Det første svar er – ren! Det vil sige, at først når vat, renseserviet, klud er ren, så er huden ren. Og så begynder det at blive lidt sværere. For under alle omstændigheder vil rensning, der fjerner makeup og miljøpartikler effektivt fra huden forstyrre hudens naturlige balance – herunder dens pH og naturlige bakterieflora – i større eller mindre grad. Det vigtige er, at det bliver i mindre grad. SÅ….
Cleansing foam er bedst egnet til den ikke sarte og ikke tørre hud. I dag er det hyppigste rensemiddel Sodium/Disodium Cocoamphodipropionate, der fremstilles af fedtsyrer fra kokosolie i stedet for mineralsk olie som i Sodium Lauryl Sulfate. I begge tilfælde er formålet at få vand til at mixe med olie og snavs for at rengøre huden. Under alle omstændigheder bør man skylle godt efter med vand, så der ikke er rester af rensemiddel på huden, som kan virke irriterende.
Micelle-rensevand er den nye rense-pige i klassen på trods af, at den mest hypede af dem, Bioderma Micelle Solution, har eksisteret i mere end tyve år. Miceller består af nanometersmå kugler med en vandvenlig yderside omkring olie i midten. Det er kort fortalt en metode til at gøre fedt vandopløseligt og kan anvendes til al hud, også sart hud. Micelle-rensevand har vandagtig konsistens og anvendes derfor med vat, hvori opsuges snavs og makeup – endog vandfast øjenmakeup (om end lidt genstridigt).
Olie og rensecreme/lotion er den rensemetode, jeg selv skifter til om vinteren, hvor selv vand kan føles forulempende, fordi huden kæmper for at beholde sin fugt indenbords i omgivelser med lav luftfugtighed. Olie er en nænsom rensemetode.
Efter al rens foreslår jeg en kildevandsmist eller en lotion. Nogle har bonuseffekt men fugt er deres fornemste opgave. Ved at for-fugte bereder de hudens overflade til at modtage serum og creme. Og ja, det ER en god idé at holde huden ‘åben’ med fugt, for en tør overflade er meget lidt modtagelig. Set fra naturens synspunkt en nyttig egenskab for så omfattende en indpakning som vores hud.
PS: Men hvad med det, jeg skriver om at forstyrre hudens naturlige balance – hvad kan man gøre ved det? Hvis man ikke er grov og huden fortæller det bagefter ved at stramme, så genvindes balancen. Det er derfor, at jeg ikke hylder princippet om, at man også om morgenen skal hele renseritualet igennem, fordi huden i nattens løb har udskilt alskens skidt. Jeg er som bekendt selv en mistmoster og nyder dette forfriskende morgenbad på min hud. Men har man problemer med huden, der tyder på ubalance, så kunne det være en god idé at lave sig en lotion af vand og Valleforce, som genopretter den gode bakteriebalance, der også er så vigtigt for hudens immunforsvar. Probiotika tror jeg, bliver den næste hypede ingrediens i hudpleje og rensepleje var jo ikke det dårligste sted at starte.
FAQ Hudens forhornede celler og de fedtstoffer, der binder dem til hinanden, er sammen med fedt fra talgkirtlerne vigtigt for kroppens naturlige bakterieflora. Processer i forbindelse med fedtsyrerne i talgen giver huden en svagt sur pH-værdi på mellem 4,5 og 6, som er et godt miljø for dens naturlige bakterie mens uønskede bakterier formerer sig dårligere, når pH er lav. Og det er jo absolut en fordel, man bør passe på ikke at genere mere end højst nødvendigt.
Christina Hansen skriver
Pudsigt, med det gode råd om kaffegrums. Det har også altid været et af min mors fif. Plus i badet med abrikoskerneolie/mandelolie som bodyscrub. 🙂
Sissel skriver
Jeg er til det samme om vinteren – altså mild rensemælk – men når det begynder at blive varmere i vejret, kan jeg godt mærke, at jeg trænger til det friske, rene splash, som en skum eller gel kan give. Rudolph Cares Foam er rigtig skøn, og det eksklusive, økologiske nichemærke ILA Spa laver en fantastisk rensemælk.
Lise skriver
Dejligt, at du deler dine gode erfaringer Sissel, jeg er selv tilbage ved mousse-og-vand her i varmen!
Christina Hansen skriver
Pyha! Har leget haveentusiast – endevendt og gennemgravet min mors forsømte have to dage i træk. Kadaveret knirker og de fingre, der lagde ud med at være grønne, er nu mere hen i de brunlige nuancer. Havehandskerne kan tælle sine 10 store huller, mens jeg tæller mine vabler. (Og det er så nu, jeg godt kunne have brugt en Clarisonic. Om ikke andet, så en bodybørste til de genstridige mørke sider af neglene 🙂 )
Og mens Clarisonc’en alligevel brummer i baghovedet kan jeg jo passende spørge: Hvordan rengøres børstehovedet? Jeg synes ikke, der dukker noget op på Google.
En anden ting, der slog mig: Skal man rense sin hud, inden brug af Clarisonic? For du skriver, at du bruger olie el rensecreme/lotion om vinteren? Eller er de produkter ment som makeup-fjerner og morgenbrug?
Da jeg aldrig har været på et fransk apotek, skulle jeg selvfølgelig afprøve Bioderma Micelle Solution, når hun nu – længe ventet – endelig kom den lange vej fra Frankrig i april. Må konstatere, at selvom den nye rense-pige i klassen er til selv de mest sarte, så efterlader hun alligevel min hud en anelse stram. Derfor bruger jeg den kun som makeupfjerner, hvor den til gengæld også er genial. Ansigtet får for øjeblikket med Vichy Deep Cleansing Purifying Gel, som “min” kære apoteker – dame har givet mig en prøve på. Den er nu ret god, men jeg kunne også godt tænke mig at teste den nye Murad Renewing Cleansing Oil. (Og facemist’s i alle de saftige afskygninger.)
Og så er der jo Valleforce, som du slår endnu et slag for. Nu må jeg altså tage mig sammen og få den bestilt. 🙂
Lise skriver
Sikke en datter, din mor burde give dig en Clarisonic Christina (; Kender du det gamle husråd med kaffegrums? Så kan hun nøjes med at give en kop kaffe (; Det virker i hvert fald. Og ellers har Mavala en Cleansing Mask og Lightening Scrub. Man fugter Clarisonicbørsten og fugter sin hud og kommer så sit renseprodukt enten på børsten eller på huden og indstiller hastighed og tid på håndtaget. Den bipper, når man skal skifte fra pande til kinder osv. Bagefter skyller man ansigtet med vand og bruger sin Dual Moisture eller hvad man nu for-fugter med. Børstehovedet renses med vand og sæbe og skal udskiftes hver tredje måned. Du kan læse mere på clarisonic.dk Med hensyn til mine rensevaner, så er jeg jo håbløst fortabt til vand og skum, men om vinterens skifter jeg til olie. Jeg har brugt Murad’s, som er rigtig dejlig. Jeg har kun en ting at udsætte, og det er, at man ikke kan klemme olien ud lidt hurtigere. Jeg gennemgår kun renseritual om aftenen og nøjes med mist-brusebad om morgenen efterfulgt af en lotion eller den skønne Dual Moisture. Jeg er ikke selv begyndt på Valleforce på huden, men jeg bruger den i mavsen hver morgen ((;
Helene R skriver
Efter i årevis at have døjet med tør, stram, brændende hud efter rens – til trods for jeg brugte så kaldte milde produkter, så har jeg de sidste par år renset i arganolie og det fungere fantastisk for mig. Ingen røde stramme kinder mere og som yderligere bonus er min hud blevet pænere og de jævnlige “knopper” på kinder og hage er forsvundet 🙂 rent win win
Lise skriver
Tak Helene, dejligt at vide for andre med sart hud. Og man behøver bestemt ikke bruge en særlig renseolie, olivenolie har jo bestået sin skønhedstest hos Sydens kvinder i århundreder lige som argan i Marokko.
Lise skriver
Hej Kirsten, jeg skrev om sugarscrubs her https://www.lisegrosmann.dk/?s=sugar+scrub og ellers har Origins for nylig lanceret Refreshing Scrub Cleanser i deres skønne serie GinZing!
Kirsten V skriver
Nu vi er ved dette emne. Kunne du måske anbefale en BILLIG men god bodyscrub. Jeg plejer at lave min egene bodyscrub af olie, brune sukker og epson salt men badeværelset her, vil jeg ikke udsætte for dette.
Set lidt på dem i Matas men hvilken ?
På forhånd mange tak 🙂