Det var, da den nye udgave af Yves Rocher Brillance Rinsing Vinegar kom, at jeg blev (gen)vakt på det der pH. Og huskede, at mange i ‘gamle dage’ skyllede håret i eddike efter hårvask. Nu skal vi huske, at shampoo for et par generationer siden var en noget anden og mere hudfjendtlig kemi end en god shampoo er i dag. Den tog også glans af håret og lavede ubalance i hårhuden med en pH-værdi et stykke på den forkerte side af hudens let syrlige normalområde.
Før jeg nu fortsætter longskrivet, så lad os lige tage Rinsing Vinegar færdig, For jeg spurgte til pH-værdien, og Yves Rocher svarede, at pH-værdien er mellem 2,5 og 3. Syrlig sag, men det er jo altså også eddike, og når den kommer i det vandvåde hår, så vil pH-værdien få et løft og formentlig nærme sig hudens.
Og huds pH værdi ligger mellem 4.5 og 5,5 alt efter, hvor på kroppen man måler. Det er det, man kalder hudens ‘syrekappe’. Den opretholdes blandt andet af vores talgkirtler, hudens sammenkittende ceramider, døde hudceller, svedkirtler OG normal hud’flora’.
pH fik nemlig med opdagelsen af mikrobiomet en ny og vigtig betydning, fordi de mikrober, vi ikke vil have i os og på os, de i bogstaveligste forstand har det surt i sure omgivelser, altså lav pH, hvor de for os nyttige holder os i balance. Personer med akne har ofte en let forhøjet pH i forhold til hudens normalt lave.
Og lav pH vil sige under neutralværdi 7. pH er i øvrigt en dansk opdagelse/opfindelse gjort af Carlsberg for mere end 100 år siden. Læs historien HER og læg mærke til, at øl har en rigtig fin mavse-pH. Vil du have den keminørdede forklaring på pH, så er den HER og det er faktisk ikke så lineært, som man kunne håbe, vi er ude i logaritmer. Koncentration betyder noget. Det er vigtigt for eksempel i forbindelse med peeling med alfahydroxyacids/AHAs. Jeg indsætter lidt skriv nederst.
Jeg har købt noget ‘Universal Indicator paper pH 1-11 på apoteket, men bortset fra da jeg stak det i vand, hvor det røg op omkring de 7, hvor jeg vidste, det ville ligge, så funkede det ikke rigtig ved de produkter *, jeg ville teste. For det er jo en af de ting, der meget sjældent opgives i forbindelse med et produkt.
*husk, at fedt har ikke pH, du kan kun teste på vandige produkter.
Jeg skrev til kloge Katja pudderdåse, for med egen hudplejeserie måtte hun have styr også på pH-testeriet. Var det mig, der gjorde forkert eller havde jeg købt et forkert testmiddel? Katja fik foto og svarede, “du har ikke brug for pH-strips, der kan måle base og helt surt. Men du har brug for en, der kan måle i decimaler i et snævrere område.” Katja anbefalede Test Strip pH-Fix 2.0-9,0 fra frisenette.dk
AHA/pH….Overordnet gælder det for ’syrerne’, at % skal være høj og pH lav for at de har effekt. Desværre er især pH svær – som regel umulig – at læse sig til på deklaration og brugsanvisning. Så må man spørge. Og lad dig ikke nøje med en besked om, at der er så og så mange procent AHA (alfahydroxyacids) i, for hvis pH’en er forkert, så virker det ikke tilfredsstillende.
Man får maksimal stimulering af nydannelsen af celler ved en AHA-pH på mellem 3 og 4. Er pH lavere end 3 opstår der irritationer og er den højere end 4 aftager effekten og ved 5 er den nærmest ikke-eksisterende. Omvendt fås bedst effekt ved AHA på 10-20 % og ikke lavere end 5%. En glykolsyre-peeling i lægehænder har en koncentration mellem 40% og 70%.
AHA (alfahydroxyacid) AHA er vandopløseligt og det er syrer som glykolsyre, der har stor gennemtrængelighed, fordi det er et lille molekyle. Samt æblesyre, vinsyre og mælkesyre. Sidstnævnte foretrækkes af Joe Lewis, fordi mælkesyre findes naturligt i kroppen.
BHA (betahydroxyacid) = salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og velegnet ved tilstoppede porer og dermed især god til uren hud, akne, hudorme. Da salicylsyre er mildere og mere overfladisk end AHAs og altså ikke går så dybt er den også bedst, hvis man skal behandle sart hud.
LHA (lipohydroxyacid), en hudvenlig peeling, som er udviklet af L’Oréal, minder meget om salicylsyre, men virker ved højere (hudneutral) pH, hvorimod BHA helst skal være under 3.
PS: Jeg fandt en pH-skala HER, og den understreger vist, at det er en god idé at have gummivanter på ved rengøring. Høj pH kan være langt mere ødelæggende for huden end syrlighed, men igen – it’s all in koncentration…
0- battery acid – 1- gastric acid – 2- lemon juice/vinegar – 3- orange juice/soda – 4- tomato juice/acid – ain – 5- black coffee/bananas – 6-urine/milk – 7- pure water – 8- sea water/eggs – 9- baking soda – 10- Great Salt Lake/ milk of magnesia – 11- ammonia solution – 12- soapy water – 13- bleach/oven cleaner – 14- liquid drain cleaner
Pernille S skriver
På lige fod med Karin og dig er jeg heller ikke kemiklog!
Som barn fik jeg altid skyllet håret med eddike efter hårvask. Shampooen alternerede mellem syntetisk ægshampoo og rigtige æggeblommer, hvilket får mig til at tænke på, om ideen med proteinrige æggeblommer måske ikke var så tosset endda?
Da jeg (for ikke så mange år siden) fik farvet mit hår hos frisøren med skyllefarve, blev håret afsluttende skyllet med eddike som; så vidt jeg husker det, var biodynamisk eddike fra helsekostforretning. Eddiken skulle efter sigende sikre at farven holdt længere. Skinnede blev håret i alle fald. Nok også fordi kalkindholdet i mit vand er tårnhøjt!
Tak for endnu et nørded indslag kære Lise
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Jeg meldte mig engang til et kursus for at blive bedre til at forstå cremekemi, men jeg kunne ikke rigtig indhente de unge lige-fra-gymnasiet-elever, faktisk følte jeg mig ret lost, så jeg stoppede.
Når det var min farmor, der vaskede mit hår, så blev det også skyllet i eddike og kamille skyllede hun også i, fordi jeg var lyshåret. Jeg kan ikke huske, om hun vaskede i æggeblomme, men det var jo lidt en trend i mine tidlige skriveår, husker jeg. Og jeg tror, du har helt ret i, at det ikke var så tosset endda. Eddiken heller ikke. I øvrigt fik du mig til at huske, at frisørerne i slut 70’erne skyllede folks hår i øl, som stiver lidt af og giver glans.
Tak for fortælleskriv kære Pernille.
Kh lise
Karin winther skriver
Jeg stoppede med at nørde da jeg nåede til logaritmer ? men virkelig spændende med Carlsberg, Ph’er og “it’s all in koncentration “
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Det gjorde jeg også (; men det skulle ikke forhindre, at kemikloge fik muligheden. Men i praktik forklares det jo i forbindelse med peelingen, tallet alene gør det ikke. Og ja, det var da en sjov historie med Carlsberg…pH er jo en international måleenhed for syre/base…
Marianne skriver
Hvad mener du om Hero fra Karmameju?
Er den god jvf ovenstående?
Lise Grosmann skriver
Marianne: Jeg har fuldstændig tillid til Karmameju og selv om jeg ikke har testet Hero pH solution 02, så vil jeg bestemt svare ja til, at den er en god pH-stabisator. De skriver ikke, hvad pH er, og det gør pudderdåserne heller ikke her, men du får link alligevel, for dem har jeg også tillid til (; http://pudderdaaserne.dk/2019/04/10/anmeldelse-karmameju-hero-ph-solution-02/
Anne - Sofie A skriver
Virkelig gode oplysninger, og ja det er sjældent man får opl. pH. værdierne.
Tak kan blot ikke finde frisinette.dk som pudderdåserne oplyser. Hilsen Anne – Sofie A
Lise Grosmann skriver
Anne-Sofie A: STORT undskyld, det er mig, der har skrevet forkert, det hedder frisEnette, og du finder dem her (hvor der er mange udgaver) https://frisenette.dk/catalogsearch/result/?q=ph+strips God dag kære <3