Jeg gætter på, at I er en hel del, der peeler selv om jeg maner til forsigtighed lige nu. Men må jeg så nævne noget, der ud over fedtstofoptimeret fugt og SPF vil være rigtig hudfornuftigt…..et ekstra fokus på antioxidanter og probiotiske produkter. Fordi peeling alt andet lige fjerner celler, der ellers ville gøre det sværere for disse mikropartikler at snige sig generende ned i huden. Og vi har faktisk allerflest af dem i vores hjem – alene stearinlys og brændeovn for de af os, der har sådan en!
Og når jeg viser foto af Elizabeth Arden PRO Hydrating Antioxidant Spray, så er det fordi den har det hele og i øvrigt er skruet sammen af manden, der tilskrives at have lavet den originale AlphaHydroxyAcid-formel og det allerede i 1983. Han har i øvrigt også udviklet nogle mere end almindeligt stærke antioxidantformler og forstår at sætte det hele sammen – også med A-vitamin. Joe Lewis er om nogen på sporet af hudforandring. Og i øvrigt også manden bag et andet Arden-samarbejde, nemlig Prevage.
Hydration Antioxidant Spray anvender gæret ferment, som gør næringsstofferne særligt tilgængelige for huden. Den er faktisk noget nær et naturprodukt med både Aloe vera, agurk, lakridsrod og olivenbladsekstrakt på ingredienslisten. Fugttilskuddet ligger effektivt hos glycerin og hyaluron samt urea og trehalose (en sukkerart). Og så er der altså mere end et par af de stærkeste antioxidanter….ferulsyre, resveratrol, hvid te, SOD og karnosin.
Men lad mig også lige gentage en tidligere tekst om exfoliering med forskellige midler – vaskeklud og svamp undtaget her:
Overordnet gælder det for ’syrerne’, at % skal være høj og pH lav for at de har effekt. Desværre er især pH svær – som regel umulig – at læse sig til på deklaration og brugsanvisning. Så må man spørge. Og lad dig ikke nøje med en besked om, at der er så og så mange procent AHA (alfahydroxyacids) i, for hvis pH’en er forkert, så virker det ikke tilfredsstillende. HER står lidt om pH og måling.
Man får maksimal stimulering af nydannelsen af celler ved en AHA-pH på mellem 3 og 4. Er pH lavere end 3 opstår der irritationer og er den højere end 4 aftager effekten og ved 5 er den nærmest ikke-eksisterende. Omvendt fås bedst effekt ved AHA på 10-20 % og ikke lavere end 5%. En glykolsyre-peeling i lægehænder har en koncentration mellem 40% og 70%.
AHA (alfahydroxyacid) dækker over syrer som glykolsyre, der har stor gennemtrængelighed, fordi det er et lille molekyle, samt æblesyre, vinsyre og mælkesyre. Sidstnævnte foretrækkes af manden, der ’opfandt’ AHAs, Joe Lewis, fordi de findes naturligt i kroppen (og han kombinerer dem med vitamin A). AHA fjerner de øverste lag døde celler ved at opløse det materiale, der kitter dem sammen. Huden får en mere fugtigfrisk lidt blank overflade og den bliver mere ensartet i farven. I høj koncentration (med rette pH) trænger AHA længere ned og stimulerer kollagen og elastin, som giver huden fasthed og smidighed, samt mængden af hyaluronsyre. Nydannelsen af celler stimuleres og huden bliver mere ensartet.
BHA (betahydroxyacid) = salicylsyre. Ofte kombineres glykolsyre med salicylsyre i 1-2 %, for at opløse talg i porerne. BHA er fedtopløseligt (AHA er vandopløseligt) og velegnet ved tilstoppede porer og dermed især god til uren hud, akne, hudorme. Da salicylsyre er mildere og mere overfladisk end AHAs og altså ikke går så dybt er den også bedst, hvis man skal behandle sart hud.
LHA (lipohydroxyacid), en hudvenlig peeling, som er udviklet af L’Oréal, minder meget om salicylsyre, men virker ved højere (hudneutral) pH, hvorimod BHA helst skal være under 3.
Enzymer er det, huden selv betjener sig af i sin afskalningsproces. Enzymer løsner horncellerne på overfladen, men har ikke en dybere effekt, hvorfor de er skånsomme. I kosmetikken anvendes planteekstrakter som f.eks. papaya.
Scrubs virker ved at skrubbe døde hudceller af, hvorefter huden iler med nye og dermed tillægges scrubs hudfornyende egenskaber. Men vær opmærksom på, at de kan ridse huden.
Louise T. skriver
Jeg peeler ikke – som i slet ikke – i det mindste ikke mekanisk.
For min ansigtshud er så ultratynd på kinderne, at det føles som at blive sulet med sand… Til gengæld er jeg absolut begejstret for Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist, at jeg har købt ekstra til lager – så jeg er så absolut interesseret i at høre med om Elizabeth Arden PRO Hydrating Antioxidant Spray 😉 Hvor meget bedre er den?
Lise Grosmann skriver
Louise T: Det lyder yderst fornuftigt at droppe al skrubben – og måske også AHApeeling.
Ardens Miracle Hydrating Mist er afgjort et stærkt produkt på indholdet, der er både glycerin og Aloe vera på fugtsiden og også masser af antioxidanter. Men jeg vil stadig mene, at PRO er et stærkere produkt på alle parametre. Hyaluronen og nogle virkelig stærke antioxidanter. Der er ikke meget, der slår ferulsyre, resveratrol og SOD, som også er en antioxidant, vores krop betjener sig af. Men der er jo også en prisforskel, den er noget med 150 kr. dyrere.
Louise T. skriver
Tusind tak for svar 🙂 Tror de to i samspil kunne blive svaret 🙂 Jeg er rigtig glad for den fine forstøvning, som den giver. Rønsbøls mist er goså god, men man bliver bare så våd af den, hvis man ikke lige er vågen 😀
Lise Grosmann skriver
Louise T: Det gør man nok af de fleste, faktisk også PROen, men så er det jo, at man skal være klar til at klappe og varme/presse ind i huden med hænderne (;
HeLene skriver
Jeg er vild med peelings, måske fordi jeg haft svær akne som jeg ved enhver tid vil holde tilbage fra at udvikle sig igen. Det var en god gennemgang af de forskellige type syre, som var godt for at få det frisket op.
Jeg har også prøvet den hypede og lidt dyre oskia mask med enzymer og en billigere variant matas enzympeeling fra deres egen rudolph care lignende serie jeg glemt navnet på. Jeg synes faktisk oskia er hypen værd som en rigtig lækker maske med umiddelbart resultat.
Environs syremaske er også virkelig god, men så dumt at den kommer i krukke, den er desuden relativt flydendes så den ville være meget nemmere at have at gøre med på pumpe eller tube.
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jamen, det forstår jeg godt. Det gør jo også en god forskel. Jeg har bare lidt det der med pleje og ikke plage, og så er der det, at min hud er ældre end din og derfor ikke nødvendigvis kan holde tempo, når det er vejr som nu.
Man tror jo, at det er lyv med mit job, men jeg har faktisk aldrig prøvet Oskia-masken. Des mere godt at få en anbefaling. Environs har jeg derimod natfornøjet min hud med, og du har ret, vi vil gerne have pumper og airless.
Og det skal nok komme er jeg sikker på, efterhånden som forbrugerne efterspørger. Se, hvordan mange allerede har fået berøringsangst i forhold til at skrive ordet anti-age på produkterne. Det er godt nok svært at erstatte, så alle forstår, hvad de får, men man kan se, at der arbejdes på sagen.
Eva skriver
Kuk kuk, Hvor er i? ????
Superspændende skriv, Lise. Syre er altid interessant!
Ville ellers tippe jer om den skønneste øko-butik jeg har hittet på nettet – eller, faktisk via Pudderdåserne, som kraftigt anbefaler mangobalmen.
Naturlig Ole hedder butikken. Et hav af de dejligste hjemmelavede olier, sheabalms etc. Også en masse sæt m opskrifter til gør-det-selv. PÆNE emballager. Supergode priser! 65 kr for 10ml E vitamin. Hybenkerneolie fåes i 30 ml til 125kr. Helt rent. Helt naturligt. Porto 30 kr ????
https://naturligolie.dk/
Lise, jeg skal bede om et råd. Er begyndt at få nogle små blærer omkring munden, som så bliver til noget småbetændt bumseri fordi jeg piller i det. Men jeg tænker at det er noget herpes, når det starter som en lille blære? Jeg har godt nok aldrig haft problemer m herpes før, men min datter får forkølelsessår, og sådan noget kan man jo hurtigt rage til sig. Men hvordan forebygge virusangreb – her er probiotic vel også det mest smarte?
Lise Grosmann skriver
Eva: Det er jo det, du gør nu – tipper (;
Hvis det er forkølelsessår, så er du ikke i tvivl, for det er yderst smertefuldt. Og det ville det også være at pille i det. Kommer hyppigst om natten, synes jeg, så jeg har min Zovir på natbordet. Der anbefales mangt og meget, men jeg holder mig til den, for kommer den på i tide, så kan man stoppe udbrud. Og husk så lige, at forkølelsessår smitter!!! Og har man fået virus, så har man den – som du sikkert ved – for life.
Jeg tør ikke vove mig ud i noget med probiotika sådan i direkte virkning på herpes, men der er jo ingen tvivl om, at den styrkelse af immunforsvaret, man får, er gunstig i det mindste for, hvor hyppigt, man får udbrud.
Anneka skriver
Fint tip. Det lyder vildt lækkert med mangosmør!
Kan det evt være Perioral Dermatitis Eva? Fik jeg en gang efter en peeling.
Det har en af Pudderdåserne også skrevet om.
????
Eva B skriver
Uhh jeg havde da nær glemt at vende tilbage her – tak for tip det vil jeg straks tjekke op på Annika! ????
Anneka skriver
????
(Jeg havde det så heldigvis kun i mild grad)