Måske har du mærket den lille panik….
‘Artens essentielle levetid’, som Suresh Rattan kalder det, er for os homo sapiens omkring 40-45 år. Den periode, som lige nu optager alle medieplatforme i menopausesnak. Og “ser vi på os selv med naturens briller, behøver vi altså ikke mere end maksimalt 45 år for at gennemføre processen med vækst, udvikling, modning og reproduktion.” citat Suresh Rattan i ‘Alder’ fra Aarhus Universitet.
Og hvis naturen ser på sagen på den måde, så frådser den vel ikke med at opretholde alt på højeste vækstniveau. Hormoner bliver rationeret, når vi ikke længere er frugtbare, og da de er signalmolekyler har det indflydelse på stort set alt. Naturen sætter os på afvikling. Knogler bliver porøse, muskelmasse svinder, håret falder og huden synker.
Der er to tidspunkter i menneskelivet, der adskiller sig markant, og hvor alder har afgørende betydning også for vores hud. Og det er, når vi er under udvikling og under afvikling. Barnehuden med eksploderende celleenergi men en ufærdig og uerfaren barriere og den ældre hud, som kører på energipumperne og er svækket af levet liv. Barnehud og ældre hud er særligt sårbare af hver sin årsag.
Da barnehud slet ikke skal hudplejes med mindre, der er tale om hudsygdom, så vil jeg holde mig til den afvikling, der jo, som også Suresh Rattan beskriver, kommer til os alle uanset køn og udgangspunkt.
I årene mellem 30 og 70 år halveres tempoet i cellefornyelsen, som du kan læse i indsatte link herunder, og det påvirker i sagens natur alt. Både det, der sker indeni og håndteringen af det, der lander udefra. Hud har vanvittig mange opgaver. Den står i kontakt med hjerne og tarm og den er et beskyttende organ, temperaturregulator og et multi-sanseorgan.
Konstruktionsmæssigt sker der det, at en tredjedel af kollagenet går tabt i de første fem år efter orvergangsalderen og tabet fortsætter med 2% om året. Det betyder, at hudens tykkelse formindskes med ca. 1% om året*. Basalmembranen, det vigtige lag mellem overhud og læderhud, bliver tyndere og flader ud og dermed bliver kontaktfladen og tilhæftningen mellem de to hudlag svækket og huden følgelig mindre robust. Lige som kommunikation, immunforsvar og udveksling af næringsstoffer/affaldsstoffer og ilt bliver dårligere.
* Ifølge Carl Kyrklund, specialist i dermatologi og overlæge på Ihosairaala Skin Hospital (Helsinki, Finland), Europas største privathospital med fokus på hudsygdomme og hudpleje
Ældre hud er således radikalt ændret i sin opbygning, den er på rationering, producerer mindre af alting og mangler kapacitet i alle forhold sammenlignet med sine yngre udgaver……
“The most striking consequences of aging can be seen visibly on the skin, which acts as a barrier against various external insults. Aging of the skin consists of intrinsic and extrinsic processes that work in concert and influence each other…….. Even though skin is subjected to damage by external insults, it is equipped with a healing capability in order to restore its normal structure and function. However, aging has a significant impact on the skin’s healing function by prolonging the inflammatory phase and increasing the production of reactive oxygen species (ROS). This shifts the healing process towards having more protein degradation, which can lead to chronic wound healing with an abundance of complications.” Kilde: Abstract/PubMed Artiklen handler især om heling men meget kan overføres på de almindelige udfordringer i alders’ramt’ hud. Læs, hvis du orker at tygge dig igennem.
Foto 1 – læs om disse barrierestyrkende nye produkter nederst
Ved overgangsalderen reduceres mængden af østrogen, som også har betydning for blandt andet produktion af hyaluron og fedtstoffer, der binder fugt i huden. Den bliver følgelig mere tør og dermed bliver dens barriere utæt og mere udsat for dels fugtfordampning men også indtrængen af provokatører og deraf følgende inflammation.
Med alderen bliver ét hudplejegreb derfor vigtigere end noget andet, og det er at styrke og sikre hudens barriere, så den kan holde skidt ude og godt inde. Det kræver usvigteligt fokus på det elementære, nemlig fugt og fedt samt forstærkning af forsvaret. Og det omfatter både antioxidanter og ingredienser, der styrker hudens mikrobiom. Og selvfølgelig støttet indefra med basale næringsstoffer, der indgår i opbygning og forsvar.
Og så er det en god idé at tage fat i hudplejens arbejdsheste, der kan optimere og minimere på én gang. Opbygge hudvæv, tilføre energi og styrke cellesundhed og måske mindske spor af ikke mindst uvaner, der har markeret sig i huden.
Fat i vækstvitaminet, så de naturlige niveauer holdes optimale, altså A-vitamin i dets forskellige udgaver. Og C-vitamin fordi det er nødvendigt for kollagen/elastin-dannelse og er antioxidant og ligeledes en dygtig pletbleger. Plus de dygtige cellesnakkere, peptider i deres forskellige udgaver tilpasset behov.
Og når jeg skriver ‘forskellige udgaver’, så er det jo, som I selvfølgelig ved, fordi retinol ikke er den eneste ingrediens-udgave og at det vandopløselige C-vitamin i dag endog findes i en fedtopløselig udgave og peptiderne er et område under enorm udvikling – der kommer stadig flere specialister i cellekommunikation.
Foto 2 – læs om disse optimerende og minimerende produkter nederst (med undtagelse af Ansigtscremen er alle nye)
Fælles for disse og alle andre ingredienser er, at de kun yder optimalt og er pengene værd, hvis huden er i balance med sin barriere. Derfor er også rens med omtanke vigtigere end nogensinde i en hud, der kører på nedsat kraft. Jo mere du stresser din huds barriere, jo mere optager du cellernes kapacitet fra andet.
PS: Og jo, det er de samme optimerende ingredienser du skal kigge efter, når du er yngre end ældre, for med god ingrediensopbakning kan du forhale nedbrydningen og have held til ikke at få ‘ældre hudtype’ helt så hurtigt. Men forandringerne kommer, afviklingen har endnu ingen longevity-strategi kunnet stoppe. Heller ikke når det gælder hud. Cellerne bliver ikke ugidelige, de har bare mere arbejde end de magter, når vi bliver ældre. Alt kører på mindre end halv kraft.
Longevity-forskerne vil gerne have den op på dobbelt kraft og deraf følgende længere levetid. Har du tid, så læs Carlsbergfondet’s spændende artikel om aldring med tilbageblik og fremsynsbriller.
PST! Det med tilbageblik får mig til at tænke på Eileen Ford, der ofte blev citeret for at kigge efter ‘bones’ hos potentielle modeller, hun ville have i stald. Og det var jo kindben. Er man så heldig at have dem, de høje kidben, med en god malrismuskel, et godt underhudslag og produktive talgkirtler, så har man faktisk indbygget longevity i forhold til hud.
Foto 1, klik på links og læs mere om produkterne og se ingredienser: Votary Super Sensitive Cleansing Cream med naturlige olier er mild, uden parfume og egnet til al hud og så indeholder den havre, som har god effekt på hudens mikrobiom * Löwengrip Rich Barrier Cream er et superbud på en barrierecreme med bl.a. hyaluron, ceramider og squalane samt havre, som er beroligende og stabiliserende * [Comfort Zone] Sublime Skin Rich Cream Aging har den fugt og de barrierestyrkende lipider, som den modne hud mangler og er fin til endog meget tør hud * Votary Night Star Serum Meta Active Complex 3-9-12, og tallene står for et kompleks med 3 lysnende, 9 ’aldersbekæmpende’ og 12 fugtende aktiver * pHformula A.G.E. Serum med et virkelig effektivt hyaluron-kompleks, flere peptider og så indeholder den flere barrierestabiliserende fermenter, der skaber gunstige forhold for hudens mikrobiom * Grown Alchemist Skin Renewal Serum med multitalentet niacinamid, dulmende panthenol, fugt, planteolier, peptider samt antioxidanter og immunstyrkende echinacea og ashwangandha.
Foto 2 – klik på links og læs mere om produkterne og se ingredienser: Gruppen til venstre er A-vitamin: Ansigtscremen, der har dem alle og det hele og som jeg tror, I alle kender og elsker (jeg skrev om den HER, hvor jeg også nævner forskellige typer A-vitamin). * Paula’s Choice Resist Triple Active Total Repair Serum lister Retinyl Propionate, niacinamid, Hexyresorcinol (går efter pigment) samt fugt og lipider * Vichy LiftActiv Retinol Specialist Wrinkles Serum med 0.2% ren retinol, flere peptider og Vitreoscilla ferment, der virker balancerende og styrker hudens mikrobiom * CeraVe Resurfacing Retinol Serum indeholder foruden retinol også niacinamid, beroligende og lysnende lakridsrodsekstrakt og tre typer ceramider
Gruppen i midten er C-vitamin: Paula’s Choice 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum , så her er dømt væk med pigmentpletter og bedre kollagen med en vand-og fedtopløselig udgave af C-vitamin i godt selskab med antioxidanter og irritationsdæmper * Pudderdåserne Vitamin C + TXA med 3-dobbelt skyts mod hyperpigmentering i form af stabilt C-vitamin, Tranexamsyre, der bremser pigmentdannelse, og Phenylethylresorcinol, der hæmmer det enzym, der laver pigment.
Gruppen til højre er peptider: Algenist Algae Peptide Regenerative Moisturizer med ikoniske alguronic acid, der slår hyaluron med flere fugtlængder, samt flere styrkende og reparerende peptider plus en stabil form for C-vitamin og fugt og planteolier * MUTI High Impact Serum med et kompleks af hyaluronsyre i forskellig molekylestørrelse og kollagenbyggende or rynkereducerende peptider samt niacinamid og lecithin.
Pst! Husk også lige kroppen, ikke!
Julia Venus skriver
Du må være Danmarks hudklogeste skønhedsblogger. Tak for altid at hjælpe huduvidende individer som mig med at få lidt mere overblik.
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Gid det var så (smil) men tak for at skrive det kære Julia.
Man kan jo spørge sig, hvorfor jeg – når nu ingredienser i hudplejen er de samme – går op i at gøre ældre hud anderledes og til en hudtype-gruppe. Men hvis man vil beholde begrebet hudtype, så er der bortset fra baby/små børns hud ikke noget tidspunkt, hvor huden er så særlig, som når vi bliver ældre…..og som jeg kalder det, kommer under afvikling.
Du har lidt at løbe på endnu, for man plejer at sige, at de virkelig væsentlige forandringer tager fat omkring de 60 år. Men selvfølgelig rammer det hårdere hos dem, der ikke har passet på sig og deres hud men ‘nydt’ sol, sprut og smøger som er rigtig skidt for huden, fordi det går så hårdt ud over dens bærende struktur. Det net af fibre, som vi forbinder med stram og elastisk hud, det er også det, der giver den fysiske robusthed. Ældre hud får f.eks. let blå mærker. Hud er jo virkelig mange ting og også stødpude.
Julia Venus skriver
<3
Bodil skriver
Kære Lise. Dine skriv er en fornøjelse – hver gang ..
Lise Grosmann skriver
Bodil: Åh, Bodil, hvis du var her, så fik du et kram – tusind tak <3
Karin Winther skriver
Tak 🙏🏼 Og kilde er spændende, men virkelig virkelig langt at læse. Jeg nåede ikke igennem. Godt vi har dig ☺️
Glæder mig til at høre om nye produkter !
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Selv endnu mere tak <3 Ja, det er en ordentlig omgang, men jeg synes, den forklarede godt om hud i det hele taget. Og den dårlige heling er jo udtryk den svækkelse, der præger hud, der har levet mange år. Selv om der fornys celler. For de får jo kun, hvad der er at give af.
Jeg skynder mig at få kigget på de fine nyheder.
Jette B skriver
Tak for et godt og forståeligt skriv 🥰 Jeg glæder mig til at læse kommentarer til produkterne 🥰
Lise Grosmann skriver
Jette B: Tusind tak kære, det betyder så meget for mig, at man kan forstå, hvad jeg grifler og kan bruge et <3
Liv Davids skriver
Ja det er godt vi har dig, Lise.
Du sammenfatter al den viden du har så godt. Tak fra mig 😊
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Og jeg siger også stort tak til dig Liv for roseord – det er stærkt påskønnet <3
Annette skriver
Du er så klog og erfaren. Godt vi har dig.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Tusind tak kære, hvor er det sødt af dig – og stærkt påskønnet <3