Ja, jeg spørger bare og undrer mig
Vores fødder er en genial kreation, der kan sætte enhver bro-konstruktør skakmat. Meget må de tåle, og bedre blev det ikke, da vi iførte dem futteraler. Men uanset om de er lukkket ud eller spærret inde, så er det en gevaldig belastning, de er udsat for. Det giver somme tider ekstra tyk hud=hård hud på hælene.
Der er ellers taget højde for belastningen. Naturen har nemlig ud over, at huden kan blive gevaldig tyk, lagt et ekstra tyndt hudlag ind, der kaldes noget så poetisk som stratum lucidum, det lysende lag, der indeholder et særligt proteinstof (er også i håndflader).
I huden under fødderne er også indlagt et system af ‘trykkamre’, som dels virker stødabsorberende og dels stabiliserende.
Mange mennesker oplever dels tyk hud under hælene men også revner i huden. Vejer man meget kan det føre til hælrevner, fordi de fibre, der omgiver førnævnte trykkamre presses ud til siden af trykket og så revner huden. Det kan også være de sandaler, man går i, der gør det – hvis de for eksempel er for små og hælen hviler på kanten af sålen.
Revner opstår også hyppigt med alderen. Eller hvis man har hudsygdomme som eksem eller psoriasis. Er platfodet. Eller har sukkersyge, Sjögren’s syndrom eller stofskiftesygdomme. Fortykket tør hud og hælrevner kan også være genetisk. Har man nogle af de nævnte sygdomme eller
oplever man seriøse problemer med hælrevner, så er der risiko for infektion og i det hele taget kan det være en god idé at få en snak med en dygtig fodterapeut eller lægen.
MEN for de fleste af os drejer det sig mere om grå fortykket hud, og så er det gjort med en tur med filen, med pimpsten, en scrub eller peeling med AHA, salicylsyre eller urea/carbamid, som også fugter. Der er dem, der fraråder fil, for så bliver huden bare tykkere.
Det gør den, og det bliver den ved med, hvis det problem, der forvolder fortykkelsen, bliver ved med at være der
Har man seriøse problemer skal man altså gå til en fodterapeut! Men ellers undrer det mig, at man eksfolierer hud fra hårbund og hele vejen ned, men støve hæle af med en fil, det er tilsyneladende no go.
Det gamle husråd at twiste hælene i strandkantens våde sand, som jeg selv lærte af min farmor, det er i øvrigt vel modtaget uden løftede pegefingre. Tænke, tænke….! Det er vel en slags sandpapirsfil, eller? Jeg filer hæle af og til med en ganske almindelig fodfil men har også ofte brugt pimpsten.
Foto: Fodspecialister til dig med hård hud og hælrevner
Og så er der det gamle husråd med bomuldssokker på i seng, og det holder, og sokkerne sikrer, at du ikke fedter sengetøjet. Men brug aldrig plastik på huden i længere tid, og lad også være med at tage lange hyppige fodbade. Huden har ikke beskyttende talg og det er ingen fordel at gøre den porøs og gennemtrængelig.
OBS! En af de ting, vi heller ikke har under fødderne, det er pigmentceller, så husk solcreme, hvis du ligger med sålerne opad. Og solen ellers skulle finde på at vende tilbage ♥
PS! Nu emnet er fusserne, så kommer jeg igen i tanke om den bog af Helle Gotved, jeg arvede af en kollega. ‘Stærke fødder, smukke ben’ hedder den. Og hun rammer lige ned i fodforsømmelserne ved at beskrive, hvordan små børn ligger og spræller med fødderne og har gang i tæerne som var de fodfingre. Knytter dem, så hele fodsålen rynkes sammen. Jeg får let krampe under foden, når jeg forsøger.
Og så blev der alligevel #liselongskriver skriv i dag. Forleden læste jeg nemlig igen fordømmelsen af fodfil og så googlede jeg på bloggen her, hvor jeg har skrevet imod denne påstand flere gange, som f.eks. denne tekst, der er tre år gammel, men intet er ændret i min optik.
Pernille S skriver
Filer gør jeg også. Har engang læst at det er bedst at file når huden har været i fodbad. Det gør jeg så. Uden problemer. Kramper når fødderne krummes, kan delvist afhjælpes med en lille hård pigbold som rulles under fødderne, og samles op af foden som en gribetang. Svært i starten, men øvelse gør mester. Smidiggør desuden foden ved at sprede tæerne som en vifte, og skiftevis læg hver tå i underlaget. Fra lilletå til storetå, og omvendt. Drej i ankelledet meeeeget langsomt hver vej. Massér fødderne godt ved at ælte/vride dem. Dine fødder vil takke dig🥰
Gummistøvler bliver der brug for i dag. Der er varslet skybrud. ☔️🫶🏻
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Kan du ikke hyres <3 Godt nok ubetalt, men du kender til at yde for andre <3<3 TAK kære for dele erfaring og gode råd.
Jeg døjer med min ME en del med kramper og ruller på en lille pigbold, og det gør godt. Det skal bare være en af de bløde, så man kan massere ned i vævet uden smerte og også få fat med tæerne.
Gummistøvler er godt nok mit yndlingsfodtøj + sweater, meeeen det måtte jo også godt blive sommer lidt for planter og dyr og i den grad de mange, der holder ferie heroppe og troede, at de skulle ligge ved en af de mange strande. Lige nu rumler torden rundt og bekræfter dit varsel. God weekend alligevel <3 <3
Anne Sofie S skriver
Må jeg spørge hvordan gik det med næsen???
Skal på RH i aug. og ha’ fjernet noget på øret / kanten. Faktisk et sted hvor det hør noget ondt. Håber ikke der blir fjernet brusk.
Lise Grosmann skriver
Anne Sofie S: Kønt ser det heller ikke ud nu, hvor stingene er taget, men det skyldes jo, at jeg fik en stafylokok-infektion med i ‘købet’. Hvordan det ender er svært at vurdere, men min gamle næse får jeg nok ikke igen (;
Du kommer i hvert fald i de bedste hænder på Rigshospitalet, men jeg kunne godt forestille mig, at de lige nøjagtig på kanten af øret bliver nødt til at tage lidt brusk, men jeg ved det ikke. Og det er jo også individuelt alt efter størrelse og dybde af kræften. Du bliver helt sikkert bedøvet, som jeg blev det i næsen. Det gør liiidt ond, men ikke værre end det er bærligt.
Jeg ønsker dig alt det bedste <3
Annette skriver
Kære Lise
Jeg har heller aldrig forstået, hvorfor det skulle være forkert at bruge fodfil, og gør det, når jeg har lyst og synes, at hælene trænger lidt.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Det gør vi bare som vi vil (; <3