Så er det ikke nogen god idé
De dage, hvor et pressemøde var det rene kagebord ligner fortid, for mine unge kolleger, de nyder smoothies og hapser frugt. Og de er ikke alene, bare søg på #fruitarian, frugt er jo instagrammable. Og nu kom jeg til at tænke på det efter indlægget HER, for der er jo ikke meget, der kan fremvise hele kulørpaletten som frugt.
Men det kan næsten være en lige så dårlig idé at stille om til frugtarisme som at smovse i kager og fast food. Siger jeg, der faktisk spiser betydelig mere frugt end nok også de fleste af mine unge instafrugtar-kolleger. Men jeg spiser det kun om morgenen. Som jeg har gjort siden Harvey og Marilyn Diamond styrede med Fit for Life og ideen om at spise frugt indtil kl. 12 og ikke blande frugt med anden mad.
Og én gang trend kan blive det igen i en tid, hvor den slags fænger. Vegan er det jo. Hvad det faktisk ikke er i sit udgangspunkt, det er en diæt med et særligt formål som at tabe sig eller som detox. De, der dyrker ‚ægte‛ frugtarisme, de gør det ud fra en livsfilosofi om, at når man spiser frugt, så ødelægger man ikke planten, for frugt er dannet for at spises. Frugtarer spiser ofte 75 procent rå frugt og 25 procent nødder og frø/kerner.
Jeg har i tidens løb ofte måttet forsvare, at man faktisk ikke bliver sulten hurtigt, når man kun spiser frugt om morgenen. Hvis de gør, så vil jeg påstå, at det er noget psykisk eller fordi vedkommende spiser de forkerte frugter eller ikke spiser nok. Man bliver nemlig ikke tung som at brød men klar i hjernen og får energi.
Frugt er langsomme kulhydrater og fuld af antioxidanter, masser af vigtige næringsstoffer og fantastiske fibre. Præbiotika som det hedder i disse mikrobiom-tider. Altså masser af næringsstoffer, som mange mennesker bliver syge af at mangle, når de ikke spiser frugt.
Men 100 procent frugtarer mangler også mange stoffer, så stadig skal man ikke leve at frugt alene. Med mindre man gradbøjer og betragter grøntsager, nødder, frø, kerner og alt, hvad planter producerer som frugten af deres livscyklus. At være vegetar er straks mere acceptabelt ud fra et sundhedssynspunkt. MEN der er stadig risiko for at mangle vigtige næringsstoffer. Læs eventuelt mere HER
Og nu mandag morgen drager jeg forhåbningsfuldt til pressemøde, det kan da være, der er kager. God dag til jer ♥
Ja, jeg er også nysgerrig på, hvilken slags frugt du spiser? Jeg spiser generelt ikke særlig meget frugt. Når det sker er det om morgenen, ovenpå A38. kh. Birgitte
Birgitte B: Måske er du sød at se svar til Pernille S med opremsning. Hvis du har svært ved det med frugt men gerne vil spise mere, hvad så med at have æbler og banan i skuffen på job – hvis du er på job. De har egen indpakning, der ikke griser fingre som f.eks. appelsin, hvis man får lyst til ‚noget‛ i løbet af dagen. Transportid – om det nu er i egen bil, tog eller bus – er også et godt tispunkt til at huske frugt. Kh Lise
Hej Lise. Vi har skam frugtordning på job, så det er ‚nemt‛ at få et stykke frugt. Desværre har jeg birkepollen-allergi og har fået kryds-allergi overfor æble. Banan er lidt træls i den lange ende. Her i januar/februar spiser vi ret mange blodappelsiner hjemme, men generelt har jeg nok en tendens til at vælge grønt over frugt… Kh. Birgitte
Birgitte B: Jeg tror heldigvis, at det er ret almindeligt i dag, at der er frugt tilgængeligt på arbejdspladser.
Øv med den krydsallergi, for æbler er jo lige den frugt, som vi kan herhjemme bedre end andre. Om vinteren spiser jeg banan hver dag, for udvalget er jo småt og kun udenlandsk. I morges var appelsinrationen faktisk både en blodappelsin håndpresset grundigt, så fibrene kom med, og så en af de store græske. Når nu der kommer alle de danske bær, så må du vælge frugt ind i massevis. Kh Lise
Nu griber jeg i egen frugtskål. Jeg er langt fra god nok til at få nok frugt i løbet af dagen. Det bliver en halv grapefrugt om morgenen, og et æble eller appelsin i løbet af dagen. Thats it. Burde bruge mine mange havebær som ligger i fryseren, men de fleste omsættes til saft til børnebørnene!
Er nysgerrig på hvilken frugt du spiser om morgen, og hvor meget du varierer dit sortiment?
God dag og møde. Med eller uden kage! ?
Pernille S: Og dermed spiser du allerede mere frugt end mange gør. Jeg så faktisk i går, at jeg har jordbær i fryseren, som jeg har glemt, så godt du nævner det. For de kan jo på trods af konsistensen bruges på en frugtsalat og ikke kun i marmelade (her er jo ikke børnebørn (;…).
Vinteren er en svær tid at være frugtspiser, fordi man føler sig CO2-skyldig. Bortset fra danske æbler, og jeg prioriterer dansk før udenlandske økologisk (køber hyppigst i Irma), så har frugt jo tilbagelagt ofte lange afstande.
Lige nu har jeg også fraveget mit princip om økologi på appelsinfronten og køber græske appelsiner i Brugsen, men det ses tydeligt på dem, at de i hvert fald ikke er overfladebehandlet og de er bare så søde og lækre. Og så en banan. Suppleret på skift med blåbær, melon, kiwi.
Om sommeren går det betydelig lettere med forskellige bær og blommer fra haven og senere egne æbler. Og så kommer Clara….åh, jeg savner frk. Friis (; og andre danske frugter. Herunder blommer, når mine egne slipper op.
Der var sørme kage i dag, mini-muffins godt nok, men så snupper man da bare to.
Tak sødeste Lise
Glad for at vide jeg er på rette vej. Er igang med en kostomlægning. Antiinflammatorisk kost. Ikke fordi jeg ønsker stort vægttab, men for at få boostet mit immunsystem. Har været for skravlet denne vinter. Det skal der rettes op på! Og ja du har ret; det kniber med økologisk dansk frugt om vinteren. Jeg vil blive bedre til at fryse bær ned i hel stand, så jeg kan lave smoothies. Det tænker jeg vil være et godt supplement
Elsker også de græske appelsiner. Lidt som slik, så søde er de! Og Clara jaaaaahhh!
Tak for du orker at svare selvom din mave blev fuldt med kage igår ?
Kh Pernille
Pernille S: Ham, jeg er vild med, dr. Weil er jo lidt first man på det med antiinflammatorisk, og du kan finde meget klogt hos ham.
Og så kom jeg lige i tanke om, fordi du skriver smoothies, at du måske er så hard core, at du kan klare professorens grønne grød alias professor Borbye Pedersen ham med ‚Magtfulde mikrober‛. Jeg har smagt ‚det‛ én gang, det var første og sidste ((; Her er link http://karenlyager.dk/olufs-groenne-groed-maettede-hele-dagen/
Jeg har til gengæld i mange mange år spist råkost før alle måltider. Min frokost om vinteren er det, der er morgenmad for mange, for det er yoghurt med masser af hakkede mandler og valnødder på. Men inden da spiser jeg en rå gulerod.
Om aftenen får jeg altid en eller anden salat – lige nu kål i stedet for importerede salatblade, der ikke smager. Plus Avocado, fennikel, broccoli, bladselleri og den slags. Nogle dage med kød, andre dage med bare et spejlæg over eller lidt laks eller tun.
ELLER rødbedebøffer fra Irma (frost)…..har du prøvet dem? Selv min kødspisende mand kan lide dem, de er ret krydrede. Og der er jo så noget fiber i dem modsat kød.
Men lige om lidt, så bliver det meget nemmere Pernille, for så kan vi gå ud i haven og spise os frem <3