Før det går helt galt med misinformation!
I forgangen weekend havde jeg familiebesøg, og min nevø’s kone spurgte mig, hvad jeg mente om, at nogle venners datter på 12 år af en kosmetolog havde fået den besked, at nu kunne hun godt begynde at indtænke hudplejerutine. Pigen havde ingen hudproblemer!
Jeg var nær eksploderet! Det passede i øvrigt meget godt til gaven, de havde givet mig – en bog med titlen ‘Damer, der var for meget’ (smil). Men hvorfor skulle et barn (for det er man som 12-årig), som stadig har den mest vidunderlige og i øvrigt ikke færdigudviklede hud, dog begynde at gribe ind med ‘hudplejerutine’?
Og hvis man overhovedet burde have en hudplejerutine som barn, hvorfor skal den så starte der? Fordi man nærmer sig teenagealderen? Skulle formålet så være, at man nok kunne forebygge eventuel akne? Jamen, så er det da en god idé at bane vejen med en renserisvækket hud, som med sin umodne barriere skal tage stilling til flere kemiske stoffer dagligt.
I går var jeg så sammen med førnævnte families søn på 13 år, og jeg skal da love for, at selv sådan en knægt sidder og zapper løs og finder de vildeste påstande om hud og om sundhed. For eksempel var han begyndt at tage daglige kolde brusebade på fem minutters længde.
Foto: pixabay.com
OK så langt, at et koldt brus er fint, men fem minutter er af flere årsager ikke hensigtsmæssigt. Mine argumenter blev dog ikke købt. Værre var det, at knægten havde læst, at det gav bedre hårvækst, og han har noget skælproblem, som kunne være familiearvet psoriasis. Det prøvede jeg at forklare og fortælle, hvad der i givet fald kunne hjælpe. Der blev dog lyttet. Men ikke da jeg argumenterede for, at koldt vand bortset fra de plusser, der er, altså næppe øger hårvækst.
Det har jeg så i dag googlet videre på, og jeg finder ingen studier, der bekræfter koldtvandvækst-teorien, kun citater fra interviews med hudlæger, som svarer: “There is no evidence or scientific data that cold water has an impact on hair growth”. Jeg kan jo prøve at komme igennem med det næste gange, vi ses. I øvrigt prøvede jeg at udnytte emnet til at lægge en lille advarsel om at tro, at koldt vand kan lukke porer. Man ved aldrig, om den påstand også kunne fænge!
Vi ramlede ind i flere andre smådiskussioner, hvor jeg dog ind imellem kunne se, at mine argumenter blev taget til overvejelse. Nu er det jo ikke sådan, at knægten ikke er både sød og dejlig og fornuftig og at hans forældre ikke er alt det, omsorgsfulde og samvittighedsfulde forældre skal være, men børn i den alder zapper løs på den lille skærm, og de fortæller jo ikke altid forældrene, hvad de læser – og tror på! Og jeg bliver skræmt ved tanken.
Tænk bare alle de unge, der kigger på tidens sindsyge TikTok-trend, hvor man i en indbyrdes konkurrence deler videoer af, hvor solskoldet, man er. Deres ‘tan line’ som de kalder det – skabt ved en hel dags solbadning under højeste UV-indeks. Så advarsler om forhøjet UV-indeks udnyttes altså til at skade sig selv i en eller anden opfattelse af usårlighed og disrespekt for autoriteter og måske ældre – og klogere – slægtninge som mig. Og lige her må man virkelig spørge sig selv ‘hvor er der en voksen, der er sit ansvar bevidst?’
Foto: pixabay.com
Den adfærd vil på sigt bidrage til, at danske kvinder mellem 20 og 39 år beholder deres verdensrekord i modermærkekræft. Sammen med solariets popularitets-genkomst. Der er åbenbart modvilje fra visse politikere her i landet om at indføre adgangskrav på 18 år til solarium, læste jeg forleden. Vi er faktisk de eneste i sammenlignelige lande, der ikke har det. Der blev fremført det argument, at det bliver for svært at kontrollere! Men vi har da alderskrav til køb af spiritus.
Nevøsønnen og jeg fik også lige vendt det med pigmentpletter kontra hudkræft og almindelig hudkræft kontra modermærkekræft, for det skrider jo lidt, når man ikke har 40 års erfaring udi hud lige som den gamle faster.
Tilbage til start, for hvad må/bør den 12-årige pige gøre. Jae….hudlæge Johan Milling Holk Poulsen skyller bare sin hud med vand og han cykler mig bekendt frem og tilbage til sin klinik i byen og altså gennem tyk forurening. Så vand klarer det nok også for en 12-årig, der har en sund hud.
Det har nevøsønnen også. Ingen akne, men faster har givet ham lidt hudgrej til hvis en bums skulle vise sig. Men også forbud mod at begynde på smøreri i den tro, at det kan forebygge hormonernes eventuelle signatur i huden på en indtil videre fejlfri hud.
Foto: Avène har solcreme også til huden med ‘urenheder’
Må børn og unge så slet ikke bruge creme? Jo, de bør jo qua ovennævnte bruge solcreme og ja, den bør renses af med lidt mere et splash vand i ansigtet. Jeg tænker, at lunkent vand og svamp eller vaskeklud kan gøre det og ellers lidt renselotion eller micellar. MEN helt små børn med en meget ufærdig hudbarriere bør ikke smøres hverken med sol- eller anden creme og slet ikke vaskes med sæbe.
Lad nu børnene beholde deres fine hud, det er jo ikke gået så godt for os voksne med hudplejerutinerne eftersom der fra hudlæger meldes om stadig flere med sart hud og egentlige hudsygdomme. Man gør lidt for meget, som Milling siger.
Skriv et svar