About yesterday og Paula Begoun
Bakuchiol er et retinol-alternativ – et naturligt alternativ – skrev alle og det sagde dem, der havde det i deres produkt. Ikke retinol altså men med samme egenskaber måtte man forstå. “Bakuchiol functions similar to a retinol, increasing cell turnover thereby stimulating collagen production and diminishing signs of aging…..”, udtaler en New York dermatolog HER
Og så i går på zoom-mødet sagde Paula Begoun ordret: Bakuchiol har ingen lighed med retinol*, det er ikke cellekommunikerende! Og det er jo lissom der hele hemligheden ved retinol ligger, det er vækstvitamin. Retinol kan kende de skadede celler, som ikke er fine runde og intakte og fordi cellen kan kende retinol bliver det lukket ind, forklarede Paula.
* Retinol er i A-vitamin-familien og virker ved at omdannes til retinal og retinoidsyre. At retinol er cellekommunikerende betyder, at det kan få hudcellerne til at agere som yngre celler med betydning for bl.a. kollagen- og elastinproduktionen.
Der blev selvfølgelig spurgt, hvad der var yndlingsprodukt/ingredienser, og 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol + peptider var afgjort en af Paula Begoun’s egne favoritter og stoltheder…..
MEN bakuchiol kan noget andet meget vigtigt i forhold til optimalt fungerende hud, sagde hun, det er nemlig en stærk antioxidant og anti-inflammatorisk ingrediens. Dermed er bakuchiol en stærk og stabiliserende makker for retinol og kan mindske eventuelle irritationer, som man måtte opleve ved brug af retinol. Og de har det begge godt sammen med andre ingredienser.
Der blev spurgt rigtig meget til ingredienser, fordi Paula Begoun nævner ‘hero-ingredients’, men, sagde hun, selv om vi fremhæver disse ingredienser, så er huden kompliceret og heller ikke retinol er nok. Men det er en af de restore-ingredienser, som vi alle har brug for – bare i forskellige konsistenser.
Og i den forbindelse understregede hun, at man ikke skal bruge alt men bruge det, der passer ens hud og at det, der passer min eller din hud ikke siger noget om effekten for andre. Hvad der gælder for alle – og se det som en opsang til andre producenter – det er, at krukker er skidt for sarte ingredienser. Vi SKAL IKKE have fingrene i vores cremer. We don’t like jars, lød det. Og jeg kan ikke være mere enig.
Faktisk i det meste, som Paula Begoun sagde og det var fantastisk at opleve, at den passion, man har fornemmet gennem hendes bøger og andre skriv igennem nu 25 år, den er der også in real life omend på skærm. Hun skulle have været her, men corona spændte ben også for det. Jeg kommer til at fortælle jer flere kloge ord fra denne kapacitet på hudplejeområdet. Også hvorfor hun alligevel lavede en øjencreme…..
*Jeg husker godt, at jeg ofte har kaldt hende sure Paula, fordi kritik – eller skal vi sige et skarpt blik – jo er hendes adelsmærke og så kan Paula ikke lide æteriske/essentielle olier i hudpleje, og det kan jeg som bekendt (stadig).
Og så lige lidt bud på bakuchiol, et enkelt også med retinol plus lidt andet i A’familien’…
Avène Derm-Absolu indeholder Bakuchiol * REN indeholder Bakuchiol * Ole Henriksen indeholder Bakuchiol samt glykol- og mælkesyre * Rodial drops indeholder Bakuchiol og retinol * Origins indeholder Bakuchiol og niacinamid. Og endelig indeholder Pudderdåserne A-Serum (fås i 2% og 5%) Granactive Retinoid (aktiv type A-vitaminsyre med få bivirkninger i forhold til retinol).
Og vigtigste af alt GOD PINSE ♥
@leafysmoothie skriver
Tak Lise, så meget godt. Når ikke at skrive mere, men altid fantastisk at kikke ind og suge til sig. <3
Lise Grosmann skriver
@leafysmmoothie: Tak til DIG kære, for overhovedet at tage dig tid til at kigge ind, jeg ved jo, at der er meget andet, der kræver dit nærvær <3
Kristina Skjøth skriver
Har man en ide om hvorfor nogle af de store mærker bliver ved med at producere i krukker så? Det giver jo ingen mening :/
Eller fx beauté pacifique som jo har mange gode ingredienser i sig.. og så ødelægger man det i en krukke?
Katja Moikjær skriver
Jeg spurgte engang en stor kanon fra Estée Lauder til et pressemøde. Hun sagde: fordi det sælger. De fleste kvinder vil stadig hellere købe krukker fordi det føles mere luksuriøst.
Lise Grosmann skriver
Katja Moikjær: TAK Katja for at passe kommentarfeltet, når jeg holder pinsefri. Og jeg har også hørt påstanden fra Nivea, hvor man måske lidt bedre kan forstå det end når det er et luksusmærke med luksuspriser.
Lise Grosmann skriver
Kristina Skjøth: Som Katja skriver, så hævder man, at det er, hvad forbrugerne vil have. Men det er nok klogt ikke kun at tilfredsstille ‘gamle’ forbrugere, der er vant til cremekrukker og nok, som Katja også skriver, synes, at det føles luksuriøst at få fingrene i cremen, for de risikerer at misse de nye meget mere vidende og bevidste forbrugere. De ved godt, at mange ingredienser har det skidt med lys og ilt og at det kræver konservering, hvis man skal have fingrene ned i cremen.
Når det er sagt, så er prisen for airless krukker nok også en anden, og så skal prisen på produktet jo hæves.
Pernille S skriver
“Sure Paula” har så ret. Vi skal ikke have fingrene i krukkerne! Jurlique har -desværre- noget at lære her! Hvad angår de æteriske olier, er vi på hold sammen, kære Lise ?
Rigtig god pinse og tak for det smukkeste blomsterfoto ? Kh Pernille S
Lise skriver
Pernille S: Tusind tak Pernille…jeg såede sidste år i en zinkbalje, men så ikke meget til det, og så i år kom den her lille fine mellem selvsåede forglemmigej ? Og ja, væk med de krukker (også Jurlique) men ja tak til naturens æteriske sjæl ? God pinse og kærlig hilsen
Anna skriver
Søde Lise, jeg må ha´ læst opslaget her nærmere om bakuchiol mm., men vil lige nævne at jeg er helt vild med Paula’s Choice 1% Retinol Booster.
Og så til to spørgsmål i øst og i vest:)
For det første: Jeg har over en periode taget bl.a. curcumin i liposomal form fra Actinovo i Tyskland (liposomale vitaminer eller kosttilskud er indkapslet i liposomer bestående af mikroskopiske fedtpartikler/phospholipider. Phospholipider er fedtstoffer der indgår i cellemembraner og pga. indkapslingen trænger fx. curcuminen gennem cellemembranen og tranporteres direkte ud i blodbanerne), og nu er Actinovo lige kommet denne: Liposomal Collagen (actinovo.com/en/liposomal-collagen). Hvad tænker du om den kloge Lise? Collagentilskud som sådan er jo ikke så nemt optagelige, men hvad hvis det er i liposomal form?
Og så til mit andet spørgsmål: Jeg er ved at rydde ud i make-up og hvordan ved jeg om det er for gammelt når der ikke er udløbsdatoer på? Er læbestifter fx mindre holdbare end øjenskygger eller hvad? Skal jeg bare smide det hele ud når det er mere end et år gammelt eller?
På forhånd tak og god pinse til dig og jer andre herinde!
Lise Grosmann skriver
Anna: Åh, søde Anna, hvor er det flovt, at du har måttet vente på svar. Og tak for at give din anbefaling af PC 1% Retinol Booster, som jeg ikke har prøvet.
Liposomer er velkendt inden for medicin, og jeg har fundet det her dobbeltblindede placebo studie på vitamin C https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/, som jo er pænt overbevisende i forhold til optagelse af tilskud i ikke-liposomform (man sammenligner også med intravenøst). Studiet beskæftiger sig godt nok ikke med dannelse af kollagen, men det ved vi jo, at C-vitamin er nødvendigt for. Så langt så godt (; Og det anbefales netop at tage det sammen – kollagen og vitamin C.
Jeg kan ganske enkelt ikke finde noget tilsvarende studie på optagelse af liposomal kollagen. I kroppen nedbrydes det til aminosyrer mange firmaer vælger at bruge peptider i stedet for ‘hel’ kollagen. Jeg kan ganske enkelt ikke svare dig, for jeg vil ikke gøre mig klog uden at have set noget på tryk.
Mht. makeup så ja til at læbestifter er mindre holdbare end øjenskygger, som man kan bruge i årevis. Der er jo også det, at øjenskyggen ligger udenpå hud mens læbestiften jo bliver spist, det er helt uundgåeligt. Pudderdåserne har skrevet lidt om det http://pudderdaaserne.dk/2016/02/11/daaseposten-hvor-laenge-kan-makeup-holde-sig/
Pinsen kører på de sidste timer, jeg håber, du har haft en dejlig en af slagsen <3