Vi har eksfoliering på blogprogrammet i dag
Jeg gør det, men det er næppe nogen overraskelse for jer, der læser regelmæssigt med, at det ikke er en daglig rutine. Eksfoliering. Forklaringen på det er herunder, og hvis du ikke orker (smil), så scroll et par afsnit ned, og nederst finder du noget om pH og link til ‘syreoversigt’ <3
Men….
De hudceller, som ikke længere skønnes at være nødvendige, og som er blevet erstattet nedefra af nye, de skal nok drysse af. Og ellers bliver de jo allerede tvunget af ved rens, bad, gniden og gnubben og tøj.
Det er huden indstillet på og den kan følge med og erstatte. Det er straks en anden sag, hvis man flere gange om ugen går dybere end der biologisk er taget højde for. For så er det celler, der ikke er modnet til formålet, der kommer øverst.
Og der bliver kortere vej for ting udefra til alle de processer, der for eksempel kan forsage en sartheds-reaktion. Vores tilsyneladende døde overhudsceller udskiller således defensiner, som er en del af immunforsvarets straks-reaktion. Og så er der jo mikrobiomet. Bare man er klar over, at huden er vores first line of defense!
I forstandig hånd og med de rigtige produkter – som du ser eksempler på herover – kan eksfoliering i den ‘kemiske’ udgave, som jeg foretrækker frem for skrubberi*, give finere hud. Det er jo logisk, at når huden bliver støvet af for de øverste hornceller, som ikke længere har det fugtindhold, som cellerne har længere nede, så får huden jo mere (fugt)glød og ser blødere og mere glat ud.
* Jeg har taget Dermalogica Daily Milkfoliant med, som har et fint havrepulver, og havre er som bekendt en hudberoliger. Her i i kombination med AHA og BHA,
For i en tør overflade ses de små linjer mere, og derfor er fugt den enkle og hurtigste rynkebehandling. Og det billede kan man altså fremkalde med eksfoliering. Hvilket nok er forklaringen på den hidsige brug. Men er det de dybe rynker og strammere hud, man går efter, så skal der mere til.
Måske husker I, at jeg stillede spørgsmålet til professor Peter Bjerring – om det ikke var mere resultatgivende at få syret effektivt af ved en professionel behandling hos hudlæge eller kosmetisk sygeplejerske end selv at småskade sin hud flere gange om ugen. Svaret er HER.
PS: En glykolsyre-peeling i lægehænder har en koncentration mellem 40% og 70%
Så brug eksfoliering med omtanke til at få lidt glød og glathed frem i huden og ikke for at vække dovne celler. For tro mig, de gør deres bedste. De har et stresset job, hvor de får signaler fra alle steder – såmænd også hjernen – om at passe på. Hudens styrke og balance er altafgørende for hele os.
Hvis ikke firmaet anbefaler mix med et specifikt produkt, så lad være at mixe peeling med f.eks. din creme. Peeling arbejder ved temmelig lav pH-værdi og mixer du med en creme, som sandsynligvis har højere pH, så mindsker du – eller ødelægger – effekten.
Overordnet gælder det for ’syrerne’, at % skal være høj og pH lav for at de har effekt. Desværre er især pH svær – som regel umulig – at læse sig til på deklaration og brugsanvisning. Så må man spørge. Og lad dig ikke nøje med en besked om, at der er så og så mange procent AHA (alfahydroxyacids) i, for hvis pH’en er forkert, så virker det ikke tilfredsstillende.
Man får maksimal stimulering af nydannelsen af celler ved en AHA-pH på mellem 3 og 4. Er pH lavere end 3 opstår der irritationer og er den højere end 4 aftager effekten og ved 5 er den nærmest ikke-eksisterende. Omvendt fås bedst effekt ved AHA på 10-20 % og ikke lavere end 5%. BHA/salicylsyre er fedtopløselig og altså særlig fin til hage, næse, pande, hvor man måske har store porer, der samler talg.
Der er mere om pH og peeling HER.
Pst! Hvis du eksfolierer for at få glød i kuløren, så husk, at med de øverste celler fjerner du pigment. Huden bliver måske nok klarere men ikke mere brun. Husk også, at du nedsætter din huds naturlige UV-beskyttelse både ved at fjerne pigment og hudceller, der fungerer som fysisk reflekterende UV-filter.
HUSK også, at jeg er åben for spørgsmål og forslag til skriv <3
Karin Winther skriver
Jeg bruger en sjælden gang Bioeffect Volcanic exfoliator . Ikke 2 gange om ugen, som de selv anbefaler, overhovedet ikke.
Har nemlig også tillid til min daglige bløde svamp eller vaskeklud .
Godkendt ☺️????
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Godkendt <3 Ved lejlighed, når du vil teste nyt, så prøv Dermalogica Daily Milkfoliant. Ingen krads overhovedet men der er AHA og BHA i, og sammen med havren, fugt m.m., så står man faktisk med en vanedannende blød hud. Men man behøver jo ikke gøre det 'daily' (;
Karin Winther skriver
😊☺️😇
Med måde ❤️
Tænkte godt den lød foruroligende lækker ! Den er på listen!
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det er også godkendt (; <3