Har du en Irma, da skøn derpå og il derhen og køb de her økologiske Kreta appelsiner. Åh, appelsiiiin……jeg er vild med dig! Du, hvis farve er som selve solen, og med saft og kraft og duft, der giver energi, skal ikke finde dig i at stå i skyggen af superbær. I citrusser er ret alene om nogle helt specielle flavonoider.
Hesperidin og naringin kaldes de. De er antioxidanter, og de er meget vigtige for beskyttelsen af vores celler. Flavonoiderne i citrus styrker også blodkarrene og virker anti-inflammatorisk. Det er vigtigt, for inflammation er, som jeg har skrevet flere gange, en betændelseslignende tilstand, der er årsag til meget skidt. Også at vi bliver gamle i huden før tid. Appelsiner indeholder selvfølgelig også vitamin C, som de nok er mest kendt for, og betacaroten – begge antioxidanter – samt vitamin B (især folacin) og mineraler. Desuden indeholder de som andre citrusfrugter fiberstoffet pektin, som er den fineste naturlige detoxer.
Det er derfor, du skal spise frugt hel og ikke nøjes med at drikke saften – fibrene skal være intakte, så de kan virke afgiftende og rensende. Og stabilisere blodsukkeret. Der er særlig meget pektin i det hvide lag under skrællen (som også har ry for at virke svampedræbende). Og ifølge dr. Steven Pratt, forfatter til bestselleren “SuperFoods RX”, så er det en god idé at gnave lidt af det hvide stuff i sig. Helt ind i det orange lag, hvis olie indeholder limonene. Nogle mennesker har problemer med kontakt med limonene, og de skal selvfølgelig ikke gøre det. Men ellers styrker limonene vores antioxidant-enzymer og gør vores celler fit for fight. Frugten skal selvfølgelig være økologisk, og skal du bruge skrællen til marmelade eller andet, så skrub den godt.
PS! Jeg har fotograferet appelsinerne på Irma’s blad Krydderiet, som fortæller, at de særligt søde og saftige Kreta-appelsiner gror i små lunde og haver klemt inde mellem huse, marker og smalle bjergveje. De kommer altså fra mange småavlere, der dyrker dem for at supplere husstandsindkomsten. Appelsinerne indsamles af et kooperativ fra hvem Irma køber. De er økologiske og som sådan fri for pesticider, og man kan se små ‘ar’ i deres skræl fra angreb af en eller anden slags – insekter, vind/vejr – som ikke er lykkedes med at komme igennem forsvarsstofferne. Det er nemlig det, antioxidanter er for planterne. Kreta-appelsinerne har højsæson her i januar og eftersom der er begrænset mængde fra de små appelsinlunde, så er de også kun til at købe i begrænset tid.
LÆS Anette’s gode råd til overfølsomme på beautyspace!
Dorte Cortes skriver
Hej Lise!
Jeg elsker appelsiner fra Kreta! Der findes ingen bedre. Faktisk er det de eneste appelsiner vi spiser her hos os. Og i sommers havde vi den store fryd, at daske rundt i en appelsinplantage på Kreta og bare guffe i os. Aldrig har jeg smagt så god en appelsinsmag, den er 10 gange så intens i smag og duft og sødme, når den kommer lige fra træet. Og man skal bestemt ikke lade sig skræmme af lidt ar og skrammer på appelsinen, det har absolut ingen betydning.
Men at der skulle være få appelsiner, ved jeg ikke om er helt rigtigt. Måske i år, men nogle år er der så stort et overskud, at de bliver kørt i store lastbiler op i bjergene og hældt ud over skrænterne. Kretenserne kalder det at bjergene bløder.
I det hele taget er Kretenserne rigtig gode til at dyrke gode fødevarer, de er nemlig ret kræsne med hvad de putter i munden, og overraskende nok er en stor del også bevidste om hvordan de dyrker det.
God fornøjelse med appelsinerne:)
Dorte
Lise skriver
Det har jeg jo så opdaget nu Dorte….at appelsinerne fra Kreta er suveræne. Hvor jeg ‘misunder’ dig at plukke løs i en appelsinplantage på det smukke Kreta.
Fin historie og sjovt, at du fortæller, at de har rigeligt – men måske ikke så sjovt, at de smider dem ud. Enten laver Irma marketingstunt ved at få det til at lyde som om, de køber ALT, hvad de kan opstøve, eller de er først begyndt at købe nu, så det fremover ikke bliver nødvendigt at smide disse vidunderlige frugter ud.
Og gid da at Irma ville få lyst til at importere endnu flere af de skønne fødevarer, du fortæller, at de mæsker sig med på Kreta (:
Helle Rick skriver
Det Irma jeg har lige i nærheden er deres kaffe. Har nemlig fået et par poser fra min moster der bor i nærheden. Den smager rigtig godt.
Appelsinen, den orange farve og smagen bliver man bare så glad i låget af. Det er min absolutte favorit frugt og jeg spiser mange af dem.
Der er kun ét aberdabei, jeg HADER at pille dem. Kan ikke fordrage alt det der sætter sig i og omkring neglene. Der var et tidspunkt jeg pillede dem med en serviet ;-D. Ved godt jeg er tosset, men det har jeg arvet fra min far 🙂 Han spiste kun appelsiner når min mor pillede dem til ham. jeg piller dem i det mindste selv 😉
Lise skriver
Ja, så er det des mere ærgerligt, at Irma og appelsinerne fra Kreta ikke er på dine kanter, for de er simpelt hen SÅ nemme at pille. Men jeg kender godt til de drilagtigt irriterende – om end jeg ikke har overvejet serviet. Jeg har i så mange år, at det fortaber sig, spist en appelsin hver morgen sammen med anden frugt. Da jeg var ung kunne jeg finde på at gå amok i appelsiner……ah, appelsiiiin (;
Hanne skriver
Blev så inspireret af din appelsin glæde, at jeg straks måtte guffe en i mig. Dejligt!
Så tak for det.
Lise skriver
Dejligt Hanne, nu får jeg helt lyst til en (til) (;
Anneka skriver
Glæden smitter helt til det nordjyske. Elsker appelsinfarvet. Selvom Irma DESVÆRRE ikke kunne overleve heroppe. Jeg sidder lige på en juicebar. Elsker deres Fibre active; avocadoer, citron og æble. Den er tyk cremet og lysegrøn! Føler hver eneste celle nærmest jubler over det fedt i de avocadoer. Min hud og negle er hårdt ramt på den her årstid. Men forstår ikke de skal spille SÅ højt musik. …jo nu kom der et skønt nummer! 🙂
Kh og appelsinrig dag, Anne
Lise skriver
Jeg håber, du kom i glad stemning både af juicerierne og musikken. Og du kan lige tro, der jubles i din krop over dit valg af fedt. Det er også en fin fedtsyre udvortes.
Husker du faceoil på denne årstid! Den kan også bruges på negle i en snæver vending, hvis man ikke har negleolie.
L’Oréal har en rigtig fin negleolie og også Xtreme-Hardener, hvis det er det, der er problemet med neglene.
Kh og appelsiiiinsmil, Lise
Anneka skriver
…Tænk synes jeg kan dufte appelsiner bare at at læse om dem. Sanserne ER da altså utrolige!
Jo så afgjort! Er glad endnu.
Godt du siger dét med avocadoolie. Har noget på køl jeg ikke får spist. Og jo jeg smører mig med hhv. e-vitamin olie, kæmpenatlysolie, hybenkerneolie og sidst men ikke mindst Dr. Alkaitis Treatment Oil. Blevet kaldt “den hellige gral” af flere udelandske beauty fiduser, har jeg læst. Og den ER skøn og med ene fine sager i – vist også gurkemeje. Indvortes hørfrøolie og riiigeligt med nødder m.m. Men ER nok mest fugt jeg mangler.
Har bestilt en hyaluronserum nu. Håber det hjælper.
Appelsiiinsmil tilbage. ..Det smitter! 🙂
Anneka skriver
Ps. Vil helt sikkert prøve den Xtreme Hardener.
Lise skriver
Vores sanser er ikke til at leve uden – i bogstaveligste forstand, men tænk også, hvad de giver os af glæder.
Ja, det lyder som om du er fint olieret Anneka….. min hud har til gode at møde dr. Alkaitis (; Men du har helt ret, der skal være fugt nedenunder. Det bliver rigtig godt, når du får din hyaluronserum.
Appelsiiiin ((:
Line L skriver
Hvor er det sandt …… Jeg købt en masse inden jul hos aarstiderne…..hos appelsiner mærker man virkelig forskel på øko og konventionelle. Man kunne jo også tage til Kreta …..
Lise skriver
Line, når man godt kan lide frugt, så er det jo fantastisk, at appelsiner er allerbedst, når der næsten ikke er anden ikke-på-lager-gemt frugt. Men en tur til Kreta lyder nu ikke så ringe. Jeg har faktisk altid drømt om at gå i en appelsinlund og plukke appelsiner. Det må være fantastisk! Og hvis nogle af dem har blomster også berusende…..neroli, uhm!
Lise skriver
Næ, det er der skam ingen grund til Carina (; De stoffer, jeg nævner her, er ikke i druer og dermed heller ikke i rødvin. Druer – og mest Pinot Noir hævdes det – indeholder et andet stof, resveratrol. Blåbær indeholder atter et andet stof, løg et fjerde……((;
Carina C skriver
Ikke et ondt ord om de skønne citrusfrugter, – men kan flavonoiderne ikke klares med et godt glas rødvin.? 🙂