen – specielt i ansigtet – og bagefter måske rør andre steder, hvor virus har smittevej, så er det vigtigt.
Men hænderne, dem skal vi selvfølgelig vaske og spritte osv.
PS: Esse Skincare lancerer nyt produkt her i april, jeg vil skrive om det på Nyt & Nyttigt
PST PST! Tril lige ned til ‘Grosmann i det grønne’ og se en sød idé ♥
Charlotte skriver
Tak for spændende og lærerigt skriv???
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Tak kære Charlotte. Det er noget af et longskriv, men det ligger mig jo virkelig på fagligt sinde, at vi får øjnene op for, hvad hud egentlig er for et begavet ‘hylster’ og behandler den derefter. God weekend kære
Karin winther skriver
Det giver så meget menig ! Det har bare i årevis været essencen af velvære, når man sad med blussende hud, fordi man endelig havde givet kroppen en ordentlig omgang …..og benene var så glatte og blanke når de havde fået en tur med hamphandsken!
Men nu forbyder jeg det…… ihvertfald næsten !
Jeg har min lille afhængighed med Karmamejus lille ansigtssvamp …..
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Det er jo det, man må se i øjnene – det er et dumt overgreb på en konstruktion, der er helt unik og vigtig for vores ve og vel. Men jeg tænkte nu lidt over min overskrift og andet i teksten, så jeg har redigeret lidt (; Men ved du hvad, jeg kommer såmænd nok også til at gøre det igen, som da jeg havde været til session med Joe Lewis, der jo kan tale frugtsyrepeeling (og A-vitamin) så meget op, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få det på huden.
Det med svampen er godkendt (; og som nævnt bruger jeg selv en svamp af bomulds/hør/cellulosefiber hver aften. God dag kære
Karin winther skriver
Haha du synder også lidt ?? Skønt
God aften med nybagt brød ???
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Somme tider kan synet i spejlet gøre en (mig) desperat (; Men jeg bliver (trods alt) aldrig en af dem, der har eksfoliering inde i en ugentlig endsige daglig rutine – andet end det almindelige renseskrubberi.
Det smagte godt – måske lidt mere salt næste gang, blev gartneren enig med sig selv om. Og til brødet fik vi hans frikadeller…..mums mums mums, de er berømte i familien, og jeg sætter opskrift på inden påske.
God weekend kære