Jeg var passende flov
Altså, når man tænker på, hvad jeg sidder her og skriver om sundhed ikke mindst på kostområdet, så var det sandelig godt, at ingen så mig ved aftenserveringen i går. Jeg stod selv for den må det tilføjes. En portion ØGO lasagne fra Netto*.
* Det må stærkt frarådes at købe, for det var ikke andet en blød pasta og sovs og det røg stort set alt sammen i madskrald.
Jeg trængte efter iskold tur ud til kokammeraterne på korevlerne, hvor der var nærmest sibirisk. Ikke at jeg har været der, men koldt var der i hvert fald. Det rørte tilsyneladende ikke de tykke køer, som gumlede gammelt græs og tilskudsfoder og kiggede uinteresseret på mig. De er jo vant til turister ude i det smukke vådområde mellem land og strand.
Men dopaminen kørte åbenbart en målrettet kampagne i min hjerne, som vakte forventning om italiensk madfryd. God pastamad er jo skøn. Jeg oplevede det i en periode efter at huskokken havde været på en uges madkursus i Rom hos Helle Tesio. Hold op, hvor vi fik hjemmerullet pasta og ravioli og en eller anden fantastisk mandelkage.
Jeg læser i øjeblikket on/off i Nicklas Brendborg’s Vanedyr, og i går passede jeg perfekt ind i det, han beskriver af jagten på ‘superstimuli’. Visse fødevarevirksomheder arbejder bevidst og videnskabeligt på at producere ‘mad’ vi ikke kan stoppe med. ØGO har åbenbart ikke taget den viden til sig, for det var svært overhovedet at spise. Men Brendborg skriver et sted:
“De største producenter har op til flere forskningsparker rundtomkring i verden. Her ansætter de højtuddannede forskere og stiller milliarder af kroner til rådighed, der bliver brugt på omhyggelige optimeringsprocesser af chips, småkager og mikroovnsretter, som var det livsvigtig medicin…..
Forskerne besvarer spørgsmål som: Hvad er den perfekte balance mellem fedt og sukker? Kan man forme saltkrystaller på en ny måde, så de føles bedre i munden? Hjælper det på smagen at gøre en småkage to procent fastere eller blødere? Hvad stimulerer appetitten mest – E620 eller E621? Og så videre.”
Lån den bog på biblio eller køb den, det er fantastisk læsning. Nicklas Brendborg er i sin unge alder allerede en berømt forsker men han er også genial til at formidle med humor og spænding.
Nu er jeg helt sikker på, at I allesammen er bevidste om sundt/usundt, men det lidt chokerende er, at ikke bare dem, vi nok har en anelse om ikke ligefrem topper den ansvarsbevidste kostpyramide, men faktisk også færdigretter, som vi betragter som OK-sunde, kan være superstimuli.
Faktisk skriver Brendborg, at der ikke bare er tilsat sukker, det stuff vi har svært ved at modstå, i desserter og snacks, det er i stort set alt fra supermarkedet. For eksempel dressinger, kødpålæg, bønner på dåse, makrel i tomat, rødkål, pastasauce, mysli, morgenmadsprodukter, færdigretter, rugbrød, ja, der er sågar også sukker i cigaretter, skriver han.
Den holder bare, den der 20 år gamle remse….Eat real food, not too much, mostly plants! Hold op, hvor jeg glæder mig til sommer og frisk dansk mad derude på hylderne og jubiii til at spise (køkken)haven.
Så skal vi ikke slutte med noget, der ligner lidt naturen, når den folder sig sanseligt ud. I unisex-duften her med citrus møder musk noter. Ren næsefryd. Og fryd er ‘ærlig parfumerne også, når det kommer til ansvarlighed på alle leder.
Parfumøren sidder i Schweiz, men parfumerne produceres her i landet og kvinden bag serien, Lis Hansen, er laborant og miljøtekniker, så der er styr på kemien. ‘ærlig er 85% økologisk, og ved ikke at bruge æteriske olier har man skabt parfumer, som er uden 73 af de almindeligste allergener. De er så til gengæld ikke lige så holdbare.
Og alle informationer står inde i pakningen, der er lige til at folde ud, så man begrænser brug af emballage/indlægsssedler. Og HER på deres hjemmeside får man fin information om noter og tips til brug af parfumerne. Det er så fint et eksempel på, at med ærlighed kommer man længst, som der står på et af de fine kort, som jeg fik, da P06 blev lanceret tidligere på året.
God weekend til jer ♥ Det er godt nok et besynderligt vejr, for mens jeg har siddet her og skrevet, har det været skiftende sol og blå himmel, gråt og sne’storm’ med fygning. Men her er fred og ingen fare.
Karin Winther skriver
Når jeg ser så lækre køer på græs så tænker jeg. Oooohhhh bøffer !! Spiser det dog meget meget lidt. Vil hellere ha fisk, og tænkte netop på, at du bor tæt ved den lækreste fiskebod overhovedet på Odden 😋
Heller ikke her gider jeg snart mere sne, blæst og frost. Alting spirer nedenunder. Jeg ved det ☺️
God weekend😍
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Hvor kan du nænne det – de står der med deres rare øjne og ser tillidsfuldt på én <3 Det gør fiskene sikkert også, hvis man dykker ned til dem (;
Nej, jeg er i og for sig indforstået med, at vi spiser hinanden, når vi er sultne, men jeg kan ikke acceptere, at nogen eller noget lider for at vi kan få.
Vort ønske blev hørt/læst og du har sikkert også oplevet, at stort set al sne var væk i morges. Helt utroligt....Det var lige før, jeg rodede efter anemoner, meeen det varer jo lige et par måneder. God-det-der-er-tilbage af weekenden <3
Karin Winther skriver
😊 🌱🌱🌱
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: <3 <3 <3
Karin VS skriver
Til gengæld kære Lise kan jeg virkelig anbefale deres ØGO pizzaer!
Min kære mand og jeg deler en og jeg dynger i stor stil friske grønsager ovenpå når den kommer ud af ovnen – røde pebre, tomater og agurker 😍
Og er man til ananas er det også lækkert 😅
Bunden er lækker, groft mel og selve smagen, inden grønsagerne, er bedre end de fleste andre.
God weekend kære 🤗
Knus
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Det er taget til efterretning, så næste gang, det kommer over mig, så tager jeg pizzaen. Det svære er netop altid bunden, den må ikke været for tyk og kageagtig men skal være sprød. Og jeg har jo altid grønt i køleskabet til at berige den – god idé, tak for at nævne det.
God weekend og aften kære (:
Knus
Karin Winther skriver
Jeg troede et øjeblik at du skulle hjem og spise nogen seriøse bøffer ….. Ha ha og så var det en ØGO pasta 😳🫣
Jaja selberschuld som man siger længere sydpå og lige nu i Lejre.
Jeg nød fiskenoter i Torvehallerne i går, og købte for en formue torske loins og pil selv rejer. Jeg stegte torsken til familien. I smør . 😅 mums. Så fik jeg fiskenoter på den der stegte måde, inden smagsløgene kunne boltre sig af glæde. Med masser af grønt til ☺️ Alt det bedste fra pyramiden og en ordentlig dryp dryp citronsaft.
Nå, nu går jeg i selvsving! 😂
Rigtig god week end og hold på hat og briller i den varslede ( igenigen ) stormstyrke. ❤️
Venter på Vanedyr og glæder mig.
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Lise spiser aldrig bøffer. Jeg har bare ikke lyst, så det er ikke fordi jeg er blevet vegetar. Men når jeg står sammen med nogle kobasser, så kan jeg altså heller ikke rigtig tænke i bøffer. Det er kommet med alderen, at kød ikke bekommer mig i stor størrelse. Men gerne i huskokkens bolognese med reven selleri og gulerødder og masser af løg og hvidløg – mums!
Gå endelig i selvsving med fiskeriet, det lyder så lækkert og jeg er et skarn, når jeg, der har både Odden og Rørvig forholdsvis tæt på, ikke laver fisk. Rigtig dumt af mig.
Glæd dig til Vanedyr, det er fantastisk at kunne formidle så svært stof i ‘billeder’, som han gør.
Men den der snestorm, som jeg godt hørte varsel om her til aften, den giiider jeg ikke. Jeg var nær ikke kommet ud herfra i eftermiddag, fordi der lå fygebunker på vores lille vej. Jeg har såmænd en skovl bag i bilen (;
God aften kære <3
Pernille S skriver
Du må ikke være så hård ved dig selv, Lise. Har vi ikke alle stået ved køledisken og tænkt “nemt og bekvemt”! At det så ikke altid lever op til drømmene er en anden sag. Glæd dig over du har en kulinarisk interesseret mand, som har evner ud i kogekunsten!
Min mand blev glædeligt overrasket da jeg en dag kom hjem med en pastamaskine. Glæden var dog kortvarig, da han fandt ud af at maskinen ikke var tiltænkt hjemmelavet pasta, men derimod skulle bruges til at presse linoliumstryk 😆 Duft anbefalingerne er jeg nysgerrig på. Har i 100år sværget til Molecule1, men mon ikke det er tiden til et skift?
God weekend kære🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Nu skriver Karin VS lige, at de har en ØGO pizza, som er ganske god, så næste gang, det kommer over mig, så må jeg snuppe den i stedet. Faktisk har jeg mange gange netop i Netto købt nemt og bekvemt, men det har været Løgismose, som har nogle ganske gode retter, der minder en hel del mere om hjemmelavet.
Jeg storsmiler over din beretning om pastamaskinen og anede ikke, at man kunne lave linoleumstryk på den. Vi har faktisk vores stående i et køkkenskab, men efter ØGO-historen gik jeg på manden og sagde, at det faktisk var for dårligt, at han ikke lavede os noget italiensk mad. Så den næste lasagne lovede han var hjemmelavet, så noget fik jeg ud af min floveaften i går (;
Det er måske bare din duftsignatur, den Molecule1. Men ‘ærlig er en fin serie og en fin historie, hvor man ikke pynter sig men gør sig umage.
God weekend også til dig kære <3
Liv Davids skriver
Jeg synes nu ikke der er noget galt med sukker i mad som sådan.
Jeg bruger selv lidt sukker, når jeg smager visse cremede dressinger til. Ofte bruger jeg lidt i sauce, når jeg smager til, så det er ikke enten eller 😊
God weekend kære Lise.
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Det er nok heller ikke det, Nicklas Brendborg går efter, men det, at fødevareindustrien helt bevidst sidder og skruer på ‘madformlerne’ for at skabe en afhængighed og dermed øget salg. Så du må godt ((; Kærlig hilsen og god weekend, lise