og det føles også godt, men husk at pleje og ikke plage…
Nogen anklagede i sidste uge Anette/Beautyspace for at være gak på grund af noget med øjencreme, men de himlede også op om, at hun var imod peeling. Se det var jo direkte forkert. Jeg tror måske, de har læst med her, fordi jeg nok er den i beautyflokken, der er mest forbeholden over for barriereangreb. Være sig nåle, scrubs og til dels peeling.
At huden er dygtig til at hele, fordi det ganske enkelt er livsnødvendigt, er ikke nogen invitation til overlast. Det skrevet, så forstår jeg godt trangen til eksfoliering og ikke mindst lige nu, hvor vinterhud bliver helt tydeligt mindre trist at se på, det føles såmænd også mentalt som en ny begyndelse.
I sidste ende er det dig, der bestemmer, om der skal snakkes scrub. I givet fald er her nogle eksempel, der taler forskelligt skrubbesprog….
Evolve Radiant Glow Mask lægges på huden som en maske, og når man vasker af, vil dens fine pulver af kakao (den dufter skønt af chokolade!) og blåbær give en nænsom eksfoliering. Ikke noget, der kradser. Det er der heller ikke med Benamôr Rosto Purifying Face Mask, der indholder pink og hvidt ler, der ikke skrubber i traditionel forstand, men er et af de ældste og mest effektive hudrensende – og talgabsorberende – midler. Hevi Sugaring Sugar Scrub kan anvendes i ansigtet, skriver de, men selv om den skrubber med sukker, så ville jeg nøjes med kroppen i badet. Den er på oliebasis og man skal være omhyggelig med at få alle korn skyllet af.
UpCircle Face Scrub med kaffegrums, der giver en relativt grovkornet skrub ligesom den nye Trilogy Triple Action Jelly Exfoliator, der går til sagen med pimpsten og pulver fra bambus. Og så Jurlique’s Daily Exfoliating Cream, der føles lidt som at vaske huden med havregrød (den dufter også af havregrød), blid og nænsom. Vaskekluden vil alle jer, der har købt Seriøst bedre Ansigtscremen hos Beautyspace kende, for den får man med ♥
Ofte ser man exfoliering anbefalet for at øge cellefornyelsen. Og det er selvfølgelig det, der ligger i reparation – erstatte det, der mangler/blev fjernet. Producere nye hudceller. Og det er jo det, huden gør hele tiden, for der ryger så mange millioner forhornede og såkaldt døde celler af vores hud hver dag, at vi ikke ville bryde os om at se det i et mikroskop.
Og endelig er der det i forhold til eksfoliering, at hvis huden allerede har sit at slås med herunder biologisk alder, så får den jo ikke uanede cellekræfter af mere at slås med. En hud på 60 bliver ikke 20 af at blive presset.
Cellefornyelse i en ældre hud eller en belastet hud vil altid gå langsommere – også når man provokerer den. Men selv hvis man er 20 år, så tager det altså en månedstid at sende et nyt hold celler op fra der, hvor de deler sig, og det er derfor, at dem, der skrubber og peeler meget, har hud, der ligner huden under en vable. Man kalder det ‘glanshud’ og jeg skal lade være med at forklare nærmere.
En af de nemme måder at bruge peeling på, det er med toner/essence, og her ses bareMineral Poreless Exfoliating Essence med superfruit acids, som de kalder det, og det er i konkret formulering glykol-, mælke-, -citron og tartaricsyre plus præbiotika m.m. Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant indeholder den fedtopløsende salicylsyre plus grøn te m.m. Og så er der Environ Focus Care Youth+ Concentrated Alpha Hydroxy Toner, som har høj koncentration af glykolsyre. Et professionelt produkt, som Environ anbefaler til solskadet hud, ar efter akne og i det hele taget til at forbedre hudstruktur. Men også ‘almindelig’ hud kan have glæde af den, siger de. Hvis du ikke er vant til peeling og/eller har ekstra følsom hud, så foreslår Environ, at man anvender toneren på en opvredet vatrondel. Husk, at Environ købes hos kosmetologer.
Hos mig bliver daglig peeling i hele ansigtet ikke en del af rutinen, kun daglig T-zone peeling med salicylsyre er accepteret. Salicylsyre har det særlige talent, at det har opløsende effekt på keratin og hudfedt i talgkirtlerne. Dem er der jo særlig mange på pande, næse, hage og derfor er det også her, man ser de udvidede porer.
Hvis du er på peeling, så er HER lidt fakta om de almindeligste typer og betydningen af pH. Og så HUSK masser af fugt efter peeling og scrub, for celler arbejder dårligt, hvis der mangler vand i poolen, som kemiker Joe Lewis udtrykker det. Hvis nogen skulle have glemt det, så lavede han det første produkt med lactic acid, altså mælkesyre, for sådan cirka 40 år siden, og der er kommet en del formidable formler fra hans hånd siden.
PS: Eksfoliering dækker over fysiske scrubs, der fjerner overfladeceller med korn og kerner af forskellig herkomst. Ligesom enhver vaskeklud, svamp, håndklæde osv. er en form for skrubbebehandling. Under begrebet peeling gemmer sig den type produkter, der ved hjælp af for eksempel frugtsyre opløser det materiale, der binder keratincellerne sammen i hudens øverste lag.
UANSET, hvad du vælger, så HUSK, at alt, hvad du gør ved din hud, skal have til formål at PLEJE og ikke PLAGE! I morgen er der digitalt pressemøde med Vichy under temaet ‘Stress, immunity, probiotics: What is the Future of Healthy Skin? Fremtiden er naturligt nok at tale med huden, gøre den bedre til det, den er bedst til ved at respektere OG udnytte bl.a. dens kappe af mikroorganismer, der formår så meget.
Tilføjet efter udgivelse: Jeg fortsætter temaet i morgen (16/2) og forklarer nærmere, hvorfor og på hvad, jeg bygger mit forbehold over for især scrubs.
Susanne christensen skriver
Hejsa ! Er lige begyndt med tørbørsting i ansigt . Det er så fint med lette strøj 🤗. Tænker det kan kan hjælpe på mine Miler , som intet har hjulpet på . Så er huden kommet til , stadig lette strøj . Har aldrig haft pænere ben 😍 og selvfølge lidt creme efter , så hvorfor er du ikke fan ???
Lise Grosmann skriver
Susanne christensen: Hejsa og tak for dit spørgsmål. Nu ved jeg ikke, hvad du bruger af børste, men hvis den er fin og blød i hårene er det jo fint nok. Men milierne skal du overlade til en kosmetolog, når det igen bliver muligt, de skal prikkes med nål/skalpel – og du skal ikke selv forsøge <3
Jeg skriver lidt mere i dag og prøver at forklare, hvad det er, jeg har imod visse former for skrubben.
Karin winther skriver
Ikke ret meget husplage her hos mig 😁🙈 ! I dag så jeg dog indersiden af mine knæstrømper efter en dag i sneen, og de var nærmest helt hviddryssede ! Så jeg tog lige fat i min Karmameju ioniserede børste inden badet og bagefter en god gang carbamid lotion! Føler mig så lækker, selvom jeg nu lige læser dit opslag om scrub og peeling ! Hi hi ! Men det er virkelig en sjældenhed, at jeg scrubber.
Havde engang en brun sukker scrub ! Den brugte jeg kun fordi der duftede vildt godt på badeværelset i flere dage efter! Ovenikøbet en duft jeg kunne tåle !
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Ja, skinneben de støver ligefrem, der er ikke så meget talg på dem, og de overlever jo også en gang tørbørstning. Hvad jeg synes er hudplage er at gøre det dagligt for, som det ofte siges, at stimulere cirkulationen. Du, der bevæger dig så meget, du stimulerer både din blod- og lymfecirkulation, det gør en stridbar børste ikke. Sukker og salt kan være udmærket, problemet er, når det er i olie, for så opløses det ikke hurtigt som i vand – f.eks. når man bader. HURRA for carmabid <3
Karin winther skriver
❤️🙏🏼
Pernille S skriver
Godt ord – HUDPLAGE!
Tørbørstning nævner du ikke? Jeg børster 2xugnt med Karmameju’s ansigtsbørste. Vil næsten sige at den føles lidt for grov i hårene, så det er med lette strøg! Stort minus er at børsten fælder. Selv en ny som firmaet var så venlige frit og kvit at sende. Lige meget hjalp det dog… enten er det en fabrikationsfejl eller også er den bare skabt sådan…
Mht salicylsyre, så er det svært at komme små hudorme langs næsefløjen til livs. En grundrens hos en kosmetolog står på ønskelisten.
God aften!
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Smil og tak!
Nej, det går jo mest på ansigtet her. Men hamphandsker og børster får du ikke mig til at anbefale (; Jeg ser ikke formålet med at kradse hud. Hvis man vil have gang i blod- og lymfecirkulation, så er der intet, det slår at bruge sine muskler – bevæge sig.
Jeg er af den overbevisning, at efter et bad og tørring med et frottéhåndklæde, så har man skrubbet tilstrækkeligt med celler af. Men jeg er nok pænt næsten alene om holdningen til tørbørstning m.v.
Du har ret med de der hudorme, jeg tager somme tider en vatpind og gnubber i næsefløjen, men det er nok mere fornemmelsen end at jeg reelt får trykket noget ud. SÅ ja en grundrens, når vi snart må det hele <3
God aften også til dig. Kh lise
Linda Nedergaard skriver
Pernille, jeg har haft samme problem med Karmamejus Renev ansigtsbørste og fik den byttet. Det var en produktionsfejl, oplyste de hos Salling, hvor den var købt. Alle blev ombyttet, og jeg oplever det ikke med min nye – så du må være “dobbeltramt” og burde have ombyttet igen 🙂 den er dejlig, synes jeg 👌
Jette B skriver
Jeg er meget glad for Evolve liquid radiance glycolic toner, jeg bruger den hver anden aften.
Jeg er også glad for Pudderdåserne T-zone peeling, som jeg bruger efter behov.
Lise Grosmann skriver
Jette B: Det kan jeg godt forstå, og jeg synes, det er fornuftigt af dig at bruge hver anden aften selv om det er et fint produkt med mange gode ingredienser. Mens T-zonen er lidt mere robust. Men man skal jo læse sin hud, for ingen produkter skal svie og gøre huden rød. Det skal være hudPLEJE og ikke hudPLAGE.