Men der ER meget, vi ikke ved om hudens egne evner! Og så er tiden måske inde til en gammel tradition.
Måske har den fine gamle herre på foto særlig mange af dem i sin hud, dræberceller (det vender jeg tilbage til), og måske agerer de også forebyggende og bremser kræftceller før de går amok. Jeg har kendt ham i mange år og jeg ved dels, at han er en solelsker og har nydt den i store mængder på sydlige strande, og at hans datter har ret, når hun siger, at han aldrig har brugt solcreme.
Lad os kalde ham B, og han er 84 år og har som mange af os andre ikke haft mulighed for at vælge solcreme til i det meste af sit liv og har altså fravalgt den da den blev et muligt tilvalg. Så det er altså huden selv med opbakning fra gener (for eksempel til at danne T-celler) og meget andet, som man lidt efter lidt opdager og overraskes over.
For eksempel studiet, der refereres HER, og som antyder, at i tilfælde af modermærkekræft, så ser det ud til, at når de immunceller (T-celler/dræberceller), vi har i vores hud og som sædvanligvis beskytter mod infektioner og betændelse/inflammation, tilsyneladende aktiveres ved den farlige modermærkekræft, så øger det chancen for overlevelse.
Studiet viser således, at “de patienter, der levede længst med sygdomme, havde større mængde af en bestemt ingrediens, der er vigtig i dannelsen af dræber-T-celler sammenlignet med patienter med kort overlevelsesrate” (citat slut). Men stadig ved man ikke meget om, hvordan eller hvorfor dræber-T-celler opstår eller deres rolle i modermærkekræft, siger en af forskerne bag studiet.
Måske har det også en forebyggende virkning over for etablering af kræftceller, og måske har B undgået mutationer i et tumorundertrykkende gen, CDK13, der har indflydelse ved melanoma/modermærkekræft. Det er en del af et oprydningssystem i cellerne, og her kommer vi så til det, jeg skrev forleden, om, at kræft spreder sig om natten. Men læs HER, hvad Illustreret Videnskab skriver om forskningen.
Som overskriften forhåbentlig siger, så er der fra mig ingen anbefaling af at dyrke sol, som B har gjort det. Det vil være en satsning med mange ubekendte. MEN jeg vover den påstand, at det er det her råd/påstand, jeg nys læste på Instagram fra et kosmetikfirma, jeg har stor respekt for, også.
Det lyder i telegramstil, så ingen misforståelse er mulig:
“Påfør. SPF. Hver. Dag. Om vinteren, når det regner og endda også når de er indenfor” (citat slut).
INGEN kender langtidseffekten af totalt at forskanse sig for solens mange stråler. Hverken for hud eller den systemiske effekt i kroppen. Og med al respekt for filterudvikleres gode intentioner heller ikke effekten af at være smurt ind i dem året rundt. Vi mangler stadig anbefalingen af at sove med solcreme, men den skal nok komme. Foreløbig er fra morgen til aften 365 dage om året RET meget.
Lad os nu genfinde sund fornuft og finde de dekorative lette rober frem og sætte os lige så dekorativt i skyggen med solhatten på hovedet og så solcreme på den udækkede hud. Så skal det nok gå, som det er gået for så mange før os. Jeg tror ikke på, at hele min familie, som ikke døde af hudkræft på trods af manglende solcreme, havde særlige gener. De havde bare sund fornuft og en parasol.
Mange af jer følger sikkert @andrearudolph og har så set hendes stories fra Japan med billeder af kvinder, der går med paraply/parasol, og det er altså dagligdag anno 2023. Lad os endelig få hypet det hjem til Danmark, hvor unge kvinder er tæt på verdensrekord i modermærkekræft.
PS: Uanset heldet ved ikke at få hudkræft og leve 84 gode år, så er B’s hud dog ikke sluppet umærket. Godt nok ingen pigmentpletter, som jeg har opdaget, men med dybe rynker og læderagtig i sin struktur. Tykkelse betyder noget, det ved hud. Billedet her er taget i maj, og som det ses, så er han mørkebrun. Farve betyder noget, det ved hud.
Solen kom tilbage, og den vidunderlige følelse det giver, har naturen helt sikkert en mening med. At udnytte den fornuftigt er op til os selv. I det hele taget trænger vi til at genfinde naturlig omgang med livet, før ai sætter os totalt ud af det.
GOD WEEKEND ♥
Pst! Beskyttelse bør også leveres indefra, selv om det diskuteres, om det er myte eller fakta, at det, vi spiser, har direkte UV-beskyttende effekt. Men vitaminer og antioxidanter i naturens farverige udgave er uafviseligt en forudsætning for, at celler på overarbejde er sikret det forsvar og den energi de skal bruge. Og man skal jo spise sit vand=cellebundet vand, som er en forudsætning for cellekommunikation. Ydermere siger en klog mand, nærmere betegnet Oluf Borbye Pedersen, en af verdens førende forskere i tarmmikrobiom, at småskidtet dernede, der er vigtigt for mangt og meget herunder vores immunforsvar, de elsker bær. Og det er jo lige nu. Måske har naturen en mening med det samspil også. Alt ligner win win!
Jette B skriver
Tak for et godt skriv. Jeg bruger solcreme, tøj og skygge. Men kniber det med at finde skygge f.eks. når jeg venter på bussen, så har jeg købt en UV paraply. Slipper også for at solen trigger et migræneanfald.
God sommer til alle 🍷☀️
Lise Grosmann skriver
Jette B: Det lyder som om, du har godt styr på det (: Og tak for at dele erfaring. God weekend <3