Jeg har faktisk to, men de hænger nøje sammen, for det er Odsherred og hav, som har været så vigtig en del af hele mit liv. I går besøgte jeg som god lokal dette marked og opdagede, at Odsherreds spisekammer ikke kun er gulerødder og asparges i Noma-klasse men også hentes i hav og fjord. Tidens nok mest interessante ingrediens på hypede restauranters tallerkener og forhåbentlig også snart på alle vores. For det er utrolig sundt, der er meget af det og vi er allerede glade for det i vores hudpleje. Det er tang, eller alger. Grøntsager fra havet, som Ole G. Mouritsen kalder det i titlen på sin fantastiske bog.
Og firmaet, jeg ikke kendte før i går, det er Dansk Tang, som selv skriver sådan om deres projekt:
Igennem længere tid, har vi i Dansk Tang, arbejdet på at udvikle projektet “Frisk tang, fra hav til køkken” – Det betyder nu, at det er muligt, at arbejde med frisk tang, som hverken har været nedfrosset, vakumpakket, nedsaltet eller har gennemlevet andre former for forarbejdning. Det bedste er at vi kan levere op imod 10 forskellige tangtyper, alt efter årstiden! Alt dette skyldes dette skønne område som vi holder til i – nemlig Odsherred. Her findes alle tangarter i danmark – og AL tang høstes bæredygtigt, så det kan gro op igen. Se det er frisk tang og der er stor begejstring – se bare hvad de sagde på en restaurant “That´s fucking fresh seaweed” – så kan det vel ikke siges mere klart.
Må jeg foreslå, at I ud over selvfølgelig at følge #lisegrosmann på Instagram (please) også følger @dansktang_danishseaweed * og selvfølgelig kigger ind HER og ser de allerede mange tangprodukter, de initiativrige folk har lavet…..sennep, salt, pesto, øl og olie med ramsløg (bemærk i videoen, at Dragsholms chefkok drypper den over laks) og så fås selvfølgelig tørret tang. Der er på siden også et kort over, hvor den friske tang kan købes.
*Jeg har mailet Claus Marcussen, en af folkene bag Dansk Tang, og spurgt om de ud over at levere tang til restauranter også leverer tang til hudplejeformulører, og han svarer, at det er med i planerne. Spændende.
Er du lige som mig i tvivl om, hvordan man anvender denne sunde havgrøntsag, så har medejer af Dansk Tang, Anita Dietz, der er kok og kostvejleder, sammen med Liselotte Kira Andersen, der er køkkenchef, skrevet den HER
I videoen herunder ‘fisker’ de i Klint bugt ved Sonnerup Skov, hvor jeg har gået så mange ture, at jeg ikke har tal på dem. Bemærk lige de grimme skrænter, som tidligere var grønne og fine bakker mellem skov og hav, men dem snuppede stormen Bodil over en lang strækning.
Foto og video: Dansk Tang
Daniela skriver
Tang er “havets guld fra havet” 🙂
Både som kost og som kosmetik.
Dog kan jeg ikke lide at svømme rundt i det, selvom det måske gør smuk som en havfrue 😉
Lise skriver
Daniela: Ja, det er guld – længe overset guld i hvert fald herhjemme. Men lad os sprede dit budskab, at man bliver smuk som en havfrue i nærkontakt under svømmeturen ((;